TV 2-avsløring om dansevideoen

- Fikk alvorlig konsekvens for Giske og Ap

Dansevideoen og historien om en bekymringsmelding mot Trond Giske fratok han en maktposisjon i Trøndelag.

GISKE-VIDEO: Dette er den mye omtalte videosnutten som i løpet av kort tid har snudd livet til tidligere Ap-nestleder Trond Giske på hodet. Reporter: Madeleine Liereng. Video: André Børke / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Slik fikk videoen og historien om hva den handlet om, en direkte politisk konsekvens.

Det bekrefter Ap-ordfører Kirsti Johanne Welander overfor Dagbladet.

Enstemmig innstilt

SNUDDE: Medlem i valgkomiteen i Trøndelag Ap, Kristin Johanne Welander, snudde på grunn av dansevideoen. Bekymringsmeldingen om Trond Giske i dans med en ung kvinne kostet Trond Giske vervet som AU-medlem i fylkespartiet. Foto: Privat
SNUDDE: Medlem i valgkomiteen i Trøndelag Ap, Kristin Johanne Welander, snudde på grunn av dansevideoen. Bekymringsmeldingen om Trond Giske i dans med en ung kvinne kostet Trond Giske vervet som AU-medlem i fylkespartiet. Foto: Privat Vis mer

Hun satt i valgkomiteen for Trøndelag Ap som laget innstilling til nytt styre og nytt arbeidsutvalg før årsmøtet i februar. Trondheim Ap ønsket Trond Giske inn i arbeidsutvalget, primært som en av to nestledere. Før publiseringen av dansevideoen av Trond Giske, var han enstemmig innstilt til arbeidsutvalget i Trøndelag Ap og en plass i partiets landsstyre.

Videoen og fortellingen i VG om en bekymringsmelding mot Giske skapte usikkerhet i valgkomiteen like før Trøndelag Aps årsmøte.

- Ja, videoen fikk en alvorlig konsekvens. Vi var ferdig med vår innstilling til styre og AU, og da var Trond Giske innstilt som del av AU. Vi var enige, og hadde avsluttet vårt arbeid før videoen kom. Så ja, den fikk en direkte politisk konsekvens, sier Welander.

Ble usikker

- Hva skjedde i valgkomiteen?

- For min egen del kan jeg si at jeg ble usikker. Det var en unyansert framstilling de første 24-48 timene. Slik saken kom ut, var den ikke veldig flatterende for Trond. Det førte til at valgkomiteen trådte sammen igjen og laget en ny innstilling uten Trond, sier Welander.

- Var det en skjør enighet i valgkomiteen?

- Det vil jeg ikke si. Men Trøndelag Ap er et stort fylkeslag, der mange hensyn og elementer skulle vurderes. Alle måtte gi og alle måtte få noe tilbake. Balansen ble litt usikker.

- Hva mener du om at denne videoen, som det viser seg at kvinnene ikke ønsket spredt, fikk en slik direkte politisk konsekvens?

Uheldige konsekvenser

- Det synes jeg er veldig uheldig.

- Da kvinnenes versjon av hendelsen kom fram seinere, sa du at du ikke ville snudd dersom du hadde kjent hele historien?

- Ja, da ville jeg vært trygg på den beslutningen vi hadde fattet første gang. Det var enstemmig støtte til Trond, ikke som nestleder, men som medlem av arbeidsutvalget. Denne videoen fikk en direkte politisk konsekvens for Trond Giske og for årsmøtet i Trøndelag som ble veldig annerledes.

- Saken fikk følger for Trond Giske og for hans familie, som har stått i dette over lang tid. Det ble kastet en mistanke ut om at han ikke hadde lært noe av metoo. Så viser det seg at dette ikke har noe med maktmisbruk og metoo å gjøre. Selvsagt støtter jeg kvinner som varsler om uønsket atferd. Men vi må greie å skille hendelser, sier Welander.

- Bør beklage overfor Trond

Nestleder i Trondheim Ap, som ønsket Trond Giske inn i ledelsen av Trøndelag Ap, Edvin Helland, mener VG bør beklage over for Giske.

- Det er bra at VG nå går i seg selv og skal gå gjennom sine rutiner. De burde også beklaget overfor Trond. Videosaken fikk en direkte konsekvens for han. Trond er en dyktig og sterk politiker som tackler dette. Jeg tror det er verre for familien, og det har vært tøft for jentene. Det er bra at sannheten kommer fram.

Når man ser dansevideoen og bekymringsmeldingen isolert kan man få assosiasjoner til varslersakene. Sannheten er at det var en hyggelig dansesnap og en grei kommunikasjon mellom dem, sier Helland.

Raskere comeback

- Hva tenker du om at videoen og dekningen av den fikk den konsekvens at Trond Giske likevel ikke ble innstilt til plass i arbeidsutvalget?

DROPPET GISKE: Leder av valgkomiteen i Trøndelag Ap, Jorodd Asphjell, legger fram valgkomiteens enstemmige innstilling, uten Trond Giske. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
DROPPET GISKE: Leder av valgkomiteen i Trøndelag Ap, Jorodd Asphjell, legger fram valgkomiteens enstemmige innstilling, uten Trond Giske. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

- Hvis årsmøtet hadde vært i dag, hadde utfallet antakelig vært et annet. Men vi kan ikke gå tilbake i tid, og årsmøtet i Trøndelag Ap landet saken bra slik den sto da. Men det er bra at sannheten kommer fram. Det vil åpne for et raskere comeback for Trond. Dansevideoen førte til et stopp på veien, men blir ingen hindring for Trond framover, sier Helland.

Leder av valgkomiteen, Jorodd Asphjell, sier det er tøft av Sofie ( jenta på dansevideoen) å stå fram og fortelle sin versjon. Han sier at videoen som ble spredt, fikk en konsekvens for valgkomiteens arbeid.

- Det er klart at når en slik video blir offentliggjort midt under en prosess, er det krevende. Vi hadde kort tid, og det blir vanskelig å sortere. VGs framstilling av saken viser seg å være helt feil. Men om vi hadde konkludert som vi gjorde med utgangspunkt i bare videoen, som vi jo fikk før VGs sak, blir hypotetisk, sier Asphjell.

Kritiserer VG

I kveld står kvinnen på dansevideoen fram i et lengre intervju med TV 2. Hun retter sterkt kritikk mot VGs dekning av saken. Sofie, som kvinnen heter, sier hun angrer på at hun gikk med på å møte VG-journalisten, og at hun mener hennes versjon ikke er tatt hensyn til.

Videoen, som ble spilt inn 16. februar i år, fikk stor oppmerksomhet da VG slo opp at Arbeiderpartiet hadde fått inn en bekymringsmelding om Giskes oppførsel i videoen. Varselet om hendelsen på utestedet kom fra nestleder i Fagforbundet Sykehus og helse Oslo, Knut Sandli. Det seks sekunders lange klippet ble filmet via Snapchat, og Sofie forteller til TV 2 at det aldri var hensikten at videoen skulle nå et større publikum.

VG har tidligere beklaget at saken ble publisert, og overfor TV 2 i kveld beklager sjefredaktør Gard Steiro på nytt.

- Dette gjør inntrykk. Jeg er oppriktig lei meg for opplevelsen hun har hatt med VG. Vi har beklaget overfor henne, sier VG-redaktør Gard Steiro til TV 2.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer