Fikk angstanfall - forlot cockpiten

- Overveldet av følelser.

FORLOT COCKPIT: En pilot måtte forlate cockpiten mens kapteinen måtte utføre landingen av et EasyJet-fly alene på flyplassen i Glasgow i september i fjor. Foto: PA Photo / NTB Scanpix
FORLOT COCKPIT: En pilot måtte forlate cockpiten mens kapteinen måtte utføre landingen av et EasyJet-fly alene på flyplassen i Glasgow i september i fjor. Foto: PA Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da et fly fra selskapet EasyJet i september i fjor skulle gå inn for landing i Glasgow, skjedde en dramatisk hendelse om bord.

Den ene flygeren ble plutselig rammet av et kraftig angstanfall og forlot cockpiten. Det kommer fram i en fersk rapport fra britiske luftfartsmyndigheter.

Pilotene skal ha forberedt seg på å gå inn for landing da hendelsen skjedde, og den andre flygeren måtte ta over landingen.

MÅTTE NØDLANDE: En person var centimeter unna, da et småfly nødlandet utenfor en flyplass i Florida. Video: CNN Vis mer

Avbrutt landing

Flyet med 148 passasjerer om bord kom fra Londons lufthavn Stansted, og flyturen skal ha gått normalt for seg fram til dette punktet, skriver BBC.

Ifølge funnene i rapporten skal piloten som fikk angstanfall dagen før ha opplevd en avbrutt landing på flyplassen i Mallorca etter at endring i vindretningen skal ha dyttet flyet mot enden av rullebanen.

Dette skal ha vært en medvirkende årsak til at angstanfallet oppsto. Han vedgikk at han bare hadde sovet fire timer om natta før og var plaget av hendelsen.

Han skal også ha fått beskjed fra kapteinen om bord at de måtte forberede seg på kraftig vind også ved innflygingen til Glasgow.

FLYSTYRT: David skulle teste småflyet sitt for første gang - det ble flyets siste tur. Vis mer

Piloten har selv fortalt granskerne at han følte seg mer og mer nervøs i løpet av flyturen.

Overveldet

- Han tenkte for mye på behovet for en god innflyging og etter hvert ble han overveldet av egne følelser og de fysiske symptomene, heter det i rapporten.

Piloten fikk behandling av ambulanse da flyet omsider landet på Glasgow. Han har i tillegg gjennomgått behandling og er nå tilbake i tjeneste som pilot.

Ansvarlig for flysikkerhet i Norges Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval, sier til flysmart24.no at hendelsen viser at det er viktig at piloter melder seg «unfit» hvis man ikke føler seg i form til å sitte cockpit:

- Debriefing er en naturlig del av bearbeidelsen av uvante erfaringer, men med dagens trafikknivå blir det ofte ikke tatt tid til dette. Samtidig er det bekymringsmessig hvis luftfartsmyndighetene tillater utsjekk av piloter som ikke har fått tilstrekkelig treningsgrunnlag for å føle seg trygg på de ulike manøvrene de kan måtte foreta. En avbrutt innflyging er ikke uvanlig, og noe mange norske passasjerer også har opplevd, sier Skatval.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer