FIKK EN TELEFON I GÅR:  Advokat Fred A. Gade skal vitne seinere i dag med opplysninger fra en anonym person. Til venstre hans advokatkollega Knut Rabl-Vøien og Urdahl-slektninger. Bakerst tilhørere. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET.
FIKK EN TELEFON I GÅR: Advokat Fred A. Gade skal vitne seinere i dag med opplysninger fra en anonym person. Til venstre hans advokatkollega Knut Rabl-Vøien og Urdahl-slektninger. Bakerst tilhørere. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET.Vis mer

- Fikk anonym telefon om forsvunnet Høiness-pc

Urdahl-slektningene advokat vil legge fram «nye opplysninger» i arvestriden i dag. Vitner: - fru Urdahl var helt utenfor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arvestriden i Borgarting lagmannsrett i dag startet med at saksøkernes advokat Fred A. Gade selv ba om å få komme inn på vitnelisten under henvisning til nye opplysninger som hadde kommet i saken.

- Etter retten tirsdag fikk jeg telefon fra en anonym person med opplysninger om pc-sporet, sa Gade, rettet mot lagdommer Peter L- Bernhardt.

Seinere i dag skal privatetterforsker Geir Selvik Malthe-Sørenssen vitne om sitt oppdrag fra Urdahl-slektningene om å finne den forsvunne pc'en, som enearving Mona Høiness brukte til å skrive teksten i det omstridte testamentet 20. februar 2007.

Dubai-spor Mona Høiness selv har forklart i retten at hun har kastet begge sine pc'er fra den tiden.

Tidligere i uka har det kommet fram flere antydninger om at testament-pc'en skal være oppsporet i Dubai. Malthe-Sørensen skal forklare seg om pc-jakt og andre sider ved sitt oppdrag.

To slektninger av Synnøve Alver Urdahl forklarte seg om sin vurdering av enkefru Urdahls mentale tilstand før, under og etter testamenttidspunktet vinteren 2007.

Lege Tone B.Haugen, datterdatter av en av Per Urdahls nieser, husket godt ekteparet fra hun var på besøk som liten.

- Per Urdahl fortalte gåter. Han ville teste om jeg hadde «Urdahl-hode».

2005: - Hun kjente meg ikke igjen I 2005, mens hun var medisinstudent, gikk hun forbi Synnøve Alver Urdahls hus. De to innledet en prat over hagegjerdet, og fru Urdahl inviterte henne inn på kaffe og kaker.

- Vi hadde en hyggelig time sammen, men hun kjente meg ikke igjen. Jeg fortalte hvem som var min mor, ga da fant hun fram fotoalbum fra gamle dager. Jeg synes det var tankevekkende at hun inviterte inn fra gaten en person hun ikke kjente, sa Haugen.

Som ferdig utdannet lege traff hun Synnøve Alver Urdahl igjen på Diakonhjemmet i 2009.

- Da var hun betydelig svekket. Hun kunne ikke huske meg igjen.

- 2007: - Bare babbel Tidligere redaktør i Asker og Bærum Budstikke, Ivar Alver,  kjente Synnøve Alver i 40 års tid.

 MÅTTE LYTTE:  Mona Høiness måtte nøye seg med å lytte i Borgarting lagmannsrett i formiddag. Her sammen med sine advokater Martin Eiebakke og Mette Yvonne Larsen. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET.
MÅTTE LYTTE: Mona Høiness måtte nøye seg med å lytte i Borgarting lagmannsrett i formiddag. Her sammen med sine advokater Martin Eiebakke og Mette Yvonne Larsen. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET. Vis mer

- Hun var betydelig svekket før testamentet ble opprettet. Da jeg besøkte henne i 2007, pratet hun bare babbel. Og jeg oppfattet ikke at Mona Høiness var som en datter i huset, var vitnets kortversjon.

Vitnet Astrid Urdahl (80) var svigerinne til Synnøve Alver Urdahl. Hun var gift med Per Urdahls yngste bror Sigurd Urdahl.

- Etter Pers død i 2002, forsøkte jeg flere ganger å få kontakt med Synnøve. Men det var alltid Mona Høiness som tok telefonen. Hun sa hver gang at det ikke passet. Jeg fikk ikke kondulert Synnøve før i krematoriet, fortalte Astrid Urdahl i retten.

- Det var ikke lett å få kontakt med Synnøve seinere, heller. Vi fikk jo ikke vite hvor hun var. Mona Høiness beskyldte meg for å «terrorisere» henne når jeg henvendte meg om helt vanlige familiære ting.

Hun er mor til jentene som ifølge Mona Høiness' forklaring i går var de «ekle døtrene», slik Synnøve Alver Urdahl skulle ha uttrykt det, ifølge Høiness.

1999: - Per holdt på med testamente
- Per og Synnøve var flere ganger på besøk hos oss mens begge levde. Per var veldig opptatt av hvordan det gikk med barna og at de fikk seg gode utdannelser. Han spurte stadig om det var noe de trengte.

- I 1999 fikk jeg et klart inntrykk fra Per selv om at han holdt på med et testamente, sa svigerinnen.

Saksøkernes advokat Fred A. Gade sa i sitt innledningsforedrag mandag at han syntes det var «underlig» at en mann som Per Urdahl ikke etter etterlot seg noe annet testamente, enn den gjensidige erklæringen fra 1968 om at den lengst levende av ektefellene skulle forvalte fellesboet.

Per Urdahl var en kjent høyesterettsadvokat med skattejus, arv og eiendomsoverdragelser som spesialfelt.

Siden 1968 er det ikke dokumentert noen andre arvedokumenter enn det omstridte testamentet fra 20. februar 2007.

Borgarting lagmannsrett skal avgjøre om det er gyldig eller ikke.

2006: - Hun var totalt utenfor Tidligere sorenskriver Stein Huseby, med lang erfaring fra medisinsk kontrollkommisjon, kjente Urdahl-ekteparet en årrekke.

 - BARE BABBEL:  Ivar Alver vitnet i dag om Synnøve Alver Urdahls sterkt skrantende mentale helse. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET.
- BARE BABBEL: Ivar Alver vitnet i dag om Synnøve Alver Urdahls sterkt skrantende mentale helse. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET. Vis mer

- Jeg møtte Synnøve 29. november 2006 i det såkalte Raggens fødselsdagsselskap. Hun kjente meg ikke igjen, hun var total utenfor. Hun stirret bare rett fram og hadde et fårete uttrykk. Det var totalt uforståelig at hun ikke kjente meg igjen. Det var uverdig at hun ble dratt dit.

- Hun ble tauet gjennom selskapet av Mona Høinnes. Jeg bedømte henne som totalt senil. Slik oppførte hun seg iallefall. Hun kan ikke ha kjent igjen noen i selskapet, fortalte Husby på telefon i retten.

Da hadde han først fått beskjed av lagdommer Peter L.Bernhardt om å holde seg til fru Urdahls helsetilstand.

- Den er mildt sagt interessant, kommenterte lagmannsrettens administrator.