Bildet du ser øverst i saken, spres nå som ild i tørt gress. Det viser hvor galt det i noen tilfeller kan gå når man får utført den populære behandlingen microblading.
- Ved microblading av bryn, som denne pasientkasuistikken handler om, blir pigment plassert mer overflatisk enn ved vanlig brynstatovering. Det vil i større grad blekne med tida og er å oppfatte som semi-permanent.
Hudlege ved A-Medi Spesialistklinikk, Miray Al-Mustafa, anser skjønnhetsbehandlingen som populært i Norge.

- Man utfører behandlingen ved lage tynne kutt i huden som man plasserer pigment i. Dette skal etterlikne hårstrå, sier Al-Mustafa til Dagbladet.

Kvitt neglesoppen med effektiv metode
Spansk studie
Det er det fagfellevurdert medisinske tidsskriftet British Journal of Dermatology som har publisert bildet og studien:
«Under apekopp-utbruddet i Spania i 2022, presenterte en 47 år gammel kvinne - uten relevant medisinsk historie - et tidagers utbrudd i ansiktet. Hun hadde gjennomgått en microblade-behandling fire dager før utbruddet startet», skriver studiens forfattere, Juan Luis Castaño-Fernández og Mercè Grau-Pérez, dermatologiske leger ved sykehuset Universitario Puerta de Hierro Majadahonda i Madrid.

Videre opplyser de om at personen som utførte microbladingen hadde på seg hansker under behandlingen.
- Smitte på utstyret
Hudlege Miray Al-Mustafa er kjent med studien, og omtaler den som interessant.
- Dette var altså en 47 år gammel kvinne i Spania som utviklet et utslett i ansiktet, fire dager etter at hun fikk utført microblading. Prøver viste funn av mpox virus (apekopper). Hun utviklet større sårdannelser og endte opp med arr i øyenbrynene etter tilhelet infeksjon, forklarer Al-Mustafa, og fortsetter:

Svarer på kritikken etter nytt inngrep
- Personen som utførte microbladingen hadde på seg hansker, så man har derfor konkludert med at infeksjonen med apekopper skyldtes utstyret som ble brukt under microbladingen.
Kan oppstå komplikasjoner
Men det finnes imidlertid flere farer og bivirkninger man bør vite om, før en legger seg under nåla.
- Som ved de fleste prosedyrer hvor man deponerer et fremmed materiale i huden, kan det oppstå komplikasjoner, sier Al-Mustafa, og lister opp:
For dype kutt som gir arr, asymmetri, migrering av pigment, endring av pigment og infeksjon.

- Sistnevnte kommer an på sterilisert før, under og etter prosedyren, samt normalfloraen på huden. Det kan være alt fra gule stafylokokker, herpes, hepatitt, hiv - og sannsynligvis apekopper som denne pasientkasuistikken viser, sier Al-Mustafa.
Disse bør unngå microblading
I tillegg nevner hun allergier og senkomplikasjoner hvor immunforsvaret reagerer på pigmentet, og kapsler det inn.
- Har man ganske sensitiv hud eller tendens til å få store arr, bør man unngå denne prosedyren. Da er det bedre å bruke tre minutter hver morgen og tegne på brynene selv, oppfordrer eksperten.
Al-Mustafa viser til en studie i det medisinske tidsskriftet The Lancet, hvor det i juli 2022 også ble rapportert om apekopp-utbrudd i et spansk tatovering- og piercingstudio.

Advarer andre: Premiejubel ble mareritt
- Da dette stedet ble undersøkt av helsemyndighetene, på grunn av utbruddet, viste det seg at det var dårlige hygieniske forhold, samt funn av apekopper på arbeidsbord, stoler og på instrumentene som ble brukt i forbindelse med tatovering og piercing. Spanske helsemyndighetene konkluderte da med at det sannsynligvis var det som førte til at pasientene ble smittet.
Fraråder utlandet
Selv har hudlegen aldri hatt pasienter med apekopper etter microblading, men viser til flere andre komplikasjoner.
- Jeg har hatt pasienter med både infeksjon, større arrdannelser og senkomplikasjoner hvor immunforsvaret har reagert på pigmentet og kapslet det inn.

- Sistnevnte reaksjon resulterer i rødhet, hevelse og hudirritasjon - enkelte ganger kuledannelser i huden under øyenbrynene.
- Er det noe man bør være obs på?
- Ved nyoppstått utslett, er det greit å oppsøke lege. Dersom man utfører prosedyrer som tatoveringer, microblading og piercinger, er det viktig å gjøre det et sted hvor hygienen er god. Man kan gjerne spørre tatovøren om deres rutiner for lokalhygieniske tiltak dersom man er i tvil. Jeg ville vanligvis ikke anbefalt å utføre slike prosedyrer i utlandet.