Fikk avbestilt vaksine for 200 millioner

Norske myndigheter i hemmelige forhandlinger om svineinfluensa-doser.

BESTILTE FOR MYE:  Norske myndigheter har fått reforhandlet vaksineavtalen med produsenten GlaxoSmithkline. Tre av ni millioner bestilte doser av Pandemrix mot svineinfluensa blir ikke levert. FOTO: AFP/SCANPIX.
BESTILTE FOR MYE: Norske myndigheter har fått reforhandlet vaksineavtalen med produsenten GlaxoSmithkline. Tre av ni millioner bestilte doser av Pandemrix mot svineinfluensa blir ikke levert. FOTO: AFP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Norge har greid å forhandle seg til en avbestilling av 2,8 millioner vaksinedoser mot svineinfluensa. Det sparer landet for 200 millioner kroner.

Etter at det ble klart at det er nok med én dose for de fleste for å gi fullgod beskyttelse mot svineinfluensa, viser det seg at Norge har kjøpt for mange doser.

Norske myndigheter bestilte om lag 9 millioner vaksinedoser - to pr. nordmann.


- Vi er tilfreds med at vi i forståelse med produsenten har kommet fram til en ordning som gjør det mulig å redusere vårt vaksineinnkjøp med 30 prosent, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichseni en kommentar.


En dose holder

Grunnen til at Norge vil kjøpe inn mindre av vaksinen er at det ser ut til at én dose er nok for de aller fleste.


Så langt har kommunene mottatt nok vaksine til å dekke rundt 80 prosent av befolkningen. Folkehelseinstituttet skal vurdere hvor store lagre som er nødvendig å beholde.

Når denne vurderingen er gjort, blir det også klart om Norge kan gi bort mer enn de 940.000 dosene som er lovet bort til Verdens helseorganisasjon.Hemmelige forhandlingerIfølge VG har den nye avtalen kommet i stand etter hemmelige forhandlinger med produsenten GlaxoSmithKline.


For bare en uke siden gjorde legemiddelfirmaet det klart at det ikke var aktuelt å redusere leveransen til Norge.Avverget det meningsløse

Men helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier at det har vært en god dialog og at de trolig innså at det var meningsløst å presse gjennom et salg av medisiner som ikke var produsert ennå og som Norge kanskje ville måtte kaste.


Siden nærmere 60 prosent av befolkningen er vaksinert, sitter Norge likevel igjen med mange flere doser enn det som trengs. Det som blir til overs, blir gitt til Verdens helseorganisasjon (WHO).


Overskudd av vaksinedoser har vært et hett tema i mange land i Europa, ikke minst etter at mange færre mennesker har latt seg vaksinere enn myndighetene ønsket.

(NTB).


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer