Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk avslag på arbeidstillatelse etter ti år i jobb

Nå utvises Violeta Kolozova (36).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Violeta Kolozova (36) selger snop, pølse og is i kiosken på Vippetangen. Det har hun gjort i ti år. Når høsten kommer skal Violeta være ute av landet, og kiosken stenges.

Kolozova kom til Norge fra Makedonia på turistvisum for ti år siden. Hun møtte en norsk mann, de ble forelsket og giftet seg. Violeta fikk seg jobb i kiosken i Oslo Fiskehall på Vippetangen hvor hun jobber den dag i dag. Etter sju års ekteskap gikk hun og mannen hvert til sitt, de ble separert i 2006 og skilt i 2007. 

Violeta søkte om bosettingstillatelse i 2004 og ventet i tre år på svar. I fjor fikk hun avslag på arbeidstillatelsen fra Utlendingsdirektoratet (UDI), nå har Utlendingsnemnda avvist klagen hennes på UDI-vedtaket.

- Politiet mente jeg var i et pro forma ekteskap fordi jeg og mannen min var separert en periode, sier Violeta, det er den eneste årsaken jeg kan se til at jeg ikke får bli i Norge.

I løpet av 2-3 måneder skal 36-åringen ha forlatt landet. Hun er skuffet og føler seg dårlig behandlet.

- Jeg har aldri vært til noe intervju og all kommunikasjonen har foregått på papir. De vet ikke hvem jeg er. Andre som har gjort gale ting får lov til å bli, og andre igjen som er skilt, som ikke har jobb, men som har en god utdannelse for lov til å bli. Hvorfor ikke jeg?

- Røft vedtak

Nettopp det at Kolozova ikke har fått møte til muntlig behandling i Utlendingsnemnda er hennes advokat Trygve Tveter trist over.

image: Fikk avslag på arbeidstillatelse etter ti år i jobb

- Violeta er utsatt for et røft vedtak som bekrefter den tøffe justisen utlendinger utsettes for. Det er ikke mange som snakker utlendingenes sak. UDI har dessuten gitt blaffen i tidsaspektet og brukt hele tre og et halvt år på å behandle saken hennes.

Han mener myndighetene kun har tatt hensyn til egeninteresse og ikke tatt i betraktning at Violeta er godt integrert i det norske samfunnet.

Assisterende avdelingsdirektør i Oppholdsavdelingen i UDI, Christine Wilberg Poulsson kan ikke kommentere alle detaljer i saken.

- Vi anså det ikke som nødvendig å innkalle søkeren til intervju, siden hun har vært representert av advokat og også har fått anledning til å få frem sine synspunkter gjennom advokaten i forbindelse med klagen. Vi ser forøvrig at Utlendingsnemnda har fattet et avslagsvedtak i slutten av juni.

- Viktig medarbeider

Sjefen til Kolozova er redd for å miste en viktig medarbeider.

- Violetas jobb er viktig for Oslo Fiskehall. Om sommeren er det travelt med turister og folk som skal ut med båt i Oslofjorden, og om vinteren er det hovedsakelig de ansatte i Fiskehallen som benytter seg av den. Jeg tviler på at jeg kan finne noen andre til å ta over jobben hennes. Hvis Violeta må dra, stenger kiosken, sier Ole Fjelldal, daglig leder i Oslo Fiskehall.

Han er opprørt som arbeidsgiver men føler også at Violeta blir forskjellsbehandlet fordi hun ikke er utdannet i et sivil ingeniøryrke eller som lege.

SKUFFET: Violeta Kolozova er skuffet over avslaget på arbeidstillatelse. Hun ønsker ikke å forlate Norge og jobben på Vippetangen. Foto: Steinar Buholm, Dagbladet
SKUFFET: Violeta Kolozova er skuffet over avslaget på arbeidstillatelse. Hun ønsker ikke å forlate Norge og jobben på Vippetangen. Foto: Steinar Buholm, Dagbladet Vis mer

- Jeg syns dessuten det er utrolig at avgjørelsen om avslag er tatt uten at hun har fått komme inn til intervju.

- Ikke tilstrekkelig
Å ha bodd og jobbet i ti år i Norge tilsier ikke at man skal få oppholdstillatelse, forteller Linda Gran fra Utlendingsnemnda som behandlet saken til Kolozova.

- Vedtaket er ikke et utvisningsvedtak, men Kolozova får ikke videre arbeidstillatelse og oppholdstillatelse, forteller Gran.

I praksis betyr det likevel at Kolozova må forlate landet. Politiet har fått beskjed om å sette en frist for utreise. Dersom Kolozova ikke reiser frivillig skal politiet iverksette tiltak. Dersom politiet må eskortere henne må hun betale for dette.

Gran ønsker ikke å kommentere behandlingstiden av Violetas sak. UDI brukte lang tid på saken og tok en avgjørelse basert på vilkårene ved søknadstidspunktet.

For å få bosettingstillatelse, må vilkårene som lå til grunn for den opprinnelige arbeids- eller oppholdstillatelsen fortsatt være oppfylt. Hvis du for eksempel har fått oppholdstillatelse fordi du har giftet deg i Norge, må du fortsatt være gift og bo sammen med ektefellen for å kunne få bosettingstillatelse.
Kilde: UDI

Da Violeta søkte om bosetting var hun og mannen fortsatt sammen. I 2006 var de separert, og i 2007 kom avslaget fra UDI.

Gran konkluderer også med at Violetas sak ikke oppfyller kravene om at menneskelige hensyn og stor «tilknytning til riket» skal være tilstede for å få arbeidstillatelse.

Siste sjanse til å bli hørt

Nå er det ikke mer å gjøre, tror Violeta.

- Jeg føler det som om jeg blir behandlet som det verste mennesket i verden, men jeg har jo ikke gjort noe galt.

Når hun velger å fortelle historien sin til Dagbladet.no så er det fordi det er siste sjanse for å bli hørt, forteller hun.

- I løpet av ti år har man bygget seg et helt liv. Jeg har kjøpt meg leilighet og jobber for folk som kjenner meg og stoler på meg. I flere år glemte UDI meg fullstendig. Hvis jeg skulle vært utvist så burde den avgjørelsen ha kommet mye tidligere.

Hvis du ønsker å komme i kontakt med journalisten bak denne artikkelen, send henne en epost: mari.lexander@dagbladet.no.

VIKTIG MEDARBEIDER: Ole Fjelldal har vært Violetas sjef i nesten ti år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!