Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk avslag på asylsøknad

Abir Norge fikk ikke lage asylmottak på en av Norges mest herskapelige eiendommer. Nå forsøker det igjen.

Asylmottak: Stallen på Semb Hovedgård kan bli hjem for 300 asylsøkere. Foto: Trond Sæther / Advokat Ek
Asylmottak: Stallen på Semb Hovedgård kan bli hjem for 300 asylsøkere. Foto: Trond Sæther / Advokat Ek Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Kapital): Schibsted-arving Einar Nagell-Erichsen har inngått en intensjonsavtale om utleie av stallen på Semb Hovedgård, en av Norges mest herskapelige eiendommer, til et selskap som skal drive asylmottak. Leietagerne Abir Norge fikk imidlertid ikke napp hos Utlendingsdirektoratet (UDI) i anbudsrunden som ble avsluttet i desember, skriver Kapital.

- Det er mange som får nye naboer, ikke noe spesielt ved det. Disse menneskene er på flukt fra krig og vold, og det er viktig at de får et skikkelig sted å bo. Da stiller man opp når man blir forespurt, sier Nagell-Erichsen til magasinet.

Uenige om antall Planen var å innkvartere 410 flyktninger i den ombygde stallen på den vakre gården mellom Horten og Tønsberg, men uenighet om hvor mange asylsøkere som får plass der skal ifølge Kapital ha vært en av grunnene til avslaget.

- Vi vil sette inn to køyesenger i hvert rom, det betyr fire sengeplasser. Men UDI vil ikke ha mer enn i gjennomsnitt maksimum 2,5 personer på et rom. Det har vært et av diskusjonsmomentene, forteller adm. direktør i Abir Norge, Christian Selvig.

Han utdyper at utfordringen er at UDI ikke ønsker å betale for mer enn 2,5 senger per rom, og anslår "tapet" i potensielle årlige inntekter på grunn av færre beboere enn planlagt til mellom to og tre millioner kroner.

- Men det innebærer også at de 1,5 plassene som de ikke utnytter, som de ikke vil betale for, i stedet må hentes i spotmarkedet. Samfunnsøkonomisk vil jeg påstå at det er en solid skivebom, mener Selvik til Kapital.

Krymper tilbudet Veien til et eventuelt asylmottak på gården går imidlertid ikke bare via UDI. Også Horten kommune har en finger med i prosessen, og alle de kommunale godkjenningene var nemlig heller ikke på plass da anbudspapirene ble lagt i posten. Det er de fortsatt ikke, og det nye tilbudet til UDI må også krympes.

- Vi vil levere inn et tilbud om plass til 300 asylsøkere, vi har tatt det ned fra de drøyt 400 vi spilte inn forrige gang. UDI har satt en begrensning på antallet, og det må vi imøtekomme så godt det lar seg gjøre. Blant annet har vi endret litt på rommene slik at vi ikke overgår maksimumskravet, sier Selvik.

Grunneier Nagell-Erichsen er selv ikke involvert i prosjektet utover det å være grunneier, men den rollen kan fortsatt spille en rolle når et eventuelt mottak skal settes opp. Abir har kun en intensjonsavtale med Nagell-Erichsen, og den endelige avtalen vil han først signere når alle detaljene er på plass.

- Jeg kjenner ikke til prosessen i detalj, men det er klart at de tre partene Abir, UDI og Horten kommune må legge rammene for hva som skal skje. Så vil Abir fremme et forslag til avtale som jeg må ta stilling til, sier Nagell-Erichsen til Kapital.

Flere nyheter: For disse ble flyktninger milliardbutikk
Kommune vil bli asylbaron, kan tjene 23 mill.
Hegnar: - De vil stoppe asylbaronene