SKRED: Et nytt skred gikk i Lyngen i Troms i dag. Få timer tidligere hadde ordførerne i Lyngen og Kåfjord samlet seg til kamp mot nok et avslag på rassikring. Foto: 2400@db.no
SKRED: Et nytt skred gikk i Lyngen i Troms i dag. Få timer tidligere hadde ordførerne i Lyngen og Kåfjord samlet seg til kamp mot nok et avslag på rassikring. Foto: 2400@db.noVis mer

Fikk avslag på rassikring - en time etterpå ble to hus skylt på sjøen

- Det går kaldt nedover ryggen min, sier ordfører Bjørn Inge Mo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I ettermiddag gikk nok et ras i Lyngen kommune i Troms. To hus ble skylt på sjøen, foreløpig er det ikke meldt om omkomne.

Tidligere i dag var ordfører Bjørn Inge Mo (Ap) i nabokummunen Kåfjord på plass der skredet gikk, sammen med ordfører i Lyngen kommune Hans Karlsen (Frp). Mo er leder for Fjellskred i Troms, som arbeider for bedre rassikring i fylket.

- Jeg må si at det er et stort paradoks at vi var sammen på Lyngseidet og forsøkte å få oppmerksomhet om manglende rassikring, rett før raset gikk, sier Mo til Dagbladet.

- Kaldt nedover ryggen Bakgrunnen for møtet mellom de to ordførerne var at NVE har avslått å bruke midler på å utbedre rassikring- og varsling i området. Anken på vedtaket ble i dag avslått av Olje- og energidepartemantet.

Mo kjørte hjem fra Lyngseidet på veien skredet gikk over. Da han kom hjem fikk han sjokket.

- Det første jeg ser når jeg kommer hjem er at det har gått et jordras. Det gikk kaldt nedover ryggen på meg. Jeg forstår ikke at de bevilgende myndigheter påtar seg ansvaret for slike situasjoner, sier ordføreren.

- Mindre administrasjon Området er ifølge Mo det mest rasutsatte i Norge. Det var fire-fem sperringer 17. mai-helga. I tillegg er Lyngseidet truet av en flodbølge på opp mot 45 meter dersom fjellet raser ut.

- Vi trenger varsling, som gjør at det går en melding ut når store fjellmasser løsner. I tillegg trenger vi et kompetansemiljø som kontinuerlig kan øke sikkerheten, sier Mo.

Nå håper han at dagens jordras kan føre til forbedringer.

- Jeg håper dette fører til at de økte bevilgningene gjør at man sikrer folk der de bor i stedet for å øke administrasjonen, sier ordfører i Kåfjord Bjørn Inge Mo.

NÆRE: Ordfører Bjørn Inge Mo (Ap) kjørte forbi rasstedet like før jordmassene kom. Foto: Troms AP
NÆRE: Ordfører Bjørn Inge Mo (Ap) kjørte forbi rasstedet like før jordmassene kom. Foto: Troms AP Vis mer