Miasis:

Fikk bakoversveis av legens beskjed

Småkrypene hadde spist seg gjennom mannens trommehinne.

VONDT I ØRET: En 64 år gammel mann slet med smerter i øret. Funnet sjokkerte legende. Video: Jam press Vis mer
Publisert

En 64 år gammel mann hadde slitt med smerter, kløe og blødninger i øret i fem dager.

Mannen oppsøkte lege, og ble innlagt ved et sykehus i Matosinhos i Portugal. Det skriver nyhetsbyrået Jam Press.

Hull på trommehinna

Da leger ved sykehuset tok en titt inn i mannens øre, ble de møtt av et forbløffende syn. Dypt nede i øret kravlet det nemlig larver.

Larvene hadde blokkert mannens øregang.

Legene skal først ha skylt mannens øre med vann, før de gikk løs på larvene med en spesiell gripetang.

Da de kom enda dypere inn i øret, gjorde de nok et oppsiktsvekkende funn: De kjøttetende larvene hadde spist et lite hull på trommehinna.

- Larvenes utseende, sylindriske med hvitgule kropper, stemmer overens med arten Cochliomyia hominivorax, sier Catarina Rato, som er lege ved sykehuset.

Parasitt-flue

C. hominivorax er en parasittisk flue som legger eggene sine på andre organismer. De nyklekte larvene lever av å spise kjøtt fra verten sin.

Infeksjonen kalles miasis. Ifølge Store medisinske leksikon er miasis en tilstand hvor visse fluelarver penetrerer huden og kommer seg ned i underhuden, der larvene modnes og utløser en betennelsesreaksjon.

- Miasis er vanligvis en nokså uskyldig tilstand og behandles ved at man fjerner larvene. Vanligvis kveler man dem ved å smøre vaselin eller liknende i hudåpningen, skriver nettstedet.

De skriver imidlertid at noen fluearter kan gå ganske dypt ned i vevet. Det har vært rapportert noen få tilfeller med alvorlige øyeskader samt invasjon i sentralnervesystemet.

- I Sør-Amerika kompliseres av og til miasis av sekundære bakterielle infeksjoner, inkludert stivkrampe, skriver de.

- Kan ende fatalt

En hunnflue kan legge opptil 400 egg hos verten, opplyser Jam Press. Disse eggene klekkes etter hvert til larver, som graver seg dypt ned i huden og lever på kjøttet de finner der.

Om larvene blir forstyrret i såret, graver de seg enda dypere, ifølge nyhetsbyrået. Derfor kalles larvene ofte skru-ormer (screw-worm).

- Denne unike oppførselen kan føre til vevsskader og infeksjon, og hvis tilstanden ikke blir behandlet kan det ende fatalt, skriver de.

Heldigvis finnes det ingen registreringer av denne flua i Norge. Det går fram av registeret til Cabi Digital Library.

Flua finnes vanligvis i Sentral- og Sør-Amerika og på noen karibiske øyer, som Jamaica og Cuba.

Utsatt for infeksjon

Den portugisiske pasienten ble behandlet med antibiotika i form av øredråper, en borsyreløsning og fikk i tillegg antibiotikatabletter.

Øredråpene inneholder både antibiotika og steroider for å forhindre bakterieinfeksjon og betennelse, mens borsyren skaper et surt miljø som gjør det vanskeligere for mikrober å vokse.

Blant områdene på kroppen som er mest utsatt for infeksjoner, finner vi munnen, alle åpne sår, hodebunnen samt naturlige åpninger som ører, nese og kjønnsorganer.

Hvis larvene er døde eller brytes ned dypt nede i vevet, kan pasienten trenge en operasjon for å få fjernet dem.

For denne 64-åringen endte det heldigvis godt: Da legene sjekket øret hans sju dager etter at han ble innlagt, var det ingen larver igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer