Fikk bank etter kritikk mot reindriftsnæringa

Johan Mathis Kemi mener Finnmarksvidda preges av trusler og vold.

BANKET OPP ETTER KRITIKK: Johan Mathis Kemi (36) ble banket opp av fire menn som følge av det han mener er en konflikt i reindriftsnæringa. Foto: Privat
BANKET OPP ETTER KRITIKK: Johan Mathis Kemi (36) ble banket opp av fire menn som følge av det han mener er en konflikt i reindriftsnæringa. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er krigssoner på vidda. Man får ikke være i fred. Det er vold, trusler og maktmisbruk, sier Johan Mathis Kemi (36) til Finnmark Dagblad.

Det var natt til første nyttårsdag 36-åringen, som er reineier, ble banket opp av de fire mennene og etterlatt hjelpeløs ute i kulda i Karasjok.

- Hevnaksjon Han hevder det hele er en hevnaksjon etter at han kom med kritikk mot reindrifta i Finnmark Dagblad og NRK Nordnytt.

- Det dreier seg om flere personer fra reindriftsnæringa. De ga tydelig uttrykk for sin misnøye med min reindriftsutøvelse. Jeg har blitt truet tidligere av de samme personene, sier Kemi til avisa.

Han forteller at det hele har utløp i en konflikt som strekker seg tilbake til 1970-tallet.

- Frykter liv kan gå tapt Kemi reagerer på konfliktnivået, som han han mener er historisk høyt.

Reinpolitisjef Per Valved i Vestfinnmark politidistrikt bekrefter inntrykket Kemi kommer med:

- Jeg har aldri opplevd et så høyt konfliktnivå før, sier han.

Problemet er, ifølge Nils Henrik Sara i Norske Reindriftsamers Landsforbund, at Reindriftsloven legger opp til at næringa skal ordne opp i konflikter på egen hånd. Hvis ikke noe skjer, sier Kemi til Dagbladet at han frykter for det verste:

- Noe må gjøres, og hvis det ikke skjer noe nå snart er jeg redd liv vil gå tapt. Det var ille nok før, men sånn som jeg ser det nå har det eskalert. Det er ikke vanlige bygdekrangler, dette er hevnaksjoner, sier Kemi.

- Fryktelig Kemis kjæreste, Linda Andersen, reagerer på det hun mener er en uakseptabel oppførsel fra de fire mennene.

- Det er jo veldig alvorlig og fryktelig at det skal være sånn, sier hun til Dagbladet.

Politiet ser også alvorlig på saken og har iverksatt etterforskning, melder de på sine egne sider.