Fikk bare ett minutt

DRAMMEN (Dagbladet): Slik forløp de skjebnesvangre minuttene som kostet tre mennesker livet i Bragernes-tunnelen tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • 15.40 er første politipatrulje og brannmannskaper på plass.
  • 15.42 blir politiet gjort kjent med at det er store mengder eksplosiver i tunnelen. Meldingen når trolig aldri fram til brannmennene som allerede er på vei inn i tunnelåpningen.
  • Bare ett minutt etter, 15.43, går dødsdynamitten av.

Dette minuttdramaet har Dagbladet fått opplest fra politiets logg. Det forklarer hvorfor ambulanspersonellet og deler av brannkorpset sannsynligvis aldri ble advart om de dødbringende eksplosivene inne i tunnelen. Nå krangler politi, brannvesen og utbyggerene om hvorfor denne avgjørende informasjonen sviktet.

Varabrannsjef Ingar Gjesmoe står fast ved at brannmannskapene var klar over at det kunne være dynamitt i tunnelen da de kjørte inn i åpningen.

- Mannskapene ville ikke tatt seg inn i tunnelen hvis det ikke hadde vært for at en person fortsatt var savnet der inne, hevder Gjesmoe.

Brukte ikke vann

Han avviser også kontant påstander om at brannmennene som gikk inn i tunnelen skal ha forårsaket eksplosjonen ved å sprute vann på dynamitten.

- Våre røykdykkere gjorde seg klare til å gå inn i tunnelen, slangene var lagt ut, men det var ikke koblet vann til dem. Det rakk de aldri før det smalt, hevder Gjesmoe.

- Vanlige rutiner ved slike situasjoner tilsier at man tar kontakt med anleggesledelsen for å få oversikt.

- Vi manglet også tegninger av prosjektet, noe vi var lovet tidligere i vår, sier Gjesmoe.

Ingen svarer

Hva som har skjedd de hektiske minuttene før og etter eksplosjonen var er det ingen som kan gi Dagbladet noe eksakt svar på. Oppfatningene om hvor det overordnede ansvaret ligger, var høyst forskjellige.

- Jeg kan ikke si noe om hvorfor ikke alle ble gjort oppmerksomme på at det befant seg dynamitt i tunnelen, var alt skadestedsleder Kjell Reidar Johansen kunne opplyse.

Stabssjef Nils Bertil Kringe i Drammen politidistrikt mener det blir feil å diskutere ansvarsforholdene allerede et døgn etter at tragedien inntraff.

Spekulasjon

- Jeg synes ærlig talt at det blir ganske idiotisk å spekulere i hvem som skulle gitt beskjed om hva på dette tidspunktet. Alle innvolverte i redningsarbeidet hadde på dette tidspunkt kun få sekunder å ta avgjørelser på. Våre menn fikk først beskjeden om at det var eksplosiver inne i tunnelen etter at de kom til åstedet. De hadde bare sekunder på å jage bort skuelystne tilskuere og stoppe trafikken før det smalt. Deres innsats berget trolig mange liv, mener stabssjef Kringe.

- Men hvorfor gikk ikke advarselen om eksplosivene ut på sambandene til ambulansepersonellet, når politiet mottok den?

- Det kan jeg ikke svare det på, var Kringes eneste kommentar.

Stod klare

Sammen med fire andre fra redningsmannskapet stod Atle Holdberg Frey (35) klar til å ta i mot den savnede anleggsarbeideren. Rett ved den tykke røyken, totalt uvitende om at det befant seg dynamitt i tunnelen, gjorde de klart medisinsk utstyr dersom den savnede skulle bli brakt ut av røykdykkere.

- Vi fikk ikke informasjon om det var dynamitt i tunnelen, sier en oppgitt ambulansearbeider Atle Holdberg Frey til Dagbladet. Hadde vi visst det, ville vi nok holdt oss lenger unna, legger trebarnsfaren til. Holdberg Frey forteller at han var sikker på at han skulle dø etter den voldsomme eksplosjonen.

- Vi ble slengt inn mellom to containere som følge av det vanvittige trykket, og da tenkte jeg bare på en ting: «Nå dør jeg». Men det var visst ikke min tur denne gang, sier han og ser mot tunnelen.

Kom seg vekk

Etter at Atle og hans medarbeidere kom seg vekk fra containerne satte de seg inn i en nedsotet ambulanse og fraktet den ene omkomne brannmannen til sykehuset.

- Dersom ambulansepersonell og brannmannskapene hadde fått beskjed om at det befant seg dynamitt i tunnelåpningen, ville deres framtreden vært en helt annen, sier skadestedsleder Kjell Reidar Johansen.Han hevder at er det byggherren sitt ansvar å varsle om eventuelle farer på en anleggsplass.

Statens vegvesen står som byggherre på Bragernes-tunnelen, men vegvesenet påstår det er hovedentreprenøren sin oppgave om å opplyse politi og eventuelt redningsmannskap.

Varslet? De omkomne fikk varselet om dynamitten i tunnelen for sent.