«Ingen elsker Bamsegutt»:

Fikk beskjed en måned før

I flere år jobbet NRK med dokumentarserien «Ingen elsker Bamsegutt». En måned før publisering ble kanalen kjent med at hovedpersonen ble dømt for sedelighetsforbrytelser i 1991 - men dét valgte de imidlertid å holde for seg selv.

Den mye omtalte NRK-serien «Ingen elsker Bamsegutt» trekkes midlertidig. Nå gjør statskanalen endringer. Reporter: Christina H. Korneliussen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag dukket dokumentarserien «Ingen elsker Bamsegutt» opp i nettspilleren til NRK. Serien, som ledes av Tore Strømøy (63), handler om den norske mannen Jan-Egil Granfoss som ikke kommer seg hjem til Norge fra Filippinene.

Serien har skapt et voldsomt engasjement - og det tok ikke langt tid før det dukket opp flere spleisinnsamlinger for å hjelpe Bamsegutt og hans familie hjem til Norge.

Søndag ettermiddag melder imidlertid NRK at den mye omtalte serien midlertidig trekkes fordi de ønsker å gjøre endringer i den. Det skjer som følge av at statskanalen lot være å omtale at hovedpersonen ble dømt for utuktig omgang med seks barn i alderen 8 til 10 år i 1991.

NRK begrunner avgjørelsen med at de mente det var «etisk riktig» å ikke opplyse det norske folk om Granfoss' straffehistorikk. Nå kan Dagbladet avsløre at kanalen fikk vite om sedelighetsdommen bare kort tid før publisering.

Fikk beskjeden en måned før

Distriktsdirektør i NRK, Marius Lillelien, sier til Dagbladet at det er flere årsaker til at kanalen ikke omtalte dommen.

- Det var rett og slett fordi vi mente det var etisk riktig å gjøre, både av hensyn til de fornærmede i saken den gang og av hensyn til familien til Granfoss. I tillegg mente vi at dommen ikke var direkte relevant for denne serien. I etterpåklokskapens navn ser vi imidlertid at dette var feil vurdering, og velger derfor å gjøre endringer, sier han.

På spørsmål om det har kommet fram nye nytt i saken etter premieren, svarer Lillelien:

- Det har gått mye rykter om dette de siste dagene og dommen har blitt offentlig kjent. Sett i ettertid mener vi dette er informasjon vi burde hatt med - og har derfor nå fjernet serien for å gjøre endringer.

INNRØMMER FEIL: Marius Lillelien innrømmer at NRK gjorde feil vurdering da de besluttet å ikke opplyse om at hovedpersonen i dokumentarserien ble dømt for sedelighetsforbrytelser på 1990-tallet. Foto: Heiko Junge / NTB
INNRØMMER FEIL: Marius Lillelien innrømmer at NRK gjorde feil vurdering da de besluttet å ikke opplyse om at hovedpersonen i dokumentarserien ble dømt for sedelighetsforbrytelser på 1990-tallet. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Når fikk dere vite om dommen?

- Arbeidet med denne serien har pågått over flere år. Vi ble kjent med dommen underveis i produksjonen.

- Når da?

- For relativt kort tid siden. Omtrent en måneds tid før publisering.

- Hvordan har det seg at NRK først får vite om dette en måned før publisering, når arbeidet med serien har pågått over flere år? Mener dere at produksjonen har undersøkt hovedpersonens bakgrunn i tilstrekkelig grad?

- Dette er forhold som ligger så langt tilbake i tid at dommen ikke er digitalt tilgjengelig, sier Lillelien - og understreker at han ikke er kjent med detaljene i hvordan NRK ble kjent med dommen.

- Har det faktum at dere har jobbet med serien over så langt tid hatt noen påvirkning på beslutningen om å ikke inkludere sedelighetsdommen?

- Nei, overhodet ikke.

NRK beklager

Granfoss ønsket selv at det skulle komme fram at han ble straffedømt i 1991, selv om han hevder han ble uriktig dømt. Det sier hans advokat Leif Strøm til VG.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Strøm. Han har ikke besvart våre henvendelser.

- Hvorfor valgte likevel NRK å utelukke disse opplysningene i serien?

- Jeg kjenner ikke til detaljene i dette. Vi mente det var riktig å ikke omtale det, spesielt av hensyn til de fornærmede og Granfoss' familie. Vi ser nå at det ikke var riktig og derfor velger vi nå å gjøre endringer, svarer han og understreker at NRK vil ta lærdom av dette.

Også flere av de fornærmede fra 1991, reagerer på at NRK ikke nevner straffesaken i serien. Til VG sier en av dem at han opplever at statskanalen «manipulerer det norske folk» ved å framstille saken slik de gjør.

NRK trekker tilbake dokumentaren «Ingen elsker Bamsegutt» inntil videre. Video: NRK Vis mer

Lillelien gjester søndag kveld NRKs Dagsrevyen-sending.

- Hva vil du si til ofrene?, spør NRKs Ingvild Bryn.

- Det beklager vi. Vi beklager at vi gjorde en feilvurdering. Vi mener likevel at det er en viktig serie, men vi burde hatt med denne informasjonen i den opprinnelige serien, sier Lillelien.

På spørsmål fra Dagbladet om hvem NRK beklager til, svarer han:

- Vi beklager overfor publikum og alle involverte. Både overfor det store publikum, og for de berørte av serien, ser vi at det hadde vært riktig å ha med denne informasjonen.

- Det inkluderer Granfoss?

- Det inkluderer Granfoss.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer