<strong>2,5 TIMER:</strong> En ansatt i Aller-konsernet (som eier Dagbladet) fikk denne beskjeden av Norgestaxi da hun klokka 14.30 forsøkte å bestille drosje. Foto: Privat
2,5 TIMER: En ansatt i Aller-konsernet (som eier Dagbladet) fikk denne beskjeden av Norgestaxi da hun klokka 14.30 forsøkte å bestille drosje. Foto: Privat Vis mer

Fikk beskjed om 2,5 timers ventetid for taxi i Oslo

Mange sjåfører feirer muslimsk høytid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I dag feirer muslimer verden over den store høytidsfesten id al-adha - en offerfest som gjerne sammenliknes med den kristne julefeiringen.

Id al-adha markerer slutten på hadsj, den årlige pilegrimsferden til Mekka. Da samles familie og venner til høytidsfest, og spiser god mat. En del tar seg fri fra jobben.

I Oslo får dette konsekvensen at det kan bli lenger å vente på drosje.

60-70 prosent av de muslimske sjåførene har faktisk jobbet i dag. Erlend Eidsvoll, viseadministrerende direktør i Norgestaxi

- Det kan være noe lengre ventetider. Slik er det i vår bransje. Når det er id, er det mange av våre sjåfører som tar seg fri siden det er mange som har muslimsk bakgrunn. I jula er det vi som tar oss fri, og de som kjører oss på julebord, sier informasjonsrådgiver i Oslo Taxi, Tone Tufte, til Dagbladet.

- For dårlig

En ansatt i Aller-konsernet (som eier Dagbladet) forsøkte klokka 14.30 i ettermiddag å bestille bil via Norgestaxis app. Hun fikk beskjed om at det ikke var noen ledig bil før om 2,5 timer. Da Dagbladet noe seinere på ettermiddagen forsøker å gjøre det samme, er ventetida 30 minutter.

Erlend Eidsvoll, viseadministrerende direktør i Norgestaxi, stiller seg undrende til beskjeden om 2,5 timers ventetid.

- Det er for dårlig, og ville i praksis ikke skjedd. Vanligvis slipper man å vente mer enn 15-20 minutter, sier han til Dagbladet.

Eidsvoll sier Norgestaxi har opplevd noe begrenset kapasitet på grunn av id, som i år falt på en mandag; en del muslimer har tatt fri i forbindelse med helga.

- Men å si at vi har store problemer av religiøse årsaker, vil være urettferdig; 60-70 prosent av de muslimske sjåførene har faktisk jobbet i dag, sier han.

Konkurranse

For å øke belegget har Norgestaxi innført økonomiske insentiver, som konkurranse om å ha flest turer. Eidsvoll sier det er mest hektisk i morgen- og ettermiddagsrushet under id-feiringen.

I jula er det vi som tar oss fri, og de som kjører oss på julebord. Tone Tufte, informasjonsrådgiver i Oslo Taxi

- Med presset kapasitet prioriterer vi store avtalekunder, herunder pasient- og TT-kjøring, samt store privatkunder. Ringer man i en slik periode, og vi ser at vi har kapasitetsproblemer, gjør vi oppmerksom på at det kan bli forsinkelser.

Oslo Taxi, som er den største aktøren i hovedstaden, sier de ikke har hatt ventetid på opptil 2,5 timer.

- Vi forsøker å kompensere ved å oppfordre dem som ikke feirer id til å kjøre, og vi har også noen reserveløyver - noen ekstra biler - som er i gang for å kompensere for dem som har fri, sier informasjonsrådgiver Tone Tufte.

Hun tror ikke feiringen vil føre til veldig lang ventetid i kveld.

- Om det er noe spesielt en skal rekke, kan det være lurt å bestille litt tidligere enn vanlig, men våre topper er på morgenen og ettermiddagen sier Tufte.

Den muslimske offerfesten

  • Id al-adha eller id al-kabir (den store høytid) er en offerfest i islam.
  • Den er til minne om profeten Abraham, som var villig til å ofre sin sønn Isak.
  • Id al-adha kommer på slutten av pilegrimsreisen hadsj, en av islams fem søyler. I Mekka ofres et dyr under feiringen.
  • Må ikke forveksles med id al-fitr eller id al-saghir (den lille høytid), som feires på slutten av fastemåneden ramadan.

Kilde: Store norske leksikon

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer