TØMMERHOGGER: Bjørn Dæhlie hogde epletrærne på sin nyeste eiendom - verneverdige Storgata 3. på Jessheim - etter at kommunen ba ham stoppe all hogst. Overfor Dagbladet sier Dæhlie at han trodde Ullensaker kommune mente det var noen lindetrær på eiendommen som ikke måtte felles. I går la skikongen fram nye plantegninger for tomta. Han ønsker å bygge leiligheter der epletrærne sto.
Foto: Nils Harald Ånstad/Dagbladet
TØMMERHOGGER: Bjørn Dæhlie hogde epletrærne på sin nyeste eiendom - verneverdige Storgata 3. på Jessheim - etter at kommunen ba ham stoppe all hogst. Overfor Dagbladet sier Dæhlie at han trodde Ullensaker kommune mente det var noen lindetrær på eiendommen som ikke måtte felles. I går la skikongen fram nye plantegninger for tomta. Han ønsker å bygge leiligheter der epletrærne sto. Foto: Nils Harald Ånstad/DagbladetVis mer

Fikk beskjed om å stanse hogsten av byens eldste hage, men fortsatte dagen etter

Nå vil Bjørn Dæhlie bygge leiligheter i hagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bjørn Dæhlie kjøpte den verneverdige eiendommen Storgata 3 på Jessheim den 1. januar i år.

Tre uker seinere felte han alle grantrærne og bjørketrærne på eiendommen uten å ha søkt om tillatelse på forhånd.

Ifølge rb.no som da omtalte saken, er denne hagen Jessheims eldste.

- Hogde epletrærne I reguleringsplanen for Jessheim Sentrum heter det ifølge rb.no at felling av både poplene og bjørkene på eiendommen ikke er tillatt. I reguleringsplanen fra 1997 står det dessuten at større trær og karakteristisk vegetasjon ikke kan fjernes i sentrum uten tillatelse fra plankomiteen.

Men Dæhlie verken søkte om eller fikk tillatelse for trefellingen, og da kommunen ba ham stanse all hogst svarte Dæhlie ettermiddagen den 22. januar at han ikke skulle felle noe mer. Morgenen etter ble likevel alle epletrærne på tomta hogd ned.

Til Dagbladet sier Bjørn Dæhlie at han trodde kommunen viste til eiendommens 70 år gamle lindetrær da de ba ham stoppe hogsten.

- Beklager - Jeg var ikke klar over at det var restriksjoner om felling av grantrær og bjørk. Situasjonen er den at jeg hogde ned grantrærne og bjørketrærne på eiendommen uten å søke om dette på forhånd, og det beklager jeg. Da kommunen sa at jeg ikke skulle felle flere store trær, trodde jeg det var lindetrærne de viste til, ikke epletrærne. Lindetrærne lot jeg stå, sier Dæhlie.

- Og når jeg først hadde maskinene der, ba jeg de ta epletrærne også. Det var rent praktisk siden maskinene stod der. I ettertid har jeg fått mye pepper for dette i lokal presse. Jeg har lagt meg flat og beklaget både muntlig og skriftlig, fortsetter han.

I dag melder rb.no at Dæhlie nå planlegger å bygge leiligheter der epletrærne sto. Fra før av eier han nabobygget Storgata 1.

Nytt tun - Det jeg gjør i den nye planen er at jeg flytter attraksjonen eplehage og lager nytt atrium og tun. Jeg presenterte plantegningene for kommunen i går, og fikk nær sagt enstemmig applaus for forslaget, hevder han overfor Dagbladet.

- Hadde du planer om å bygge disse leilighetene i hagen da du kjøpte eiendommen?

- Jeg eide naboeiendommen og var i en tankeprosess. Jeg visste jeg kunne bebygge inn til den eiendommen, og tenkte blant annet på en felles parkering. Men plantegningene er helt nye.

- Så de fikk du først etter 24. januar - da rb.no omtalte saken?

- Ja. Det er arkitekten min som har laget denne idéskissen, og den er konkretisert etter det. Vi har diskutert å bygge leiligheter der, men jeg har vært usikker på om jeg ville få lov.

20 leiligheter Det er arkitekt Ole Folmo ved Romerike Arkitekter AS som har laget idéskissa til de nye leilighetene.

- NYTT TUN: I plantegningene for eiendommen foreslår Dæhlie å lage et nytt tun. Det jeg gjør i den nye planen er at jeg flytter attraksjonen eplehage og lager nytt atrium og tun, sier han til Dagbladet.
- NYTT TUN: I plantegningene for eiendommen foreslår Dæhlie å lage et nytt tun. Det jeg gjør i den nye planen er at jeg flytter attraksjonen eplehage og lager nytt atrium og tun, sier han til Dagbladet. Vis mer

- Vi har jobbet med dette prosjektet i to - tre uker. Vårt forslag er å bygge fire nye hus på eiendommen, der to av dem har næringsvirksomhet i første etasje. Vi lager parkeringskjeller og får bilene bort fra gårdsrommet. Til sammen ser vi for oss cirka 20 nye leiligheter i disse byggene, sier Folmo til Dagbladet.

Videre sier arkitekten at det foreløpig ikke er lagt nye planer for de tre verneverdige byggene som allerede står på eiendommene Storgata 1 og 3. To av byggene er i dag i full bruk. Det tredje og eldste bygget må rehabiliteres.

- Byggene som står der i dag er det ikke lagt nye funksjoner inn i. Det vil bli aktuelt å tenke ny bruk av det eldste bygget der, men så langt har vi ikke kommet ennå. Vi blir nødt til å bruke mye tid på rehabilitering, og få det opp i en god forfatning, sier Folmo.
 
- Ferdig med saken Bjørn Dæhlie sier at han angrer på at han hogde epletrærne uten å ha fått en godkjennelse først.

- Jeg har fått en god lærepenge når det gjelder å snakke tettere med kommunen. Jeg skal passe på å søke og være forsiktig med å hogge trær. Men jeg er ferdig med tømmerhogst nå, sier han til Dagbladet.

Ifølge Dæhlie er Ullensaker kommune positive til planene hans for Storgata 1 og 3. Han sier videre at han ikke har opplevd negative kommentarer vedrørende epletre-fellingen.

- Jeg har bare fått gode ord, og ingen negative kommentarer. En del kamerater har fleipet om å få kjøpe ved, og andre kaller meg «tømmerhoggeren». Både jeg og andre er ferdige med denne saken nå, sier han.

Han tilføyer at dersom han ikke får godkjent leilighetsplanene i hagen er han åpen for å replante epletrær der.

NYE PLANER: Dette er Dæhlies planer for Storgata 1 og 3 på Jessheim. Han la i går fram tegningene for kommunen.
NYE PLANER: Dette er Dæhlies planer for Storgata 1 og 3 på Jessheim. Han la i går fram tegningene for kommunen. Vis mer