Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk beskjed om å stumpe røyken, eller miste lappen

Benn Bernhofsen (51) må forplikte seg til å stumpe røyken for å beholde førerkortet.

VIL KLAGE: Benn Bernhofsen kommer til å klage på vedtaket fra fylkeslegen i Oppland. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
VIL KLAGE: Benn Bernhofsen kommer til å klage på vedtaket fra fylkeslegen i Oppland. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| FAGERNES (Dagbladet): Bernhofsen måtte nylig søke dispensasjon for å beholde førerkortet. Bakgrunnen for dispensasjonen er helsetilstanden hans.
Bernhofsen er overvektig og har diabetes 2. Dessuten hadde han et hjerteinfarkt i 2005.

51-åringen jobber som miljøarbeider og trenger førerkortet sitt i arbeidet. Han hoppet derfor høyt i stolen da han fikk vedtaket fra Fylkeslegen i Oppland.

Må stumpe røyken

Der var det flere punkter med saker han måtte forplikte seg til for å kunne beholde førerkortet.
- Jeg må møte til kontroll hos legen, avbryte kjøringen hvis jeg får føling og ha sukker tilgjengelig, men det er greit. Det forstår jeg.

Langt mer uforståelig for ham var det siste punktet, nemlig at han forplikter seg til å stumpe røyken i løpet av de neste seks månedene.

Fastlegen hans må kunne dokumentere at han er røykfri dersom han skal få beholde førerkortet de neste årene.
- Det oppleves som et maktmisbruk på et område hvor jeg normalt har noe jeg skulle ha sagt, sier han til Dagbladet.


Heftig krangel

Han forteller at han har hatt en heftig krangel med saksbehandleren på telefon og at han vil klage på vedtaket.

Før han fikk vedtaket måtte Bernhofsen til spesialist. Vedkommende skrev at alt var i orden, til tross for et lite hjerteinfarkt i 2005 og 20
år med diabetes. Det var ikke noe i veien for at 51-åringen kunne få ha førerkortet sitt i fem år til. Men saksbehandleren valgte ifølge Bernhofsen å overse dette.

- Han sa at man ikke kunne stole på spesialister. Hva er da vitsen med at jeg bruker to dager og flere hundre kroner på å få denne erklæringen?

Er røykfri

Bernhofsen sier til Dagbladet at han er fullstendig klar over hvor farlig det er å røyke, og forteller at han har vært røykfri i 14 dager etter et års nedtrapping.
- Hvis jeg ikke hadde vært røykfri ville jeg dødd da jeg fikk vedtaket mener han.

Nå lurer han på hva som blir neste kriterie for å kunne beholde førerkortet sitt.
- Det kunne like gjerne vært et forbud mot potetgull eller junk.
Han forteller at han ikke har kvittet seg helt med nikotinbruken.

- Jeg snuser og tygger skrå, men det var greit. Problemet da er at blodprøven som skal vise at jeg er røykfri ikke har noen effekt, ettersom det er nikotin i blodet. For å sjekke at jeg ikke røyker må jo fastlegen min bo hos meg i seks måneder, tordner han.


Røyking trafikkfarlig

Tharald Hetland, fylkeslege i Oppland, sier til Dagbladet at vedtaket om at Bernhofsen blant annet må slutte å røyke innen seks måneder, er gjort for å opprettholde trafikksikkerheten.

— Vi stiller visse krav til trafikksikkerheten, og hvis vedkommende er misfornøyd med vedtaket oppfordrer vi ham til å klage. Det er ikke hver gang vi oppfordrer folk til å slutte å røyke, men hvis personen har hjertesykdom eller liknende og er i en utsatt posisjon med sukkersyke, er risikoen mye større for ulykker. Når man kjører tunge kjøretøyer slik som buss og lastebil er dette spesielt viktig, påpeker han.

Dette er ikke første gangen en yrkessjåfør har fått beskjed fra fylkesmannen om å slutte å røyke, ifølge Hetland.

— Så du mener at røyking er farlig for trafikksikkerheten?

— Ja, i dette tilfelle, kan man si det sånn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling