Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk beskjed om å utsette landingen

Alle 113 om bord mistet livet. 38 døde og flere kroppsdeler har blitt plukket opp fra sjøen så langt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kapteinen på passasjerflyet som styrtet i Svartehavet i natt, ble bedt av tårnet om å ta en ekstra sving og vente med landingen. Da var flymannskapet allerede klar for landingsprosedyren, og kontakten forsvant.

Det opplyser en representant for russiske luftfartsmyndigheter i ettermiddag.

Også rett etter ulykken var det klart at det 11 år gamle Airbus-flyet av type A320 plutselig forsvant fra radaren. Det styrtet i havet mindre enn seks kilometer fra land.

Ifølge russiske luftfartsmyndigheter skal imidlertid ikke pilotene ha sendt noe nødsignal.

Av de 113 ombord, var det 26 russere, en ukrainer og en mann fra Georgia. Resten var armenske statsborgere.

Den siste informasjonen fra russiske myndigheter bekreftet tidlig at alle ombord i flyet har omkommet. Det var storm i området, og myndighetene sier i morgentimene at værforholdene  var en direkte foranledning til ulykken.

Flyet var  bygd i 1995, og hadde vært gjennom en komplett teknisk sjekk seinest i fjor. Den siste servicen ble gjort så seint som i april i år. Lederen for den russiske krisehåndteringsenheten i sør,  Sergej Kubinov, sa i morges at det  ikke er grunn til å tro at ulykken har noen sammenheng med terrorisme.

Funnet flyet

 LETER:   Dykkere fra et av redningsfartøyene gjør seg klare for å gå ned og lete etter omkomne i natt. Alle 113 ombord mistet livet i flystyrten. Foto: Scanpix/Ap.
LETER: Dykkere fra et av redningsfartøyene gjør seg klare for å gå ned og lete etter omkomne i natt. Alle 113 ombord mistet livet i flystyrten. Foto: Scanpix/Ap. Vis mer

Flyet var på vei fra den armenske hovedstaden Jerevan til  feriebyen Sochi ved den russiske Svartehavskysten - en times flytur - da kontrolltårnet like etter halv fire (halv ett norsk tid) mistet kontakten med flyet.

- Vi har sendt avgårde redningsmannskaper til området, sa Beltsov ikke lenge etter styrten. Nitten båter og dykkere lette i natt etter overlevende.

Vrakrester ble tidlig observert seks kilometer fra kysten, sammen med ubrukte livvester og kofferter. Letemannskapene har lokalisert flyskroget på 450 meters dyp, og har sendt ned en dykkerrobot  for å lete etter ferdsskriveren

38 døde hentet opp 

113 mennesker var ombord i flyet tilhørende det armenske flyselskapet Armavia, deriblant seks barn og en besetning på åtte. 

38 døde er plukket opp  fra vannet ved 14-tiden, sier talsmannen for det regionale departementet for krisehåndtering. Ingen av de som er funnet bar redningsvester, noe som tyder på at det ikke gikk lang tid fra problemene ble oppdaget til det styrtet i havet.

 Kystvakten opplyser til nyhetsbyrået Interfax at de har funnet flere kroppsdeler.

Dårlig vær årsaken?

Fikk beskjed om å utsette landingen

Været var dårlig i området, med storm i vindkastene, tungt regnvær og dårlig sikt.  Været kan også ha vært årsaken til ulykken, hevder flyselskapet.

En talsmann for dlyselskapet ArmAvia opplyser til nyhetsbyrået AP at besetningen var topptrent, at flyet var i god stand og at værforholdene «definitivt» var årsaken til ulykken.

De russiske etterforskerne understreker at ulykken ikke var forårsaket av terrorister. De tror været og tekniske feil kan ligge bak styrten.

Tidligere ulykker

23. august 2000 krasjlandet samme flymodell utenfor kysten av Bahrain. Det var på vei fra Kairo til Bahrain da ulykken fant sted. Alle 143 ombord omkom.

I 1993 omkom to personer ved landing da Airbus A320 kjørte av rullebanen i Warzawa i Polen.

I 1992 fløy en Airbus A320 inn i en fjellvegg nær Strasbourg i Frankrike. 87 mennesker omkom og ni overlevde ulykken, som sannsynligvis skyldes menneskelig svikt. Først i går - 14 år etter ulykken - ble seks personer stilt for retten, siktet for uaktsomt drap og legemsbeskadigelse.

92 av totalt 146 mennesker om bord mistet livet da Airbus A320 krasjet nær Bangalore i India i 1990. Flyet var på vei fra Mumbai til Bangalore.

I 1988 omkom tre mennesker da Airbus A320  krasjet nær Habsheim i Frankrike.

Også andre Airbusmodeller har vært utsatt for ulykker. Blant annet så styrtet et indonesisk A-300 på Nord-Sumatra i Indonesia den 26. september 1997. Selskapet har hittil avvist at det er alvorlige mangler ved flyene.

Les mer om Airbus 320, flysikkerhet og flyprodusenters sikkerhetsstatistikk for fjoråret på sidene til Aviation Safety Network.

FLYSELSKAPET ARMAVIA mistet et fly av denne typen - Airbus A320 -i Svartehavet i natt. Flyet som styret var bygd i 1995.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media