- Opplevd det selv: Linda Hofstad Helleland delte personlige erfaringer i spørretimen. Video: Stortinget Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Fikk beskjed om at fosteret var alvorlig sykt:
- Jeg fødte og barnet var helt friskt

Likestillingsminister Linda Hofstad Helleland ble spurt om hun forstår kvinner som må møte i abortnemnd.

- Er det slik at likestillingsmininsteren opplever at det kan være tungt for en kvinne som må i abortnemnd? spurte Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt i Stortingets spørretime.

Da kom det ærlige svaret fra Linda Hofstad Helleland. Som hun i utgangspunktet ikke hadde tenkt til å gi.

- Ja, det er tungt. Fordi jeg har opplevd det selv.

Bar fram barnet

Svaret markerte slutten på utspørringen av Helleland i stortingssalen, men ute i vandrehallen svarte hun på spørsmål fra pressen.

- Da jeg fikk spørsmål fra Arbeiderpartiet om jeg har forståelse for hvordan kvinner opplever det å måtte oppsøke nemnd, svarte jeg at det har jeg. Det er en veldig påkjenning, en veldig vanskelig situasjon for kvinnen og familien.

- Det gjør at hele denne debatten er vanskelig, sa Helleland.

Helleland fortalte videre at hun fikk beskjed av en gynekolog om at hun bar fram et alvorlig sykt barn.

- Jeg valgte å bære fram barnet og ikke gå i nemnd, sier Helleland.

Da barnet ble født, var det friskt.

Påvirket 2c-oppfatning

Paragraf 2c i abortloven omtales av motstanderne av paragrafen som «sorteringsparagrafen», der alvorlig sykdom på fosteret kan være grunnlag for abort etter uke 12.

Likestillingsministeren sier at hennes egne opplevelser har vært viktig for hennes syn på paragrafen.

- Ja, det har helt klart påvirket mitt syn på paragraf 2c i abortloven, sa Helleland.

Ap: - Kvinnen selv bør bestemme

Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol var en av dem som stilte likestillingsministeren spørsmål i Stortinget i dag.

- Dette viser at bak abortdebatten finnes tusenvis av personlige historier. Dette er Lindas personlige historie, som hun valgte å fortelle Stortinget i dag, skriver Kjerkol i en tekstmelding til Dagbladet.

Helleland ønsket ikke å svare på spørsmål vedrørende paragraf 2c eller fosterreduksjon, såkalt tvillingabort, som begge er trukket fram av statsminister Erna Solberg som mulig å diskutere.

Dette fordi det vedrører den nye regjeringsplattformen, som Høyre, Frp, V og KrF skal stemme over i morgen.

En endring av 2c, der fosterets tilstand eventuelt blir mindre viktig i vurderingen av grunnlaget for abort etter uke 12, og det å fjerne selvbestemt abort for fosterreduksjon, vil gjøre at flere må møte i nemnd og at kvinnen i større grad må begrunne abortsøknaden ut fra egen livssituasjon.

- Gjennom hele denne høsten har vi fått høre sterke historier fra kvinner som har møtt i abortnemnd og hvilken belastning de opplever. At Linda valgte å ikke møte er hennes personlige valg.

- Arbeiderpartiet mener kvinnen selv er best til å vurdere dette. En slik situasjon er alltid vanskelig, skriver Kjerkol.

ERNAS DRØM: Statsminister Erna Solberg har lenge drømt om en borgerlig flertallsregjering. Denne uka kan hun få drømmen oppfylt - eller knust. Ifølge sjef for politisk avdeling i Dagbladet, Mats Rønning, står det på disse punktene. Video: Emilie Rydning Vis mer