VAKSINEOFFER: Vaksineoffer May Britt Hovland, her sammen med advokat Edmund Asbøll i Borgarting lagmannsrett. Foto: Asle Hansen / Dagbladet
VAKSINEOFFER: Vaksineoffer May Britt Hovland, her sammen med advokat Edmund Asbøll i Borgarting lagmannsrett. Foto: Asle Hansen / DagbladetVis mer

- Fikk beskjed om at jeg var hypokonder

May Britt Hovland ble sendt fra lege til lege, men ble ikke trodd. Nå kjemper hun i retten for utallige vaksineofre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I september 2011 knuste May Britt Hovland staten i Oslo tingrett, men pasientskadenemnda anket.

I går startet ankesaken i Borgarting lagmannsrett, og Hovland forklarte seg om utfordringene hun har stått overfor som følge av sykdommen.

- Jeg fikk beskjed om at jeg ikke var syk, men hypokonder. Det var en tøff beskjed å få for en 19-åring, sier Hovland i retten.

Hun forklarer seg klart og tydelig, men stemmen brister når hun snakker om kampen for å bli trodd.

- Jeg så jo ikke syk ut, det var vanskelig for andre å forstå det.

Myalgisk encefalopati Hovland er diagnostisert med Myalgisk encefalopati, bedre kjent som ME. ME er en nevrologisk sykdom som preges av ekstrem fysisk og mental utmattelse som forverres ved aktivitet.

Og det er ikke hvorvidt Hovland er syk som er tema for ankesaken, det er hva som har forårsaket sykdommen som er stridens kjerne.

Hovland er en av 329 personer som har søkt om erstatning fordi statens vaksineforsøk ødela helsa deres. Etter at hun fikk meningokokk B-vaksinen på skolen som 17-åring i 1991, har hun hatt et liv med mye smerte og utmattelse.

Måtte gi opp jusstudiene Hovland kom inn på jusstudiet i Bergen. Hun hadde fortsatt ikke noen diagnose å vise til, og forteller at hun aksepterte situasjonen til tross for plagene som fulgte av den da ukjente sykdommen.

- Jeg tenkte at siden ingen hadde funnet ut noe, så kunne det ikke være så alvorlig, ikke noe jeg kunne dø av, sier Hovland.

Hun forteller om en vanskelig tid i Bergen, med et studie som grunnet sykdommen ble for krevende å følge - og et lite sosialt liv. Det første halvåret klarte hun å fullføre fem vekttall etter den gamle ordningen. Det tilsvarer halv studieprogresjon.

- Jeg klarte kanskje å være på forelesning to timer om dagen, sier hun.

Etter en stund konkluderte hun med at det ble for tungt, og hun skiftet studieretning til geografi.

- Jeg klarte å gjennomføre studiet - med vesentlig forsinkelse.

- Meningsfullt arbeid Å holde på en jobb har vært sentralt for Hovland.

- Arbeid har vært meningsfullt for meg. Jeg har prioritert dette foran sosialt liv, familie og barn, forteller hun.

Hovlands arbeidsgiver har tilrettelagt, men det har vært utfordrende.

- Til tross for tilrettelegging har jeg ikke klart å være en stabil og forutsigbar arbeidskraft, forteller hun.

Den eneste av de 329 vaksineofrene som til nå har fått erstatning av Norsk pasientskadeerstatning er sønnen til professor i barnesykdommer Ola Didrik Saugstad ved Oslo universitetssykehus. Han fikk 6,5 millioner kroner i erstatning i 2010.