Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump:

Fikk beskjeden under tale

President Donald Trump fikk beskjeden om at han skal stilles for riksrett samtidig som han talte under et valgmøte i Michigan.

RIKSRETT: President Donald Trump fikk beskjeden om at han skal stilles for riksrett samtidig som han talte under et valgmøte i Michigan.Video: CNN Vis mer

President Donald Trump sto på talerstolen under et valgmøte i Michigan da han ble servert beskjeden om at Representantenes hus hadde vedtatt at han skal stilles for riksrett i Senatet.

Presidenten virket derimot ikke særlig bekymret.

- Jeg tror at resultatet kommer nå. Så hver eneste republikaner stemte for oss. Wow! sa han til jubel fra tilhørerne.

- Wow! Wow! Nesten 200. Så vi fikk 198 mot 229 stemmer. Vi mistet altså ikke en eneste republikansk stemme. Og tre demokrater stemte for oss, sa han til vill jubel.

Tiltalen

Trump er nå tiltalt for:

1) Maktmisbruk: Ved å holde tilbake bistand til Ukraina for å presse landets regjering til å etterforske en av Trumps innenrikspolitiske rivaler.

2) Obstruksjon av Kongressen: Ved å motarbeide de folkevalgte gjennom å beordre føderale tjenestemenn til å trosse stevninger utstedt under riksrettsgranskningen.

Det første tiltalepunktet ble vedtatt med 230 stemmer for og 197 stemmer mot. Mens det andre ble vedtatt med 229 stemmer for og 198 stemmer mot.

Trump er dermed den tredje presidenten i USAs historie som blir formelt tiltalt i en riksrettssak. Andrew Johnson (1868) og Bill Clinton (1999) er de to andre presidentene som har blitt tiltalt.

- Selvmordsmarsj

Videre sa Trump at det Republikanske partiet aldri har vært så samlet som de er akkurat nå.

- Denne lovløse, partiske riksrettstiltalen er en politisk selvmordsmarsj for det demokratiske partiet. Har dere sett meningsmålingene mine i det siste?

Trump sa også at «gærne» Nancy Pelosi og Demokratene har «merket seg med en evigvarende skamplett».

- Neste år vil millioner av amerikanere møte opp for å stemme Pelosi til helsike ut av Representantenes hus, sa Trump.

Kan bli utsatt

På en pressekonferanse etter at avstemningen var ferdig, antydet Pelosi at riksrettssaken kan bli utsatt. Hun uttalte blant annet at hun ikke vil forhaste seg med å sende tiltalepunktene til Senatet.

Først vil hun vente og se hvordan det øvre kammeret i Kongressen vil håndtere saken.

- Denne dagen er en fantastisk dag for grunnloven, men en trist dag for USA, uttalte hun.