OLJEMINISTER: Sønnen til Libyas nå avdøde, tidligere oljeminister Shukri Ghanem (bildet) var ifølge Økokrim en av mottakerne av korrupte utbetalinger fra gjødselselskapet Yara. Her er Shukri Ghanem i 2009.  AFP PHOTO / SAMUEL KUBANI
OLJEMINISTER: Sønnen til Libyas nå avdøde, tidligere oljeminister Shukri Ghanem (bildet) var ifølge Økokrim en av mottakerne av korrupte utbetalinger fra gjødselselskapet Yara. Her er Shukri Ghanem i 2009. AFP PHOTO / SAMUEL KUBANIVis mer

Fikk bestikkelser fra Yara, men kan gå fri

Økokrim vil ikke gå etter dem som mottok Yara-bestikkelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Igår offentliggjorde Økokrim korrupsjonstiltalen mot Yaras tidligere konsernsjef Thorleif Enger og de tre tidligere konserndirektørene Tor Holba, Daniel Clauw og Kendrick Wallace.

- Ikke straffeskyld I tiltalen og i et forelegg mot Yara omtales til sammen korrupte utbetalinger på over 3,6 millioner dollar til nøkkelpersoner i Libya, India og  Russland. Korrupsjonen skal ha skjedd for å fremme Yaras forretningsinteresser.

Ingen av de fire erkjenner ifølge deres advokater straffskyld, mens Yara har godtatt forelegget på 295 millioner kroner.

- Vi håper at saken vil komme opp for retten i år, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim til Dagbladet.

Straffeforfølges ikke Selv om etterforskningen fortsatt pågår i Sveits, ser det derimot ut til at flere av mottakerne kan slippe unna.

- Det er ikke aktuelt for Økokrim å straffeforfølge dem, sier Djupesland til Dagbladet.

Kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Yara har ingen kommentar til om selskapet har gjort eller vil gjøre noe for å få pengene tilbake.

Dagbladet har ikke fått kontakt med de antatte mottakerne av bestikkelsene. I russiske Phosagro, hvor to av dem hadde høye stillinger, kunne ingen igår svare Dagbladet på om de har fått beholde pengene og jobben.

Av selskapets hjemmeside går det likevel fram at de ikke lenger sitter i toppledelsen.


Tiltalene Alle de fire tidligere Yara-toppene er tiltalt i forbindelse med en utbetaling på 1,5 millioner dollar til fordel for sønnen til Libyas daværende oljeminister Shukri Ghanem i 2007.

Wallace, Clauw og Enger er også tiltalt i forbindelse med en utbetaling på en million dollar til fordel for en indisk statstjenestemann og hans sønn.

Selskapet Yara har i tillegg  fått forelegg for utbetalinger på mer enn 1,1 millioner dollar til fordel for ledere i russiske Phosagro.

Permitteres Den ene av de tiltalte, Tor Holba, er fortsatt ansatt i Yara. Han permitteres som følge av tiltalen, men beholder ifølge Yara millionlønna han hadde som direktør.

- Han fortsetter naturlig nok med samme lønn til skyldspørsmålet er avklart. Det er ganske vanlig i Norge, sier Esben Tuman til Dagbladet.