Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk betalt for å sverte Cuba

Ti amerikanske journalister fikk betalt av regjeringen for å undergrave Fidel Castros regime.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nyhetsbyrået AP forteller at ti journalister i Sør-Florida har fått lønn fra den amerikanske regjeringen. Tre av de ti jobbet for den spanske utgaven av The Miami Herald, men har nå fått sparken.

Brutt løfte

- De har brutt et hellig løfte mellom journalister og befolkningen, sier Jesus Diaz Junior, direktøren i selskapet Miami Herald Media som gir ut begge avisene.

Olga Connor, en frilansjournalist som dekket kultur på Cuba for El Nuevo Herald, har siden 2001 fått rundt 71 000 dollar eller  461 000 kroner fra det amerikanske offentlige kontoret for Cuba-sendinger.

Wilfredo Cancio Isla, en journalist som hadde det cubanske eksil-samfunnet som arbeidsområde, har i de siste fem årene fått 15,000 dollar eller 97 000 kroner fra regjeringen.

Og Pablo Alfonso, som rapporterte om Cuba og hadde en fast kommentar-spalte i El Nuevo Herald, har siden 2001 fått 175,000 dollar eller 1 140 000 kroner for å være med på statlige tv- og radioprogram som har som mål å fremme demokrati i Cuba.

Integriteten i fare

- Jeg mener at integritet og objektivitet ikke kan garanteres dersom journalister får penger fra enheter som han eller hun har skrevet om. Særlig ikke hvis pengene kommer fra en regjering, sier Diaz til AP.

HAR SAGT DET LENGE: Den cubanske regjeringen har lenge beskyldt USA for å betale journalister i Sør-Florida for å skrive anti-cubansk materiale, melder nyhetsbyrået AP. Foto: Scanpix
HAR SAGT DET LENGE: Den cubanske regjeringen har lenge beskyldt USA for å betale journalister i Sør-Florida for å skrive anti-cubansk materiale, melder nyhetsbyrået AP. Foto: Scanpix Vis mer

Journalistene vil ikke kommentere saken til AP.

Avisen de jobber for sier journalistene ikke har nevnt betalingene noen gang.

Dette er ikke første gang det kommer meldinger om propaganda fra USA.

I fjor kom det fram at det amerikanske forsvarsdepartementet hadde betalt irakiske aviser for å skrive positive artikler om Irak-krigen og oppbyggingen av landet.