Fikk bildekk-regning på 13 000 kroner. Selv hadde han ikke lappen

Terje Scheide (28) oppdaget at han var forsøkt svindlet for titusenvis av kroner.

ID-TYVERI:  Terje Scheide fikk stjålet og misbrukt id-en sin. Foto: BJØRN LANGSEM
ID-TYVERI: Terje Scheide fikk stjålet og misbrukt id-en sin. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han er en av flere som opplevde å få regninger på ting han aldri hadde kjøpt, dumpet i postkassa. Det var da han mottok et gjenpartsbrev av en kredittvurdering, at han ante ugler i mosen.

- Jeg fikk varsel om at Svea Finans hadde foretatt en kredittsjekk på meg. Jeg ringte og spurte hvorfor, og de sa det så ut som jeg hadde forsøkt å handle på nettet. Det hadde jeg ikke, sier Scheide til Dagbladet.

Noen dager seinere etter fikk den aktuelle regningen i posten. 13 500 kroner var forsøkt betalt til et bildekk-firma, men selv hadde han verken førerkort eller bil.

• Les også: Oslo-mann (29) brukte stjålet post til å svindle Scheide og minst sju andre

- Helt jævlig Deretter dukket flere regninger, både på store og små beløp, opp i Scheides postkasse på Bislett i Oslo. 27 000 kroner var forsøkt utbetalt til et IT-firma. Han anmeldte forholdene så fort han oppdaget dem.

- Det har vært veldig mye styr å ordne opp i alt, det er ikke bare å ringe og si at det ikke er jeg som har bestilt og betalt for varen, og at de må slette den. Jeg har ringt, sendt mailer, spurt om å få se underskriftene mine. Det har tatt veldig mye tid, sier han.

Han synes det er ekkelt å tenke på at noen har brutt seg inn i postkassa hans.

- Det er helt jævlig å vite at andre har tilgang til mine personlige opplysninger. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, det var jo ikke så mye jeg fikk gjort, sier han - og nevner at man i Norge ikke har lov til å endre personnummeret sitt, slik som man kan i blant annet Sverige.

Scheide er kritisk til hvor enkelt det kan være å stjele personnumre, som tilsynelatende uten større utfordringer kan gi hvem som helst tilgang til din personlige informasjon. 

- Angst for postkassa - Jeg synes det er rart, de kan brukes så lett. Personnummeret har jo de fleste tilgang til, på jobb og så videre. Det er altfor lett å bruke personnummer og navn om du vil det, sier han.

- Man har jo ikke kontroll. Har du en postmann, eller en søppelmann for den saks skyld, så kan slike ting enkelt skje.

Etter episodene har Scheide flyttet fra adressen hvor «postmannen» stjal ID-en hans.

- Jeg har fått litt angst for postkassa etter det her, sier han til Dagbladet.