Fikk blodpropp som 17-åring

En genmutasjon åtte prosent av oss har gir økt risiko for blodpropp. Marte Olaussen holdt på å dø før det ble oppdaget.

HOLDT PÅ Å DØ:  Anne Marte Olaussen holdt på å dø da hun fikk blodpropp som 17-åring, tre måneder etter at hun startet på p-pillen Yasmin. Da oppdaget hun at hun hadde en vanlig genmutasjon som gjorde henne utsatt. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET
HOLDT PÅ Å DØ: Anne Marte Olaussen holdt på å dø da hun fikk blodpropp som 17-åring, tre måneder etter at hun startet på p-pillen Yasmin. Da oppdaget hun at hun hadde en vanlig genmutasjon som gjorde henne utsatt. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Marte Olaussen (27) har en genmutasjon som gjør at blodet hennes koagulerer lettere enn normalt og øker risikoen for blodpropp.

Åtte prosent av norske kvinner og menn har samme mutasjon — de fleste uten å vite det. Da Olaussen fikk p-piller som 17-åring holdt det på å koste henne livet. - Dette er noe som det ikke snakkes så mye om fordi det ses som bedre for samfunnet at noen går på p-piller og blir dårlige, enn at det blir mange uønskede ungdomsgraviditeter og aborter. Jeg synes det er kjempefint at unge jenter får gratis p-piller, men jeg vil at folk skal ta opplyste valg og kjenne til symptomene ved blodpropp, sier Olaussen til Dagbladet.  

Fikk p-piller av helsesøster Som 17-åring med ny kjæreste oppsøkte hun helsesøster sammen med ei venninne. Hun ble spurt om det var hjerte- og karsykdommer i familien. Siden hun ikke visste helt, ba helsesøster henne spørre om foreldrene hadde hatt blodpropp.

Hun fikk likevel med seg resepten hjem.

Som en av få i venninnegjengen turte hun å spørre moren om dette før hun hentet p-pillene. Men da ingen av foreldrene hadde hatt blodpropp, mente både Marte og moren at det måtte være trygt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer