Fikk bombetrusler mot synagoge i Chicago før det ble slått full bombealarm

Jødisk forening bedt om å være forsiktige etter at politiet aksjonerte mot flere fly og lastebiler.

TERRORFRYKT: Amerikanske myndigheter fryktet i dag at flere mistenkelige pakker skulle være bomber. Her er UPS-flyet som ble isolert i Newark i New Jersey. Foto: REUTERS/WNBC New York/Handout/Scanpix
TERRORFRYKT: Amerikanske myndigheter fryktet i dag at flere mistenkelige pakker skulle være bomber. Her er UPS-flyet som ble isolert i Newark i New Jersey. Foto: REUTERS/WNBC New York/Handout/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I 17.30-tida kom den første meldinga om at britiske etterforskere hadde funnet en mistenkelig pakke om bord på et UPS-fraktefly på vei fra Jemen til USA. Deretter fulgte meldingene om at amerikanske myndigheter hadde aksjonert mot tre fly og flere lastebiler i USA på grunn av flere mistenkelige pakker.

Amerikansk etterretning skal i forkant ha fått inn trusler de siste 24 timene om at gjenstander om bord på flyninger fra Midtøsten var ment for synagoger i Chicago, ifølge CNN.

- Vi fikk vite at synagogene skulle være i beredskap. Vi tar nødvendige forholdsregler og råder lokale synagoger til å gjøre det samme, sier Linda Haase, visepresident i den jødiske foreningen i Chicago, til nyhetsbyrået Reuters.

- Beklageligvis er ikke dette den første gangen vi har måttet håndtere sikkerhetstrusler, så vi er altfor godt kjent med saker som denne, legger hun til.

Fra Jemen Alle de mistenkelige pakkene skal opprinnelig ha kommet fra Jemen, men skal ha blitt sendt via Storbritannia, Tyskland og Frankrike. Hittil har alle pakkene vist seg å ikke inneholde noen form for eksplosiver.

- Det har vært en økende bekymring rundt bruken av pakker og frakt i eventuelle angrep. Amerikansk etterretning har fokusert på dette, og de siste 24 timene har etterretningen fått svært spesifikk informasjon fra en svært troverdig amerikansk alliert om pakker som skulle komme fra Jemen, sier Fran Townsend, som var sikkerhetsrådgiveren til tidligere president George W. Bush, til CNN.

Presidenten orientert Det hvite hus bekrefter at pakkene kommer fra Jemen, men sier man har funnet to mistenkelige pakker på to ulike fly: et i London og et i Dubai. Obama-administrasjonen opplyser at presidenten er blitt gjort kjent med den potensielle terrortrusselen.

BOMBETEKNIKERE: Her bærer en bombetekniker bort en pakke fra UPS-flyet som ble isolert i Newark i New Jersey. Foto: REUTERS/WNBC New York/Handout
BOMBETEKNIKERE: Her bærer en bombetekniker bort en pakke fra UPS-flyet som ble isolert i Newark i New Jersey. Foto: REUTERS/WNBC New York/Handout Vis mer

- Presidenten ba de amerikanske etteretnings- og politimyndighetene om å gjøre det som må til for å sikre det amerikanske folks sikkerhet og trygghet, sier Obamas pressetalsmann Robert Gibbs i en uttalelse.

En mistenkelig pakke er konfiskert i et lokale tilhørende fraktselskapet FedEx i Dubai. Pakken var sendt fra Jemen og skulle til USA. Selskapet opplyste fredag at de har stanset alle forsendelser av pakker som kommer fra Jemen.

Lurer amerikanerne? Ifølge Sky News undersøker nå amerikanske myndigheter om pakkene kan være et forsøk fra al-Qaida på den arabiske halvøy (forkortet på engelsk til AQAP) på å lure amerikanske politimyndigheter. AQAP er pekt ut som hovedmistenkt bak terrortruslene.

AQAP har den siste tida kommet stadig mer i søkelyset til amerikansk etterretning, som de mener er den farligste og mest aktive fløyen i al-Qaida. Spesielt amerikaneren Anwar Al-Awlaki, som er en av nøkkelpersonene i AQAP, er av interesse for amerikansk etterretning. Han er av amerikanske myndigheter knyttet til 11. september-kaprerne, i tillegg til andre planlagte angrep, som blant annet trusebomberen 1. juledag.

Les også: Denne amerikaneren kan CIA drepe uten dom

Det har også blitt kjent at al-Awlaki har hatt kontakt med Nidal Malik Hasan, som sto bak massakren ved Fort Hood. Fra Jemen kontrolleres også al-Qaidas magasin Inspire, der de oppfordrer til drap av amerikanske sivile.

ISOLERT: Dette UPS-flyet ble plassert i isolasjon på Philadelphia internasjonale flyplass etter en mistenkelig pakke om bord på et fraktefly på vei fra Jemen. Foto: Scanpix
ISOLERT: Dette UPS-flyet ble plassert i isolasjon på Philadelphia internasjonale flyplass etter en mistenkelig pakke om bord på et fraktefly på vei fra Jemen. Foto: Scanpix Vis mer

• Les også: Slik råder al-Qaida folk til å utføre angrep i Vesten

Sikkerheten på amerikanske flyplasser skal nå bli enda strengere, melder CNN. Myndighetene i Jemen har startet en etterforskning i forbindelse med bombetruslene.

Saken oppdateres.

MISTENKELIG PAKKE: Flere mistenkelig pakker ble undersøkt i Storbritannia og USA. Her er en av teknikerne på East Midlands-flyplassen i sentralengland. Foto: REUTERS/Darren Staples/Scanpix
MISTENKELIG PAKKE: Flere mistenkelig pakker ble undersøkt i Storbritannia og USA. Her er en av teknikerne på East Midlands-flyplassen i sentralengland. Foto: REUTERS/Darren Staples/Scanpix Vis mer