Russiske sjømenn gikk i land:

Fikk bot etter dette

To russere måtte bla opp etter et besøk i Kirkenes.

DYR LOGO: Denne logoen kostet den russiske sjømannen noen tusenlapper. Foto: Finnmark politidistrikt.
DYR LOGO: Denne logoen kostet den russiske sjømannen noen tusenlapper. Foto: Finnmark politidistrikt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ble en dyr dag på jobb for to russiske sjømenn som gikk i land i Kirkenes i Finnmark 12. januar.

Politiet i Finnmark opplyste på Twitter at de hadde gjennomført en utlendingskontroll av to russiske sjømenn som gikk kledd i vinterklær.

Ifølge politiet kunne bekledningen forveksles med militære uniformer.

Nå bekrefter Finnmark politidistrikt at de russiske mennene ble ilagt en bot på 5000 kroner for å vandre rundt i den nordnorske byen iført arbeidsuniformen.

iFinnmark omtalte saken først.

- Kan skape frykt

Påtaleansvarlig, Martine Meslo, sier til Dagbladet at saken ble vurdert som straffbar etter straffelovens paragraf 165, som omhandler misbruk av offentlige uniformer.

- At mannskap velger å gå rundt i byen med kamuflasjeklær som kan forveksles med russiske militæruniformer, ser vi kan skape frykt og ubehag - sett hen til Russlands krigshandlinger og den sikkerhetspolitiske situasjonen, både for den lokale befolkningen, men også blant ukrainske flyktninger som bor her, sier Meslo.

BØTELAGT: Også denne russiske sjømannen måtte bla opp 5000 kroner på grunn av bekledningen. Foto: Finnmark politidistrikt.
BØTELAGT: Også denne russiske sjømannen måtte bla opp 5000 kroner på grunn av bekledningen. Foto: Finnmark politidistrikt. Vis mer

På uniformen var det blant annet russiske flagg og ordet «Russland» skrevet i kyrilliske bokstaver.

- I grenseland

Advokat Bernt Heiberg i Elden Advokatfirma har ikke direkte kjennskap til etterforskningen, men uttaler seg om den juridiske vurderingen til politiet.

Han mener russerne ikke burde fått bot.

- Slik saken er framstilt så tenker jeg at politiet har gått for langt ved å utstede en bot for noe som ikke synes å være straffbart, sier han til Dagbladet.

UKRAINA: I juni 2022 reiste den amerikanske kampsportutøveren Tuc til Ukraina for å kjempe mot russerne - dette overrrasket ham med de russiske styrkene. Video: «Tuc Smash» / Dagbladet TV Vis mer

Heiberg mener at uniformene ikke har en reell forvekslingsfare med offentlig myndighet.

- Det å si at man skal prøve å påberope seg offentlig myndighet i russiske uniformer, ligger i beste fall i grenseland, selv om det er kyrilliske bokstaver og et russisk flagg, sier han.

- Ikke vanlig

Russiske sjøfartøy anses som en sikkerhetstrussel, og har bare adgang til å anløpe tre havner i Norge, poengterer påtaleansvarlig Meslo. Dette er blant grunnene til at etterforskningen endte med bøteleggelse for uniformsbruken.

- Det vil alltid være en helhetsvurdering av alt som har framkommet under etterforskningen som ligger til grunn i hvert enkelt tilfelle, uten at det lar seg gjøre å trekke et klart skille på type uniformering, sier Meslo.

Det er med andre ord ikke ulovlig å gå i kamuflasjeklær generelt.

Ifølge Meslo er det heller ikke vanlig å se russiske sjømenn på denne måten.

- Det har ikke vært vanlig at russiske fiskemannskap har benyttet slik bekledning tidligere, sier hun.

Sammenlikner

Advokat Heiberg stiller seg tvilende til politiets vurderinger, og trekker sammenlikning til om det skulle ha vært finske sjømenn som gikk i land.

- En finsk sjømann hadde åpenbart ikke blitt bøtelagt for å gjøre det, og da må vi holde oss innenfor de samme rettsstatsprinsippene som gjelder, sier Heiberg.

SKYTES PÅ: Kampene som raser i byene Soledar og Bakhmut i Øst-Ukraina og beskrives som de blodigste så langt i krigen. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Det er en helt ny praksis fra politiet, mener Heiberg, som sier at «han aldri har sett liknende noensinne». Han håper dette er et engangstilfelle.

- Hvis de hadde vært mine klienter hadde mitt råd vært å ta saken videre til domstolen, sier advokaten.

Begge sjømennene vedtok forelegget.

- Jeg mener det er gode grunner til å sette spørsmålstegn ved om det burde vært utstedt forelegg i det hele tatt, sier Heiberg.

Dagbladet har sendt en henvendelse til Finnmark politidistrikt torsdag ettermiddag, med Heibergs vurderinger. Denne er ikke besvart.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer