Fikk bot for «kun norske» leieboere

Nesten tre år etter at Eiendoms-service ble anmeldt for diskriminering, har politiet ilagt utleiefirmaet et forelegg på 5000 kroner. Firmaet nekter å vedta forelegget, og saken ender nå i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken ble anmeldt i juni 1995. For 590 kroner fikk boligsøkende i Oslo tilgang på en liste over ledige leiligheter. Men for halvparten av boligene på lista til Eiendoms-service var utlendinger uønsket.

Politiet har ilagt forelegget, med hjemmel i straffelovens paragraf 349. Bestemmelsen sier det er straffbart å nekte personer varer eller tjenester på grunn av rase, hudfarge eller etnisk bakgrunn.

Daglig leder i formidlingsfirmaet Eiendoms-service Heidi Hansen mener hun ikke har gjort noe straffbart og nekter å vedta forelegget. Dermed går det mot rettssak.
- Denne saken er noe av det dummeste jeg har vært utsatt for. Jeg har fått masse støtte fra opprørte kunder, sier Hansen til Dagbladet.

Ulovlig

- Jeg er glad for at politiet har reagert. Det er i seg selv positivt. Paragraf 349 har etter det jeg kjenner til, vært sovende i 30 år. Nå slår politiet fast at slik boligformidling er ulovlig, sier lederen i Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) Akhenaton Oddvar de Leon.