Fikk Breivik-brev: - Rystende

Stortingsrepresentant Torbjørn Vereide (Ap) overlevde terrorangrepet på Utøya i 2011. Denne uka fikk han et brev undertegnet Anders Behring Breivik.

FIKK BREV: Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Torbjørn Vereide, åpnet mandag et brev signert Anders Behring Breivik. Foto: Jostein Vedvik / NTB
FIKK BREV: Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Torbjørn Vereide, åpnet mandag et brev signert Anders Behring Breivik. Foto: Jostein Vedvik / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra utsida, på konvolutten, var det ingen tegn på hva den inneholdt.

Men da stortingsrepresentant Torbjørn Vereide (Ap) mandag satte seg ned for å lese brevet som hadde kommet til kontoret, fikk han en klump i magen.

- Jeg rakk å lese at det var fra «hvit makt-bevegelsen», adressert meg, før jeg så at Anders Behring Breivik var avsender, sier Vereide til Dagbladet.

Telemark fengsel i Skien kan av hensyn til taushetsplikten ikke bekrefte eller avkrefte at brevet er sendt av Anders Behring Breivik. Hans forsvarer, Øystein Storrvik, ønsker ikke å kommentere saken.

Stortingsrepresentanten var på Utøya 22. juli 2011. Han reddet livet ved å løpe fra skuddene. Han oppholdt seg ved vannkanten, der han en stund gjemte seg bak en stein med flere andre.

Den da 22 år gamle ungdomspolitikeren så flere venner bli drept, og ble skutt etter selv, men kom seg unna. Etter hvert ble han plukket opp av en av båtene som kom til for å hjelpe.

- Rystende

Vereide, som først uttalte seg til lokalavisa Firda, opplever det i dag som «veldig ubehagelig» å motta et slikt brev.

Dagbladet har sett deler av brevet, som ifølge Ap- politikeren besto av seks tettpakkede sider med «konspiratorisk innhold» - en kortversjon av manifestet fra 2011.

De fleste sidene har allerede gått gjennom en makuleringsmaskin.

- Han skriver at han ønsker at den hvite makta skal komme opp og fram. Fabulerer. Jeg har ikke orket å lese mer enn litt av det. Det er ganske absurd. Fokuset er på å rekruttere opp den nazistiske bevegelsen, sier Vereide.

Delene av teksten som Dagbladet har lest, er formulert som et åpent brev til flere navngitte makthavere og stater, og undertegnet Anders Behring Breivik. Vereides navn er påskrevet med kulepenn.

- Det er ganske rystende å få en påminnelse om det tankegodset. Jeg er smertelig klar over at selv om han skriver om disse holdningene fra fengsel, er det veldig mange der ute som deler hans syn, sier han.

BREVET: Stortingsrepresentant Torbjørn Vereide fikk konvolutten til sitt kontor på Stortinget mandag. Foto: Privat
BREVET: Stortingsrepresentant Torbjørn Vereide fikk konvolutten til sitt kontor på Stortinget mandag. Foto: Privat Vis mer

- Må ta et oppgjør med hatet

Det er drøyt to uker siden stortingsrepresentanten var med da Tysklands president Frank-Walter Steinmeier besøkte Utøya sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og flere overlevende etter terrorangrepet.

- Da er det ekstra spesielt å kort tid seinere få et brev fra terroristen som pekte våpenet mot meg og fyrte av, sier Vereide.

- Mye av det vi pratet om på Utøya handlet om at det som skjedde der, og i de tyske konsentrasjonsleirene, og at det kan skje igjen. Det vil skje igjen om vi ikke tar et oppgjør med hatet og den grumsete ideologien om at noen er mer verdt enn andre.

På bakgrunn av dette bestemte Ap-politikeren seg for å dele et innlegg om brevet på Facebook.

Vereides partifelle Kamzy Gunaratnam uttalte seg tidligere i år om et tilsvarende brev hun skal ha fått i januar 2020. Gunaratnam er også overlevende etter Utøya-massakren.

I 2016 kom det i retten fram at kriminalomsorgen hadde stanset rundt 600 av om lag 4000 brev til eller fra Breivik. Ifølge regjeringsadvokat Fredrik Sejersted var det i hovedsak høyreekstremt innhold til meningsfeller han ikke kjente før terrorangrepene som ble stanset.

- Hvis det er fra ham; hva tenker du om at han kan sende brev til deg og andre overlevende?

- Jeg synes det er vanskelig å si noe prinsipielt om hva innsatte skal kunne gjøre og ikke. Men det er ikke noe jeg unner andre overlevende eller voldsutsatte mennesker å få oppleve - å bli kontaktet på denne måten, sier Vereide.

Slik foregår brevkontrollen

På generelt grunnlag forklarer fengselsleder Ole Kristoffer Borhaug i Telemark fengsel per e-post om brevkontrollen:

Fengselet skal etter loven kontrollere postsendinger til og fra innsatte i avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå før den utleveres eller sendes.

- Kriminalomsorgen kan nekte å utlevere eller sende postsendinger til eller fra innsatte dersom sendingen inneholder opplysninger om planlegging eller gjennomføring av straffbar handling, unndragelse av straffegjennomføringen eller handlinger som vil forstyrre ro, orden og sikkerhet, skriver Borhaug.

Han forklarer at det skal gjøres en konkret helhetsvurdering av innholdet i den enkelte postsendinga. Det skal ses hen til hva den innsatte er siktet eller dømt for.

- Jo alvorligere straffbare handlinger det dreier seg om, jo grundigere skal kommunikasjonskontrollen gjennomføres, skriver fengselslederen.

Han påpeker at hva den innsatte tidligere har gitt uttrykk for offentlig også skal vektlegges i tolkningen og vurderingen.

Har begjært seg prøveløslatt

I januar skal retten ta stilling til om Anders Behring Breivik skal prøveløslates.

Han ble dømt til 21 års forvaring for å ha drept 77 mennesker på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011. Minstetida ble satt til det maksimale av hva loven tillot, som da dommen ble avsagt var ti år.

Alle forvaringsdømte har etter loven krav på rettslig prøving av forvaringsvilkårene når minstetida er utløpt. Deretter har man krav på ny prøving hvert femte år.

Oslo statsadvokatembeter motsetter seg løslatelse og har tatt ut ny tiltale. Statsadvokaten mener det fortsatt er fare for at han skal begå ny, alvorlig kriminalitet.

Dermed er det opp til retten å avgjøre spørsmålet. Saken skal behandles i en provisorisk rettssal i Telemark fengsel i Skien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer