Fikk brev med smørekritikk to måneder etter at han pensjonerte seg

Men «smøremiddagen» ble arrangert av Forsvarsdepartementet.

OPPHISSET: - JEg har vært skikkelig opphisset over måten Forsvarsdepartementet har forvaltet offiserer i en lang periode, sier Ole-Gerhard Røn. Foto: Silje Rindal
OPPHISSET: - JEg har vært skikkelig opphisset over måten Forsvarsdepartementet har forvaltet offiserer i en lang periode, sier Ole-Gerhard Røn. Foto: Silje RindalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontreadmiral Ole-Gerhard Røn fikk i slutten av februar i fjor, to måneder etter at han gikk av med pensjon fra Forsvaret, et brev i posten fra Forsvarsdepartementet.

- Det inneholdt en anklage om at jeg og min kone urettmessig hadde mottatt en middag fra Thales i 2005, sier Røn til Dagbladet.

Thales har vært en stor leverandør til Forsvaret og er tidligere blant annet blitt gransket for å ha spandert en laksetur på flere forsvarstopper.

Ingen unnskyldning
Røn stusset da han leste brevet. Middagen han urettmessig skulle ha mottatt, var nemlig arrangert av Forsvarsdepartementet selv, påpekte han overfor departementet.

- Da fikk jeg et brev tilbake der de innrømmet dette, sier Røn.

Han forteller at anklagen dermed ble trukket.

- Men jeg fikk ingen unnskyldning eller noe liknende. , sier han til Dagbladet.

«Vedleggene til Dalseide II inneholdt store datamengder omkring forhold som ble ansett som så ubetydelige at de kunne avskrives. Alle som ble omfattet av avskrivningen fikk et brev om dette, med mulighet for å kommentere forholdet. I noen tilfeller mottok Forsvarsdepartementet kommentarer fra ansatte. I de aller fleste tilfeller ble kommentarene tatt til følge», skriver Forsvarsdepartementet i en kommentar til Dagbladet.

Røn er enig med tidligere generalinspektør i Hæren, Lars J. Sølvberg, som i Dagbladet i går anklaget Forsvarsdepartementet for utfrysing, jakt på syndebukker og ødsling med personalressurser.

- Jeg har vært skikkelig opphisset over måten Forsvarsdepartementet har forvaltet offiserer. Jeg har opplevd stor frustrasjon og urettferdighet, sier Røn.

Bråstopp
Ifølge Befals- og offisersorganisasjonene i Forsvaret har en rekke offiserer fått sine karrierer stanset etter å ha blitt gransket for påståtte uregelmessigheter.

- Flere har fått tilbud om avgangspakker etter at de har vært gjennom slike prosesser. Det er beklagelig, for vi mister mange dyktige personer, sier Egil André Aas, nestleder i Norges Offisersforbund, til Dagbladet.

Han sier at flere har takket ja til sluttpakker selv om de har blitt renvasket, fordi de har mistet tiltroen til systemet. Andre har blitt i Forsvaret, men sliter.

- Det virker som det er en bråstopp i karrieren for enkelte. Noen opplever det som at folk oppfatter at det henger noe ved dem, sier Aas.

- Frykt fremste uttrykk
Eivind Solberg, leder i Befalets fellesorganisasjon (BFO), påpeker at sakene Dagbladet omtalte i går har kommet til overflaten både under denne og forrige regjering.

- Det er uheldig at man har påvist så mange saker som har blitt håndtert på denne måten, som har vist seg å være grunnløse. Det tyder på at dette er saker der embetsverket har vært sterkt delaktig i å bruke slike virkemidler. Det er etter mitt skjønn særdeles uheldig, sier Solberg. I e-poster til Dagbladet tar Forsvarsdepartementet avstand fra påstander om at metoder som utfrysing inngår i departementets personalpolitikk, og at faglig uenighet kan føre til at ansatte utsettes for en «prosess».