Fikk britisk aksent etter slag

Da amerikanske Tiffany Roberts frisknet til etter slaget, hadde hun fått britisk aksent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske Tiffany Roberts (61) snakker en blanding av engelsk cockney og vesterlandsk - og det på tross av at hun aldri har satt sin fot i England.

Sjeldent syndrom

Hun er født og oppvokst i Indiana. Men etter et slag i 1999 begynte hun å snakke med britisk aksent.

- Først da folk begynte å spørre meg hvor i England jeg var fra, og et familiemedlem spurte hvorfor jeg snakket på den måten, ble jeg oppmerksom på at noe av meg hadde dødd under slaget, sier Roberts til BBC News Online.

Lysere stemme

Et lydopptak av Roberts stemme før slaget, viser at hun snakket med bred og relativt dyp aksent. Nå har hun lysere stemme, og snakker altså med britisk aksent.

Ifølge legene lider Roberts av den sjeldne tilstanden «fremmed aksent-syndromet» - som kan inntreffe etter en hjerneskade. Skaden fører på en eller annen måte til at talemønstret endrer seg. Forskere ved universitetet i Oxford prøver nå å finne ut nøyaktig hva som ligger bak.

Det aller første tilfellet ble rapportert i 1941. En ung norsk kvinne fikk store talevansker etter et luftangrep, men kom seg gradvis. Talen hennes ble imidlertid aldri som før. Det som hørtes ut til å være en sterk tysk aksent førte etter hvert til at hun ble utstøtt av lokalsamfunnet.