Corona i Storbritannia:

Fikk corona - fødte i koma

Laura Ward var høygravid da hun fikk covid-19. Så havnet hun i koma. Og fødte.

NYFØDT: Laura Ward kan ikke huske noe fra fødselen av lille Hope. Her med den nyfødte datteren, ektemannen og sønnen. Foto: Privat
NYFØDT: Laura Ward kan ikke huske noe fra fødselen av lille Hope. Her med den nyfødte datteren, ektemannen og sønnen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

- Jeg kan huske da jeg først dro på sykehus og ble lagt på en corona-avdeling, sier Laura Ward til Dagbladet.

Ward bor like utenfor Manchester, og fikk påvist corona like etter at sommerferien var over. På dette tidspunktet var hun høygravid.

Da Ward havnet i isolasjon, merket hun at det ble vanskeligere å puste, og ble sendt på sykehus.

Der skulle hun bli værende i en god stund. Saken ble først omtalt av Manchester Evening News.

KRISEPAKKE: Pressekonferanse regjeringspartiene og SV enige om strømstøtte. Video:NTB Vis mer

- Angsten ble verre

- Angsten ble verre etter omtrent ei uke. De tok meg med ned til barselavdelingen hvor de overvåket fosteret. Jeg var veldig bekymret for babyen, men de sa at hun hadde det bra, sier Ward.

Etter en grundig undersøkelse ble Ward sendt opp til corona-avdelingen igjen. Hun ble stadig dårligere og forteller at hun ikke husker noe fra fødselen, som ble iverksatt da tilstanden hennes forverret seg.

- Hukommelsen er blank. De måtte gjøre et akutt keisersnitt, som jeg måtte gi samtykke til. Jeg har blitt fortalt at jeg bare nikket da de snakket til meg, så jeg kan ikke huske at jeg fikk babyen. En vakker jente på 1,3 kilo, Hope.

Våknet sju uker seinere

Ektemannen hennes John Leece ble kalt til sykehuset, men på grunn av corona-restriksjoner fikk han ikke komme inn til kona under fødselen.

Lauras neste minne var å våkne opp sju uker seinere, 30. september. Da lå datteren foran henne, som hun ikke engang visste at hun hadde født.

- Jeg åpnet øynene og så Hope på senga med meg, men jeg kunne ikke bevege kroppen min. Jeg kunne fortsatt se at hun var helt perfekt, sier 33-åringen.

Det gikk hele to uker før Ward i det hele tatt var i stand til å snakke, og hun har siden måttet lære å gjøre de mest grunnleggende tingene på nytt.

UNDER OPPTRENING: Laura Ward måtte gjennom sju uker med opptrening av de mest grunnleggende tingene. Her øver hun på å gå igjen med rullator. Foto: Privat
UNDER OPPTRENING: Laura Ward måtte gjennom sju uker med opptrening av de mest grunnleggende tingene. Her øver hun på å gå igjen med rullator. Foto: Privat Vis mer

- Virkelig frustrert

- Jeg måtte gradvis lære å snakke igjen, pusse tennene, fikse håret mitt og gå selv. Alle tingene du lærer som liten, måtte jeg gjøre på nytt. Jeg var virkelig frustrert.

Ward måtte under opptrening på Trafford General sykehus i Manchester. Der tilbrakte hun de sju neste ukene, fram til forrige mandag.

- Jeg var der i cirka sju uker og gjorde så stor framgang at jeg kom ut forrige mandag.

PÅ VEI HJEM: Hele familien Ward smilte fra øre til øre, da Laura Ward endelig kunne dra hjem igjen. Foto: Privat
PÅ VEI HJEM: Hele familien Ward smilte fra øre til øre, da Laura Ward endelig kunne dra hjem igjen. Foto: Privat Vis mer

- Jeg må fortsatt bruke mye tid på å trene meg opp hjemme, men det er så fantastisk å være med familien min igjen, avslutter Ward overfor Dagbladet.

- Som mars 2020 igjen

Torsdag registrerte britene rekordhøye 88 736 corona-smittetilfeller. Det er rundt 10 000 flere tilfeller enn forrige rekord. Den ble satt på onsdag.

- Med tanke på hastigheten ting endrer seg, er det som mars 2020. Jeg tror vi kommer til å se endringer i regler hver andre-tredje dag etter hvert som de prøver å ta igjen pandemien.

Det sa Christina Pagel, som er forsker ved University College of London og medlem av den britiske regjeringens coronarådgivingsgruppe Sage, til The Guardian torsdag ettermiddag.

Hun tror ikke at britene har sett toppnivået av smittetilfeller.

Flere forskningsrapporter tyder på at omikron-varianten, som nå begynner å få fotfeste i både Norge og Storbritannia, gir mindre alvorlig sykdom.

- Det hjelper ikke, sier Pagel til avisa.

- Om så den bare er halvparten så alvorlig, men beveger seg fire ganger så fort, så kan vi overbelaste helsevesenet bare ved det, sier hun.

Selv om de offisielle smittetallene torsdag var i underkant av 90 000, viser disse tallene bare laboratoriebekreftede PCR-tester. Pagel anslår at det sannsynligvis var nærmere 200 000 smittetilfeller i Storbritannia torsdag.

R-tallet for omikron-varianten i Storbritannia er nå anslått å være mellom tre og fem, ifølge Sky News.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer