Mike Pompeo

Fikk Covid-beskjed: - Hold kjeft

USAs tidligere utenriksminister Mike Pompeo letter i en ny biografi på sløret om livet i Trumps administrasjon.

HYSJBESKJED: USAs tidligere utenriksminister Mike Pompeo beskriver en streng telefonsamtale fra sin sjef Donald Trump etter et møte med en ildsint Xi Jinping. Foto: Olivier Douliery/UPI/Shutterstock
HYSJBESKJED: USAs tidligere utenriksminister Mike Pompeo beskriver en streng telefonsamtale fra sin sjef Donald Trump etter et møte med en ildsint Xi Jinping. Foto: Olivier Douliery/UPI/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USAs tidligere utenriksminister Mike Pompeo slipper en ny selvbiografi i forbindelse med at han stiller som kandidat til valget i 2024.

Boka «Never Give an Inch: Fighting for the America I Love» slippes neste uke, og inneholder en rekke kruttsalver mot personer i Trumps krets, melder medier som har fått tilgang til den.

Blant dem er tidligere FN-ambassadør under Trumps presidentperiode, Nikki Haley.

Sammensvergelse

I boka anklager han Haley for å ha sammensverget med Donald Trumps datter Ivanka og svigersønn Jared Kushner for å bli utnevnt som visepresident.

Britiske The Guardian gjengir påstander om at Haley lurte stabssjef John Kelly til å tro at hun skulle i et møte med presidenten alene, men troppet opp i det ovale kontor sammen med Kushner og Ivanka.

BLE DROPPET: Donald Trump kunngjorde natt til onsdag at han på nytt stiller som presidentkandidat. Dagen derpå var det derimot mangelen på TV-tid som fikk mest oppmerksomhet i amerikanske medier. Vis mer

- Etter det Kelly forsto presenterte de et mulig alternativ med Haley som visepresident. Jeg kan ikke bekrefte dette, men Kelly var sikker på at han ble lurt, og han var ikke glad for det, skriver Pompeo i boka ifølge The Guardian.

Covid-beskjed

Ifølge New York Post avslører Pompeo også å ha fått en konkret beskjed fra sjefen selv i etterkant av et møte mellom Trump og Xi Jinping.

Pompeo gikk 25. mars 2020 ut med krasse utspill knyttet til Kina og Coronaviruset. Han kalte det konsekvent «Wuhan-viruset», og var kritisk til kinesiske myndigheters manglende kommunikasjon rundt utbruddet og viruset.

Dette skal ifølge New York Post ha gjort Kinas president rasende, noe han gjorde tydelig overfor sin amerikanske motpart.

Videre skriver Pompeo at Trump uttalte følgende i en telefonsamtale like etter:

- For Guds skyld, hold kjeft i en liten stund!

Trump skal ifølge boka uttalt at Pompeo utsatte USA for risiko ved å provosere Jinping, fordi USA trengte smittevernutstyr fra Kina.

Kontroverser

Også Trumps tredje nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolten, får gjennomgå.

Pompeo skriver blant annet at Trump kalte ham en «scumbag loser» («drittsekk taper» på norsk. Journ.anm.). Bolton ble sparket av Trump i 2019.

Ifølge den britiske storavisa er Pompeo imidlertid stort sett respektfull i tonen overfor Donald Trump - og enda mer så hans visepresident Mike Pence.

Sistnevnte har ikke formelt sagt at at han stiller som presidentkandidat i 2024, men han flørter ganske åpenlyst med ideen. Han har også skrevet en biografi kalt «So help me God», der han åpner opp om kontroverser med gamlesjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer