Fikk desperat statsminister på tråden

Libyas statsminister prøvde å avverge angrep på landet ved å ringe FN-generalsekretæren.

 TOPPMØTE:  Før Ban Ki-moon (til venstre) deltok på det franske toppmøtet, fikk han en telefon fra en desperat statsminister. Foto: EPA/HORACIO VILLALOBOS
TOPPMØTE: Før Ban Ki-moon (til venstre) deltok på det franske toppmøtet, fikk han en telefon fra en desperat statsminister. Foto: EPA/HORACIO VILLALOBOSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens verdenssamfunnet gjorde seg klart til angrepene mot Libya, og Ban Ki-moon selv var på vei til Paris for toppmøtet om angrepene, ringte Libyas statsminister til FN-toppen, skriver CBS News.

Ban Ki-moon fortalte om episoden etter lørdagens toppmøte. Al-Bagdhdadi Ali al-Mahmoudi understreket i samtalen at landet vil følge FN-resolusjonen til punkt og prikke. - Han var ganske desperat, sier Ban.

- I går kveld mottok jeg en hastetelefon fra Libyas statsminister, som fortalte meg at landet ville overholde resolusjon 1973. Han ba meg gripe inn for å stanse millitæroperasjoner på vegne av verdenssamfunnet. Han virket ærlig talt ganske desperat, sier FNs generalsekretær.

Libyas statsminister lovet at angrepene på sivile ville stoppe, og ba FN sende observatører til landet.

Ban sier at han opplevde samtalen som vanskelig.

- Han fortalte at Libyas myndigheter fullt og holdent overholdt Sikkerhetsrådets resolusjon, og at våpenhvilen var innført. Men samtidig og i løpet av natten angrep de Benghazi. Det er svært vanskelig, og uansett hva de sier, må det kontrollerers, sa Ban.

Siden toppmøtet i Paris har verdenssamfunnet igangsatt sine operasjoner. Det har i løpet av natten vært kraftig bombing av blant annet Kadhafis hovedkvarter.