Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk DNA-match på ni år gammel voldtekt

En kvinne skal ha blitt dratt inn i en varebil og voldtatt på Jessheim i 2009. DNA-match har nå ført til tiltale mot en mann i 40-åra.

ILLUSTRASJONSFOTO: Slik sporsikres biologisk materiale på voldtektsmottaket ved Oslo Legevakt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ILLUSTRASJONSFOTO: Slik sporsikres biologisk materiale på voldtektsmottaket ved Oslo Legevakt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

En sommernatt i juli 2009 skal en kvinne ha blitt dratt inn i bakrommet på en varebil på Jessheim og voldtatt.

Nå, over ti år senere, er en mann i 40-åra tiltalt for voldtekt.

I tiltalen heter det at kvinnen forsøkte å kjempe imot, men at hun ble holdt fast. Ifølge Romerikes Blad, som omtalte saken først, anmeldte kvinnen voldtekten kort tid etter hendelsen, men saken ble ikke løst.

Så kom gjennombruddet. I 2018 fikk politiet en DNA-match på den nå tiltalte mannen.

Politiets DNA-register består av identitetsregisteret, etterforskningsregisteret og sporregisteret. Personer som befinner seg i dette registeret er enten under etterforskning eller har tidligere blitt straffet i en straffesak.

Mannens forsvarer, Henning Bjercke, vil verken kommentere saken eller si hvordan hans klient stiller seg til tiltalen.

Rettssaken utsatt

Det var i mai 2018 at politiet mottok en rapport fra Kripos, der det sto at en til da ukjent DNA-profil hadde gitt treff i DNA-registeret.

Statsadvokat Torunn Gran forteller Dagbladet at det ble igangsatt etterforskning etter DNA-gjennombruddet.

- Det hender vi får DNA-treff i uoppklarte saker. Da vi fikk denne DNA-profilen som matchet forholdet i 2009, hadde vi en mistenkt og kunne starte en etterforskning, sier hun.

Rettssaken var egentlig berammet til starten av mars, men er utsatt.

Gran forklarer at dette er fordi forsvarer har bedt om at det gjennomføres flere undersøkelser.

- Belastning

Kvinnens bistandsadvokat, Marianne Holmen, forteller at det har vært en stor belastning for hennes klient at gjerningspersonen ikke ble identifisert i 2009.

- Men min klient er veldig glad for politiets arbeid som gjorde at saken nå er gjenopptatt. Det har likevel vært vanskelig for henne å på ny gå inn på detaljer i en hendelse som hun har forsøkt å bearbeide i mange år. At hun endelig kan få satt et punktum, gjennom en pådømmelse i retten, blir viktig for henne, sier bistandsadvokaten til Dagbladet.

Seksjonsleder for ID-registre i Kripos, Heidi Frydenberg, opplyser til RB at funn av en DNA-profil fra en ukjent gjerningsperson oversendes fra Oslo universitetssykehus, der prøvene først blir sendt, til DNA-registeret ved Kripos for søk og registrering.

Dersom DNA-profilen treffer mot allerede registrerte DNA-profiler fra registrerte personer, blir treffet formidlet til politidistriktet.