Fikk DNA-svar i dag

Politiet kan i dag ha fått svaret på hvem sitt hårstrå Birgitte Tengs holdt i hånda da hun ble funnet drept. Prøver fra 40 menn er ferdig analysert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiadvokat Thor Buberg ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt leder etterforskningen av drapet på Birgitte Tengs. Han mottok rapporten fra laboratoriet i Innsbruck i Østerrike i dag.

- Jeg skal nå gå gjennom rapporten, sier Buberg til NTB. Han vil ikke si noe om innholdet i rapporten før i slutten av denne uken.

Spenning

Tidligere i høst fikk etterforskeren vite at laboratoriet har typebestemt DNA fra flere personer på materialet som er analysert. Blant annet er det et hårstrå fra 17-åringens sammenknyttede hånd som ikke tilhører Birgitte.

Blant de rundt 40 DNA-prøvene som nå er analysert i Østerrike, er DNA-prøver av Birgittes fetter. Dersom rapporten viser at håret ikke stammer fra ham, vil han og hans forsvarere kunne bruke dette i kampen for å få ham frikjent.

Birgittes fetter ble først dømt for drapet i 1997, men ble så frifunnet i Gulating lagmannsrett året etter. Han ble likevel dømt til å betale 100.000 kroner i erstatning til Birgittes foreldre.

Erstatning

Fetterens forsvarere har lenge ventet på DNA-resultatene fra Østerrike. Årsaken er at de ønsker å legge ved resultatet når Høyesterett skal vurdere om denne erstatningssaken skal behandles.

Det er uvisst hva som skjer med etterforskningen av Birgitte-saken dersom det viser seg at det ikke er noen av de nær 40 DNA-prøvene som kan sammenholdes med hårstrået som ble funnet i Birgittes hånd.

I forrige måned avhørte politiet en mann som skal ha tilstått drapet på Birgitte til to sosionomer. Det er også tatt DNA-prøver av mannen. Resultatet fra disse prøvene kommer ikke før i januar, opplyser Buberg.

(NTB- Bodil K. Sandvik)

DREPT: Birgitte Tengs-saken er fremdeles uløst. I dag kan politiet ha fått svaret på hvem som drepte henne.