Bjørn Arild Gram:

Fikk dobbelt betalt

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram tok imot doble godtgjørelser i 2018 og 2019. Samtidig tjente han 1,5 millioner kroner i året. «Det har jeg ikke noe problem med», uttaler han til Dagbladet.

MILLIONLØNN: Bjørn Arild Gram (Sp) tok imot doble godtgjørelser i 2018 og 2019. Da tjente han 1,5 millioner kroner i året. Foto: Kristin Svorte
MILLIONLØNN: Bjørn Arild Gram (Sp) tok imot doble godtgjørelser i 2018 og 2019. Da tjente han 1,5 millioner kroner i året. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Publisert

Nåværende forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) står oppført med 1 506 877 og 1 573 384 kroner i inntekt i 2018 og 2019. De samme åra tok den daværende ordføreren imot omkring 70 000 kroner fra Stortinget samtidig som han fikk full lønn fra Steinkjer kommune.

Ny opplysninger som Dagbladet har fått innsyn i viser at Gram i 2018 mottok 100 167 kroner i styrehonorar fra Helse Nord-Trøndelag helseforetak og 29 219 kroner fra Trøndelag fylkeskommune. Mens i 2019 mottok Gram 101 000 kroner i styrehonorar fra Helse Nord-Trøndelag helseforetak og minst 16 491 fra Trøndelag fylkeskommune.

I tillegg var Gram nestleder i KS disse åra. I 2016 vedtok KS at nestlederen skulle motta 410 000 kroner i årlig godtgjørelse, mens i 2019 ble det vedtatt at nestlederens årlige godtgjørelsen skulle økes til 453 000 kroner.

«Ikke noe problem»

Dagbladet har spurt Gram om hva han tenker om at han tjente nesten like mye som statsministeren, som tjente omkring 1,7 millioner kroner i 2018 og 2019, mens han var ordfører.

«Godtgjørelsen som ordfører ligger et godt stykke under nivået til statsministeren og slik bør det være. Jeg driver i tillegg et gårdsbruk, har hatt litt kapitalinntekter og har hatt verv som jeg har fått godtgjørelse for. Det har jeg ikke noe problem med», skriver Gram i en uttalelse til Dagbladet.

Mandag i forrige uke tilbakebetalte forsvarsminister Gram 79 769 kroner til Steinkjer kommune. Dette som følge av at Dagbladet avslørte at han mottok lønn fra Stortinget og Steinkjer kommune samtidig i 2018 og 2019.

Gram uttalte at han mener å ha fulgt alle regler, men at han likevel tilbakebetalte pengene for å unngå at det sås tvil om hans integritet.

«I den perioden dere viser til var jeg ordfører og lokalt folkevalgt i Steinkjer kommune. Jeg var samtidig vara til Stortinget, og måtte møte i Oslo flere ganger i kortere perioder. I og med at dette var så korte perioder, valgte jeg å fortsette med mitt verv og virke som ordfører uten å søke fritak. Det var viktig for meg i disse periodene å følge opp vervet mitt og sakene som gikk lokalt i kommunen», opplyste Gram i en skriftlig uttalelse.

FORSVARSMINISTER: Gram ble utnevnt til forsvarsminister da Odd Roger Enoksen gikk av i april 2022. Fram til da var Gram Norges kommunal- og distriktsminister. Foto: Lise Åserud / NTB
FORSVARSMINISTER: Gram ble utnevnt til forsvarsminister da Odd Roger Enoksen gikk av i april 2022. Fram til da var Gram Norges kommunal- og distriktsminister. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Oppfordring fra Stortinget

I 2021 oppfordret Stortingets presidentskap stortingsrepresentanter til å ikke ta imot godtgjørelser fra kommunale og fylkeskommunale folkevalgte verv. Dette som følge av at Godtgjøringsutvalget anbefalte at godtgjørelser til folkevalgte som har folkevalgte verv på flere nivåer bør samordnes slik at det samlede nivået ikke blir oppfattet som urimelig høyt.

- Jeg tror ikke at Gram har gjort noe ulovlig. Til sjuende og sist er det innbyggerne i Steinkjer kommune som må avgjøre om dette var en god måte å gjøre det på. Det kan også tenkes at kommunen synes at det er nyttig å ha en sentral person plassert på Stortinget.

Det svarer seniorforsker og statsviter Trine Myrvold ved OsloMet på spørsmål fra Dagbladet.

- Når det er sagt, synes jeg at det er fint med mer åpenhet omkring dette, for det kan hende at dette er noe som innbyggere flest i Steinkjer ikke visste om, men burde ha visst om.

Samtidig, påpeker Myrvold, skal det sies at mange lokalpolitikere bruker store deler av livene sine på disse vervene og jobber my for godtgjørelsene.

Kan bli uoversiktlig

- Hva tenker du om at Gram tjente 1,5 millioner kroner da han var ordfører?

- Dette er en godtgjørelse som ligger langt over det folk flest kan få gjennom vanlig arbeid. Vi har sett eksempler på at man kan oppnå inntekter på det nivået om man har tilstrekkelig mange verv, sier Myrvold.

Nylig skrev NRK om de to best betalte heltidspolitikerne i Viken, Kari Sofie Bjørnsen (H) og Ida Ohme Pedersen (Frp), som begge tjente godt over 1,4 millioner kroner i 2021.

- Enkelte folkevalgte har så mange kombinasjoner av verv at det ikke er lett å få oversikt eller lage enkle regler. På nåværende tidspunkt er det viktigste at folk flest blir gjort oppmerksom på hvor høye godtgjørelsene kan bli, slik at man kan gjøre seg opp en egen mening om det.

To farer

Myrvold advarer om at slike saker representerer to mulige farer.

- Det er to mulige farer tilknyttet dette: Om politikere mottar veldig høye godtgjørelser, vil man kunne mistenke at enkelte påtar seg verv for å tjene mye penger. Og det er ikke noen god motivasjon for å ta på seg denne typen verv.

- En annen fare er at det kan bli såpass lukrativt å påta seg verv at vervene ikke blir fordelt på så mange hender. Det kan være noen fordeler med at noen folkevalgte har flere verv, for eksempel at man får en gjennomgående representasjon, men de fleste vil nok oppleve at det er fint om vervene fordeles slik at mange kan påta seg verv. Man må sikre at det ikke blir slik at folk holder på vervene sine fordi at de er lukrative.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer