Fikk dødsdom - var frisk

Arnfinn Karlsen (51) fikk diagnosen kreft med spredning. I fire uker levde han med dødsdommen før det viste seg at sykehuset hadde tatt feil: Karlsen var frisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FREDRIKSTAD (Dagbladet): - Selv om jeg er bra nå, ligger dødsdommen i bakhodet hele tida. Jeg har fortsatt dager innimellom hvor alt er svart, sier Arnfinn Karlsen til Dagbladet.

I februar for to år siden måtte 51-åringen fjerne den ene nyra på grunn av kreft. Legene fant ingen tegn til spredning, og Karlsen slapp tilleggsbehandling. Under en etterkontroll i januar i fjor fant legene imidlertid mistenkelige forandringer på røntgenbildene. De ble sendt til Radiumhospitalet, som konkluderte med at han hadde metastaser (kreftspredning) i binyren, i en lymfeknute og halsen.

Skulle gis morfin

- Legen ved Sykehuset i Østfold sa rett ut at det ikke var noe håp for meg. Da jeg spurte om jeg hadde 14 dager eller en måned igjen å leve, fikk jeg beskjed om at det var umulig å si.

Jeg skulle ta ny CT om fire uker for å se hvor langt framskreden spredningen var. Hva annet kunne jeg gjøre enn å godta det? Du stoler jo på det legen forteller deg, sier Karlsen.

Legene ville ikke anbefale behandling, fordi den kunne gi ubehagelige bivirkninger og uansett ikke ville kurert ham. I behandlingsplanen som ble sendt til fastlegen, anbefalte kreftlegen i stedet smertelindring med morfin: «Vi synes det er greit å starte med tablettbehandling, og heller gå over til plaster dersom dette blir nødvendig for eksempel på grunn av svelgevansker», heter det i brevet til Karlsens fastlege.

- Det var svært tøft å få høre hvordan jeg skulle bli. Jeg har slitt litt med nervene fra før av, og det ble ikke akkurat bedre av dette, sier Karlsen.

Hans kone gjennom 25 år, Kari, tok det også hardt.

- Jeg gikk inn i et vakuum. Det var helt forferdelig, sier 53-åringen.

Berg-og-dal-bane

Fire uker etter at han fikk dødsdommen, skulle Arnfinn Karlsen til kontroll for å sjekke hvor mye kreften hadde spredt seg. Da resultatene forelå, ringte legen fra Sykehuset i Østfold hjem til ekteparet.

- «Sett deg ned, fru Karlsen,» sa han. «Her er det ingenting.» Vi visste ikke hva vi skulle tro, forteller Kari. Selv om det var en gladmelding, klarte ikke Karlsen helt å ta den innover seg.

- Den ene dagen planla vi turene vi hadde tenkt å kjøre rundt i Norge før jeg skulle legge meg ned for godt. Neste dag var jeg plutselig ikke dødssyk likevel. Det var helt utrolig, sier 51-åringen.

- Først får du dødsdommen, så blir du friskmeldt. Det blir veldig mange følelsesmessige berg-og-dal-baner av slikt, legger Kari til.

Ingen beklager

Ekteparet er ikke i tvil om at kommunikasjonen og samarbeidet mellom sykehusene må ha sviktet fullstendig.

- Det er langt fra å finne noen forandringer på et røntgenbilde til å erklære noen for dødssyk, sier Kari. Noen beklagelse fra de involverte legene har Karlsen ikke fått.

GLADMELDING: Arnfinn Karlsen og kona Kari har hatt det tøft etter at han fikk dødsbudskapet, men nå er de tross alt sjeleglade for at legene tok feil.