Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk dødsliste med «Ap-forrædere» - anbefalte å beskytte Siv Jensen

PST tok aldri kontakt med stortingspresidenten - selv om han var et navngitt terrormål.

PRIORITERT:  Frp's partileder, Siv Jensen, ble prioritert foran stortingspresidentent i tiden etter 22. juli-terroren. 
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
PRIORITERT: Frp's partileder, Siv Jensen, ble prioritert foran stortingspresidentent i tiden etter 22. juli-terroren. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samtaler 22. juli-kommisjonen har hatt med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) , tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) og justisminister Grete Faremo (Ap) tyder på at regjeringen fryktet nye terrorangrep i timene etter bombeeksplosjonen.

Men verken PST eller politiet kontaktet stortingspresident stortingspresident Dag Terje Andersen  (Ap), presidentskapet eller de parlamentariske lederne for å kartlegge hvor de befant seg.

Ifølge Hoffrang-reglementet har Stortingets president det høyeste offentlige verv i Norge etter Kongen.
 
Informert gjennom mediene Varsling skjedde vet at ansatte i Stortingets sikkerhetsseksjon observerte hva som foregikk på gateplan utenfor Stortinget, samt gjennom nyhetssendingene på TV, går det fram av 22. juli-kommisjonens rapport.

Stortingets sikkerhetsavdeling måtte derfor gjøre sine vurderinger basert på «informasjon fra egne observatører på gateplan utenfor Stortinget og delvis på informasjon fra mediene», skriver kommisjonen.

Samtidig sa Anders Behring Brevik i avhør at det fantes ytterligere to terroristceller med kapasitet til å drepe 300 flere personer.

Om lag 16.15 oppdaget sikkerhetsvaktene ved Stortinget en hvit kassebil som sto ulovlig parkert ved Stortinget. Sikkerhetssjefen ringte politiet og ba dem fjerne bilen, ut fra hva som hadde skjedd i regjeringskvartalet og mulig fare for nye angrep.

Han fikk til svar fra operatøren: «Skjer det en eller annen krise, av et eller annet slag, så ring, så skal vi prøve, men akkurat nå sliter vi med mannskapene».

- Det er selvsagt ikke spesielt betryggende å få et slikt svar, at politiet ikke hadde tid til å sjekke en hvit varebil denne dagen, sier stortingspresident Dag Terje Andersen til Dagbladet.

Prioriterte Siv Ved firetiden lørdag 23. juli hadde PST klar en ny trusselvurdering. Den slo fast at målet for angrepene i Oslo og på Utøya var «regjeringen og Arbeiderpartiet».

- På bakgrunn av den informasjon PST på dette tidspunkt hadde tilgang til fra avhørene av Breivik, er det overraskende at PST deretter slo fast at det foreløpig var «ingenting» som tyder på at gjerningsmannen har forsøkt å ramme konkrete enkeltpersoner», skriver kommisjonen.

PST anbefalte fortsatt beskyttelse og sikkerhetstiltak for de fire statsrådene som allerede hadde vakter.

Når det gjaldt stortingspresidenten og stortingsrepresentantene, fant PST ingen grunn til sikkerhetstiltak, med ett unntak: Siv Jensen.

Siden det gjennom mediene var blitt kjent at Breivik hadde vært medlem i Fremskrittspartiets ungdomsorganisasjon, mente PST det kunne foreligge en mulig trussel mot Frp-lederen.

Sentrale kilder i Frp sier imidlertid til Dagbladet at de aldri merket noen særskilte sikkerhetstiltak rundt Jensen i tiden etter 22. juli.

«Ap-forrædere» Da PST kom med sin oppdaterte trusselvurdering, var det kjent at Breivik i avhør hadde oppgitt en «topp-ti-liste» av det han kalte A-forrædere, der utenriksminister Jonas Gahr Støre sto på topp. PST ble informert om dette lørdag morgen.

- Hadde PST bedt om utfyllende opplysninger, ville etterforskerne ha kunnet fortelle at gjerningsmannen også hadde nevnt statsministeren, og opplyst at de fleste av personene på listen var med i regjeringen. I tillegg hadde han navngitt stortingsrepresentant Kolberg, partisekretær Johansen og LO-leder Flåthen», skriver kommisjonen.

Lørdag kveld fikk PST melding om at Breivik i avhør hadde sagt at hovedmålet med aksjonen på Utøya hadde vært å drepe den tidligere Ap-statsministeren Gro Harlem Brundtland.

- I lys av at PST ikke kunne utelukke av Breivik inngikk i et større nettverk med intensjon og kapasitet til å iverksette nye terrorhandlinger, er det etter kommisjonens oppfatning påfallende at tjenesten i sine trusselvurderinger gikk så langt i å nedtone trusselen mot enkeltpersoner, og at spørsmålet om beskyttelsestiltak for én eller flere personer ikke ble reist, skriver kommisjonen i sin rapport. 

Brundtland fikk noen dager senere tilbud om en mobil VIP-alarm etter initiativ fra et medlem av hennes nære familie.
 
- Alvorlig Stortingspresident Dag Terje Andersen er enig i kritikken for manglende sikring av personer og bygninger etter terrorangrepene.

- Ved terrorangrep er jo Stortinget, Slottet og Høyesterett bygninger som skal sikres. Det er alvorlig at politiet ikke fulgte sitt eget planverk. Det er riktig at jeg ikke hørte noe fra politiet eller PST, men jeg snakket med statsministeren og Stortingets sikkerhetstjeneste og fikk forsikret meg om at våre tiltak ble satt ut i livet, sier han, og fortsetter:

- Politiet hadde vel viktigere ting å gjøre enn å kontakte meg. Men de parlamentariske lederne burde vært kontaktet for å kartlegge hvor de var, og for å gi råd om hvordan de skulle forholde seg.

Han ønsker ikke å kommentere PSTs vurdering at Frp-leder Siv Jensen var den eneste politikeren som trengte særlig beskyttelse i tillegg til statsrådene.

- Problemet er ikke at PST mente hun burde sikres, det er en faglig vurdering PST må svare for. Problemet er at de andre parlamentariske lederne ikke ble kontaktet, sier Andersen. 

- Sliter Lasse Roen, hovedtillitsmann for de politiansatte i sikkerhetspolitiet, sier til Dagbladet at organisasjonen mangler ressurser og preges av en forsiktighetskultur.

PST-sjef Benedicte Bjørnland har tidligere sagt til Dagbladet at hun vil gjøre noe med holdninger og kulturen i PST som følge av 22. juli-kommisjonens rapport.

IGNORERT: Stortingspresidenten Dag Terje Andersen har det høyeste offentlige verv i Norge etter Kongen. Han ble ikke kontaktet av PST i tiden etter 22. juli, til tross for at han var et navngitt mål. Frp-leder Siv Jensen ble prioritert foran ham. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
IGNORERT: Stortingspresidenten Dag Terje Andersen har det høyeste offentlige verv i Norge etter Kongen. Han ble ikke kontaktet av PST i tiden etter 22. juli, til tross for at han var et navngitt mål. Frp-leder Siv Jensen ble prioritert foran ham. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media