Fikk dra på sydenferie

Hun er 17 år og nynazist - og siktet for medvirkning til overlagt drap på Benjamin Hermansen (15) på Holmlia. Nå er hun på ferie i spanske Barcelona i regi av barnevernet i Kristiansand. Jenta med følge reiste denne uka uten at Oslo-politiet var informert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette skjer til tross for at jenta i realiteten er varetektsfengslet. I en kjennelse fra Borgarting lagmannsrett 2. februar ble 17-åringen varetektsfengslet fram til 2. mars.

På grunn av jentas alder ble hun imidlertid ikke satt i vanlig varetektsfengsel, men ble plassert på institusjon i regi av barnevernet. Dette skjer fra tid til annen med unge mennesker som er varetektsfengslet.

I kjennelsen fra lagmannsretten heter det:

«N.N. født (...) 1983 kan inntil retten eller påtalemyndigheten bestemmer noe annet, pålegges ikke å forlate det oppholdsstedet politiet anviser. Siktede er fram til 2. mars underlagt besøks- og kommunikasjonsforbud.»

Oslo-politiet hadde godkjent plassering i institusjon, men selvsagt ikke sydenferie.

Politiet visste ikke

Dagbladet konfronterte onsdag politiavdelingssjef Finn Abrahamsen og politiførstebetjent Inger Sæther med det faktum at den 17 år gamle jenta var med barnevernet i Kristiansand på sydenferie.

Verken Abrahamsen eller Sæther hadde da kjennskap til at en av de drapssiktede nynazistene var eller skulle til sørligere breddegrader med barnevernet, langt mindre at hun allerede var på plass i Barcelona.

Men i går ettermiddag hadde politiet i Oslo fått undersøkt sakens fakta:

- Ja, vi er i dag blitt orientert om at en av de siktede i Holmlia-saken for tida oppholder seg i Syden sammen med barnevernet, bekrefter politiførstebetjent Inger Sæther ved Oslo politidistrikt.

Ellers ønsket han ikke å kommentere sydenturen. Etterforskningsleder Mette Haldorsen var ikke tilgjengelig i går.

Barnevernet viser til taushetsplikten.

- Denne saken kommenterer vi ikke. Jeg vil verken bekrefte eller avkrefte noe, sier barnevernsleder Inger Beate Grude Nilssen ved barnevernet i Kristiansand.

Heller ikke advokat Harald Johannessen, som er oppnevnt som forsvarer for den 17 år gamle jenta fra Kristiansand, er interessert i å gi opplysninger om jentas sydentur.

17-åringen var i leiligheten i Martin Linges vei 13 på Bogerud den kvelden Benjamin Hermansen ble drept, sammen med de fem andre som er siktet for drapet. Det er imidlertid et faktum at hun aldri forlot leiligheten den kvelden.

Hun, kjæresten Petter Gundersen og Erik Lauritsen forble i leiligheten, mens en annen jente sammen med Joe Erling Jahr og Ole Kvisler dro i bil til Holmlia, angivelig bare for å «fike til» bestemte personer av utenlands opprinnelse, som Kvisler skal ha noe ugjort med.

Overlagt

Resultatet kjenner vi alle: Benjamin ble et sakesløst offer for nynazistene. Ifølge politiet var det Jahr som stakk en kjøkkenkniv, som var medbrakt fra leiligheten, flere ganger i 15-åringen.

Kriminalpolitiet mener imidlertid at det ligger et komplott bak drapet, og siktet alle seks som hadde vært i leiligheten i Martin Linges vei den aktuelle kvelden, for overlagt drap eller medvirkning til overlagt drap.

KORTVARIG FRIHET: 30. januar ble tre av de fem som er siktet for Benjamin-drapet, Petter Gundersen (21), Erik Lauritzen (20) og den 17 år gamle jenta (nærmest) løslatt, etter at politiet ikke fikk medhold om varetektsfengsling i forhørsretten. 2. februar avgjorde imidlertid lagmannsretten at de tre likevel skulle varetektsfengsles.