Erna blir 60:

Fikk drapstrusler - sa ingenting til barna

Våren 2009 var Høyre i knestående med oppslutning på 10-tallet. Sterke krefter jobbet for å fjerne Erna Solberg som partileder. Men hun var urokkelig. 60-åringen gjør sitt bursdagsintervju med Dagbladet, og sier at verken Støre eller Vedum bør få styre Norge.

TROEN: Som nyvalgt Høyre-leder i 2004 fikk Erna Solberg spørsmål om hun virkelig trodde hun kunne bli statsminister. Erna svarte: «Når jeg ser rundt meg på hvem som har vært det, så kan jeg også.» Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TROEN: Som nyvalgt Høyre-leder i 2004 fikk Erna Solberg spørsmål om hun virkelig trodde hun kunne bli statsminister. Erna svarte: «Når jeg ser rundt meg på hvem som har vært det, så kan jeg også.» Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg visste at det snart ville snu, sier Erna om dramaet.

Onsdag fyller hun 60, i sitt åttende statsministerår.

Dersom Jonas Gahr Støre trenger råd om å få skuta på rett kjøl igjen, er det bare å spørre Erna Solberg. Hun vet hva det dreier seg om.

Erna ble valgt til Høyre-leder 9. mai 2004. I sitt første valg, høsten 2005, oppnådde Høyre historiens dårligste resultat med 14,1 prosent.

Nesten kastet

Og verre skulle det bli. I Norstats april-måling, fem måneder før stortingsvalget 2009, ble Høyre målt til 10,8 prosent.

«Etter valget i 2005 sa jeg, og det mener jeg fortsatt, at Høyre hadde vært tjent med en annen leder. Meningsmålingene taler sitt tydelige språk», uttalte Høyre-ordfører i Sandefjord, Bjørn Ole Gleditsch, til TV2, 28. april 2009.

Trygve Hegnar ville skifte ut Erna Solberg med tidligere finansminister Per-Kristian Foss.

Før Høyre-landsmøtet i mai 2009 viste en måling fra TNS Gallup at 63 prosent foretrakk Foss som Høyres statsministerkandidat, 30 prosent ville ha Erna. Men landsmøtet ga Erna full tillit, og under stortingsvalget økte Høyre oppslutningen til 17,2 prosent. Som i 2013 ble til 26,8 og i 2017 til 25,0 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer