Erna blir 60:

Fikk drapstrusler - sa ingenting til barna

Våren 2009 var Høyre i knestående med oppslutning på 10-tallet. Sterke krefter jobbet for å fjerne Erna Solberg som partileder. Men hun var urokkelig. 60-åringen gjør sitt bursdagsintervju med Dagbladet, og sier at verken Støre eller Vedum bør få styre Norge.

TROEN: Som nyvalgt Høyre-leder i 2004 fikk Erna Solberg spørsmål om hun virkelig trodde hun kunne bli statsminister. Erna svarte: «Når jeg ser rundt meg på hvem som har vært det, så kan jeg også.» Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TROEN: Som nyvalgt Høyre-leder i 2004 fikk Erna Solberg spørsmål om hun virkelig trodde hun kunne bli statsminister. Erna svarte: «Når jeg ser rundt meg på hvem som har vært det, så kan jeg også.» Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg visste at det snart ville snu, sier Erna om dramaet.

Onsdag fyller hun 60, i sitt åttende statsministerår.

Dersom Jonas Gahr Støre trenger råd om å få skuta på rett kjøl igjen, er det bare å spørre Erna Solberg. Hun vet hva det dreier seg om.

Erna ble valgt til Høyre-leder 9. mai 2004. I sitt første valg, høsten 2005, oppnådde Høyre historiens dårligste resultat med 14,1 prosent.

Nesten kastet

Og verre skulle det bli. I Norstats april-måling, fem måneder før stortingsvalget 2009, ble Høyre målt til 10,8 prosent.

«Etter valget i 2005 sa jeg, og det mener jeg fortsatt, at Høyre hadde vært tjent med en annen leder. Meningsmålingene taler sitt tydelige språk», uttalte Høyre-ordfører i Sandefjord, Bjørn Ole Gleditsch, til TV2, 28. april 2009.

Trygve Hegnar ville skifte ut Erna Solberg med tidligere finansminister Per-Kristian Foss.

Før Høyre-landsmøtet i mai 2009 viste en måling fra TNS Gallup at 63 prosent foretrakk Foss som Høyres statsministerkandidat, 30 prosent ville ha Erna. Men landsmøtet ga Erna full tillit, og under stortingsvalget økte Høyre oppslutningen til 17,2 prosent. Som i 2013 ble til 26,8 og i 2017 til 25,0 prosent.

ETTERMÆLET: Erna Solberg tror hun vil bli husket for å ha brakt Høyre nærmere sentrum i norsk politikk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ETTERMÆLET: Erna Solberg tror hun vil bli husket for å ha brakt Høyre nærmere sentrum i norsk politikk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Skattelette-Høyre

På spørsmål om hvor vanskelig det var det å takle meningsmålingene og kritikken våren 2009, svarer Erna:

- Jeg opplevde at den strategien vi hadde valgt var godt fundert i partiet. Men vi var midt i en finanskrise og det var krefter som ville ha tilbake skattelettelse-Høyre. Det faktum at jeg snakket om psykisk helse, integrering og tiltak for arbeidsledige falt ikke i god jord hos alle. Per-Kristian ble oppfattet som en bedre debattant. Partilederen får selvsagt også mest fokus når det går dårlig på meningsmålingene. Jeg hadde god støtte internt i Høyre og visste at det snart ville snu. Partiet gjorde jo et bevisst valg i 2004 da jeg ble partileder og ikke Per-Kristian, fordi de ville ha et annet Høyre med et bredere perspektiv. De fikk et mindre ironisk, slagferdig og kritisk opposisjonsparti og i stedet et Høyre med ambisjon om å styre landet.

- Har du tilgitt Høyre-ordfører Bjørn Ole Gleditsch og Trygve Hegnar?

- Sånt bruker jeg ikke tid på. Det er aldri et problem for meg når folk fremmer åpen kritikk. Verre er det med buskargumentasjon, hvor politikere uten sentrale verv i partiet får opptre som anonyme kilder i pressen.

Drapstruslene

- Hvilke bekymringer har du gjort deg over dine barns opplevelser av å ha en mamma som alle har en mening om?

- Det har vært bekymringsfullt fordi barna tidlig fikk med seg i media at folk var sinte på meg. Da jeg fikk drapstrusler i 2003 var de så små at vi ikke fortalte om det. Datteren min gikk i første klasse og kom plutselig hjem og lurte på hva som skjedde. Hun hadde fått høre om det på skolen, fordi andre foreldre hadde snakket om truslene mot meg til sine barn. Da bestemte vi oss for at vi heretter skulle snakke med ungene våre om det som kom fram i media.

FERIE: Erna Solberg forteller om hvordan barna hennes takler medieoppmerksomheten. Her avbildet sammen med Ingrid (9) og Erik (7) på sommerferie i Hardanger i 2006. Foto: Marit Hommedal / NTB
FERIE: Erna Solberg forteller om hvordan barna hennes takler medieoppmerksomheten. Her avbildet sammen med Ingrid (9) og Erik (7) på sommerferie i Hardanger i 2006. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

- Hvor mye har du endret deg som statsminister fra 2013 til nå?

- Enhver jobb endrer deg, sant. Du lurer jo alltid på om du vil fylle jobben på en god måte. Selv om jeg har lært meg til å tro at jeg kan, for jenter er jo ofte sånn at vi må kunne det hundre prosent, så pleier jeg å fortelle litt tøff i tryne på damekonferanser om spørsmålet jeg fikk som nyvalgt Høyre-leder: Om jeg virkelig trodde jeg kunne bli statsminister, og jeg svarte: «Når jeg ser rundt meg på hvem som har vært det, så kan jeg også.»

Det var ikke nødvendigvis helt sånn jeg følte meg, men jeg tenker at du må ha litt den innstillingen når du har sagt ja til et parti som har ambisjon om å lede landet, forteller Erna Solberg.

Jern-Erna

Hun debuterte som statsråd i perioden 2001-05 da Kjell Magne Bondevik ledet ei regjering med de samme tre partiene som i Solberg-regjeringen.

- Jeg hadde en veldig positiv opplevelse som kommunalminister, for jeg var ganske god til å fatte beslutninger, skjære gjennom, bli ferdig med ting og komme videre. Jeg lærte i den perioden at det er en verdi i seg selv at beslutninger tas. Det gir mer selvtillit.

- Så fikk du samtidig et navn å leve opp til...?

- Ja, altså, Jern-Erna. Alle sånne navn er tveeggete sverd. Joda, folk liker at du tar beslutninger, også på innvandringsområdet. Men så ble det jo også forsøkt brukt mot meg av Høyres motstandere, at jeg kjørte over folk og var uempatisk. Det oppfatter jeg ganske lite å være meg, da.

Erna Solberg understreker at erfaringen hun skaffet seg kommunalminister ble viktig da hun åtte år seinere ble statsminister.

- I krisetiden det siste året har det vært av stor betydning å ta raske avgjørelser. Det er ikke alltid at alt blir riktig. Men det kan bli helt riktig, men likevel helt feil hvis du venter for lenge. En pandemi er akkurat en sånn situasjon, sier hun.

Bergenshumoren

- Jeg visste jo ikke nødvendigvis om jeg var god til å lede et regjeringskollegium og er naturlig nok tryggere i statsministerrollen nå enn høsten 2013. Jeg er jo voksen nok til å vite om mine sterke sider og mine svakheter, sant. Jeg kan være både direkte og ironisk, ikke ondt ment, men du vet, den humoren og kulturen jeg er vokst opp med som bergenser er ikke alle bekvem med, så jeg må føle meg litt fram.

- Du har jo hatt noen utfordringer med mannskapet ditt i regjeringen, statsråder som skiftes ut...

- Det er viktig å huske at det tok lang tid før min regjering gjorde endringer i forhold til tidligere regjeringer. De rødgrønne skiftet jo mange statsråder helt i begynnelsen. Så har vi jo utvidet regjeringen to ganger. Men så er det også sånn at for noen personer at statsrådjobben er et nummer for stort for dem, eller at et parti kommer og sier at de vil omrokere.

ERKJENNER: - Jeg er jo voksen nok til å vite om mine sterke sider og mine svakheter, sier Erna Solberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ERKJENNER: - Jeg er jo voksen nok til å vite om mine sterke sider og mine svakheter, sier Erna Solberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hvor mye savner du Frp i regjeringen din?

- Jeg savner dem jo veldig når jeg nå i stedet må forhandle med dem på Stortinget, sier Erna og ler.

- Nei, da. Skjebnefellesskapet du har i en regjering er jo disiplinerende for å finne en enighet. Jeg har hatt et veldig godt forhold til mange av Frp’s statsråder, ikke minst dem som satt lenge i regjering. Siv selvfølgelig. Jeg savner Frp i regjering fordi det hadde vært mye mer bekvemt å være en flertallsregjering. Men vi må ta livet som det kommer.

Biter i seg

- Hvor åpen er du for å ta inn Frp på nytt?

- Jeg har dyp respekt for at vi er fire partier som har valgt å ha en borgerlig regjering. Akkurat på samme måte som jeg sa at vi alltid var åpne for KrF og Venstre kunne komme inn, så vil jeg alltid være åpen for Frp. Selv om Frp nok ikke ser det som aktuelt før valget.

- Når irriterer media deg mest?

- Når de bringer ueksakte gjengivelser eller bruker ting jeg har sagt helt utenfor kontekst. Hvis en setning i et resonnement tas ut av en kommentator og plasseres inn i en annen sammenheng, det liker jeg dårlig.

- Hvordan reagerer du da?

- Da kjefter jeg på Rune, sier Erna med latter i stemmen og peker på sin statssekretær Rune Alstadsæter.

- Nei, da ber jeg Rune ringe til journalisten og si at de er ute og kjøre. Jeg biter jo mye i meg og har lært meg hvor lite folk får med seg av sånt. Men alvorlig, det som irriterer er at i vår digitale verden lever feil videre i den originale versjonen selv om den blir korrigert. Det er jo nærmest en egen sport i norsk politisk debatt å ta et sitat ut av sin sammenheng og la det leve sitt eget liv.

Misbruke sitat

- Når irriterer dine politiske motstandere deg mest?

- Det er vel litt det samme. Når de misbruker sitater fra en helt annen kontekst. Eller at de hevder at regjeringen gjør ditt og datt, som de vet ikke er riktig. Da gjelder det ikke å la seg provosere. Det lærte jeg i den perioden det gikk litt dårlig i Høyre. I opposisjon i 2006-07 takket jeg nei til en del medietilbud om å bruke de sterkeste adjektivene mot den rødgrønne regjeringen. Noen trives i den rollen, jeg gjør det ikke.

- Kan du gå hjem fra politiske TV-debatter og ergre deg?

- Ja, men da ergrer jeg meg mest på det jeg selv ikke fikk sagt.

- Når har du problemer med å sove?

- Sjelden. Fordelen med å jobbe mye er at jeg er trøtt når jeg legger meg.

- Når er du lykkeligst?

- Når jeg får til noe, på en ordentlig måte. Alt fra et godt måltid, til en god debatt. De beste øyeblikkene er når folk forteller meg at våre politiske avgjørelser har fått betydning for livet deres.

Priser Gro

- Du ble innvalgt på Stortinget 28 år gammel, høsten 1989. Hva husker du av din debut på Stortingets talerstol?

- At det var litt skummelt. Jeg brukte sjeldent manus, men den første dagen jeg skulle ta ordet hadde jeg forhåndsskrevet replikken min i trontaledebatten. Etterpå kjente jeg meg lettet.

- Hvilke av dine politiske forgjengere har inspirert deg mest?

- Kåre Willoch, selvfølgelig. Fordi han var en kunnskapsrik politiker og suveren debattant. Men også Jo Benkow og Annelise Høegh som representerte den mer sosiale dimensjonen til Høyre. Jeg setter også veldig pris på det Gro Harlem Brundtland har gjort for kvinner i Norge, og ikke minst for kvinner i politikken. Jeg pleier å si at det er veldig bra å være nummer to. Jeg var nummer to som kvinnelig leder i Høyre og nummer to som kvinnelig statsminister, sier Erna Solberg.

Historiebøkene

- Hvordan tror du ettermælet ditt som politiker vil bli?

- Ut fra det faktum at jeg brakte Høyre inn i en borgerlig regjering vil nok ettermælet være at jeg brakte partiet mot sentrum og at jeg breiet ut Høyres politikk på viktige områder. Så har jeg lyst til å si at det ikke er meg alene, vi har vært en ledelse i dette partiet som er sammensveiset og samsnakket over mange år om den politiske retningen. Og så blir jeg vel stående i historiebøkene som den statsministeren fra Høyre som har sittet lengst, i alle fall inntil videre. Kanskje det også vil stå noe om mitt internasjonale engasjement, for bærekraftmål og for havet. Jeg er også stolt av at jeg som kommunalminister reformerte hele integreringspolitikken med rett og plikt til norskundervisning. Men mitt viktigste mantra er at jeg har mye ugjort.

Vedum eller Støre

- I Larvik styrer Høyre-ordføreren i rødgrønt samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Hvordan vurderer du sannsynligheten for en slik konstellasjon riksplanet?

- Relativt liten. I lokalpolitikken finner du utrolig mange ulike konstellasjoner. Av og til handler det om politiske saker, som ikke er ideologiske. Andre ganger handler det om personkjemi. På riksplanet kan vi finne gode løsninger med partier som ønsker den samme retningen på politikken. Utgangspunktet er i dag fire borgerlige partier, mens de andre har definert at de helst vil bli kvitt oss. Så da...

- Hvis du må velge; hvem er best egnet til å være statsminister, Jonas eller Trygve?

- Ingen av dem.

SØLVBRYLLUP: Erna Solberg og Sindre Finnes giftet seg 29. februar 1996, men utsetter sølvbryllupsfeiringen på grunn av pandemien. Her på besøk i Nordland i 2020. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SØLVBRYLLUP: Erna Solberg og Sindre Finnes giftet seg 29. februar 1996, men utsetter sølvbryllupsfeiringen på grunn av pandemien. Her på besøk i Nordland i 2020. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Utsetter feiring

Erna fyller 60 år onsdag 24. februar. Fem dager seinere har hun og ektemann Sindre Finnes vært gift i 25 år.

- Pandemien gjør at vi må utsette feiringen både av bursdagen og sølvbryllupet. Vi får ta det igjen seinere, nå er det ikke akkurat rom for de store feiringene, sier Erna Solberg.

PARTILEDERNE GRATULERER

Jonas Gahr Støre (Ap):

- På en fødselsdag så legger vi de politiske skillene til side. Jeg vil anerkjenne Ernas utrettelige innsats for politikk. Hun befester bildet av at de som tar stort politisk ansvar i Norge, jobber hardt for det de tror på. Det er en kvalitet som jeg verdsetter hos den som har det fremste verv. Erna går på jobb tidlig, hun står på seint. Det fortjener respekt. Erna har hatt hendene fulle med egen koalisjonsregjering, men har også brukt tid på Norges internasjonale ansvar og engasjement. Det er riktig og viktig.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp):

- Gratulerer med dagen, Erna! Du har en vilje til å gå inn i de minste detaljer på sakene. Det er selvfølgelig imponerende. Men på 60-årsdagen må du glede deg over de store linjene i livet ditt og nyte at du har en flott mann og to flotte unger. Og hvor privilegerte vi er, vi som har fått være partiledere. Så jeg håper virkelig at du nyter dagen og er litt raus med deg sjøl. For det fortjener du når du har jobba så hardt som du har gjort.

Siv Jensen (Frp):

- Jeg vil gjerne gratulere Erna med 60-årsdagen. Hun er rett og slett ei grepa framifrå dame, som jeg har lært meg å stole veldig på. Selv om Erna ikke nødvendigvis fortsetter som statsminister etter valget – det vet man jo ikke – så ser jeg henne ikke som pensjonist riktig ennå. For å si det forsiktig.

Audun Lysbakken (SV):

- Gratulerer med 60-årsdagen! Selv om vi ofte er uenige om ting, så er det null problem å anerkjenne den store jobben Erna har gjort som statsminister og og politiker. Hun imponerer meg stadig med sin ekstreme detaljkunnskap, som kan være en utfordring for oss som skal møte henne i debatt. Så håper jeg at den store presangen Erna får i år er en god sesong for Brann, og ikke en valgseier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer