Klager:  Kristian Sløgedal er en av de som har klagd på eksamenskarakteren Foto: PRIVAT.
Klager: Kristian Sløgedal er en av de som har klagd på eksamenskarakteren Foto: PRIVAT.Vis mer

Fikk eksamenskarakteren og så at noe var galt

- Klassen er delt opp i to.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kristian Sløgedal og resten av avgangsklassen ved Kvadraturen Skolesenter i Kristiansand, ble sjokkert da de fikk resultatene på norskeksamen, skriver Fædrelandsvennen

- Det var noe som ikke stemte, forteller Sløgedal til Dagbladet.

Sløgedal har 4 som standpunktkarakter i norsk, men måtte ta til takke med 2 på skriftlig eksamen. Han skjønte at noe ikke var som det skulle være, og satte karakterene til hele klassen inn i et excel-dokument. Da oppdaget han at øverste halvdel av klasselista hadde fått 4 eller 5, mens de med etternavn fra N til Å måtte nøye seg med karakteren 1 eller 2.

Karakter mellom 4 og 5 - Det er klart at jeg kan ha bomma fullstendig på oppgaven, men det er litt rart hvis hele den nederste delen av klasselista har tolket oppgaven så feil at mange stryker, sier han. Og legger til at de aller fleste som har fått dårligst karakterer, vanligvis ligger et sted mellom 4 og 5.

Rektor ved Kvadraturen Skolesenter, Morten Torkelsen, bekrefter til Fædrelandsvennen at den aktuelle klassen er del i to sensorpar og at dette er vanlig praksis.

Kontaktlærer og lektor i norsk, Einar Grøntoft, mener det for uforholdsmessige store forskjeller innad i klassen. Likevel er hans oppfatning at sensuren som oftest gjennomføres på en ordentlig måte.

- Ser voldtsomt ut - Det er helt tydelig at klassen er delt i to på forskjellige sensorpar, hvor det ene paret har vært strengere på de gode karakterene. Men det er viktig å huske at hvis et sensorpar vil gi en karakter mellom 3 og 4, og det andre vil gi enten 2 eller 3, blir ikke forskjellene så store. Det ser voldsomt ut, selv om sensorene i realiteten har tenkt likt, sier Grøntoft.

Det er Fylkesmannen i Rogaland som har ansvar for norsksensuren i Vest-Agder. Assisterende utdanningsdirektør hos Fylkesmannen i Rogaland, sier til Fedrelandsvennen at systemet i utgangspunktet er godt.

- Vi velger ut sensorer basert på anbefalinger fra skolene. Alle sensorer går gjennom sensorskolering, og alle eksamener blir bedømt av to sensorer, sier Bø til avisa.

Oppfordrer til å klage I ettertid gikk Bø gjennom eksamensresultatene fra Kvadraturen Skolesenter. Uten å vite hvilken klasse det var snakk om, fant han merkelige resultater hos en av gruppene.

Einar Grøntoft har lest noen av elevens oppgaver, og oppfordret de som føler at karakteren er urimelig, til å klage.

- Jeg har klagd på karakteren, forteller Sløgedal. Han ble bekymra da han fikk karakteren, men venter nå i spenning på det nye resultatet.

Avgangsklassen ved Kvadraturen Skolesenter er ikke førnøyde med karakterene. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix
Avgangsklassen ved Kvadraturen Skolesenter er ikke førnøyde med karakterene. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix Vis mer