Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk ekstra fengsselstraff

En dommers datter ble voldtatt av en mann (23). Da skyldspørsmålet ble avgjort i lagmannsretten, var en ekskollega av offerets far rettens administrator.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stavangermannen ble idømt fire og et halvt år ubetinget fengsel, hele ni måneder mer enn aktor hadde påstått. Advokat John Chr. Elden anket til Høyesterett over både straffeutmåling og inhabilitet mellom offerets far og administrator.

Den voldtattes far hadde i perioder jobbet sammen med dommeren. I tre måneder for fem år siden jobbet faren som konstituert lagdommer sammen med lagdommeren som administrerte datterens sak. Minst to ganger seinere har faren sittet sammen med administratoren og dømt i lagmannsretten.

Faren pådriver

Faren og administratoren arbeider i samme hus, og har felles kantine i tinghuset, etter det Dagbladet får opplyst.

Faren vitnet både i tingretten og i lagmannsrettssaken, og var en pådriver da dattera anmeldte voldtekten.

Høyesterett avviste inhabilitet, og henviser til argumenter som at Norge er et lite land med et nokså avgrenset juridisk miljø, og at svært mange dommere kjenner hverandre mer eller mindre godt. Straffen ble nedsatt et halvt år.

Kritisk advokat

Advokat Elden mener konstellasjonen mellom administrator og fornærmedes far er svært uheldig.

- Jeg føler meg ikke komfortabel med Høyesteretts dom, med hensyn til klientens oppfatning av det som har skjedd, sier advokat Elden.

Voldtekten skal ha pågått i halvannen time. 23-åringen har hele tida nektet straffskyld. Høyesterett fastslår at han utnyttet sin overlegne fysiske posisjon.

- Likevel ble det ikke benyttet vold ut over den som var en del av voldtekten. Domfelte uttalte seg dessuten på en truende måte. Før voldtekten fortalte han at han hadde sittet i fengsel for drapsforsøk, og at han hadde en kamerat som sonet for drap.