Dobbeltdrapssaken i Kristiansand

Fikk ekstremdose med sovemedisin. «Dødslek», skrev kvinnen dagen etter

Ekskjæreste av sjubarnsmoren fikk i seg opptil 30 ganger vanlig dose.

DØDEN NÆR: Den 59-årige ekskjæresten av den tiltalte kvinnen fattet ikke mistanke om neddoping da han ble innlagt på sykehus i 2013, men kom i politiets søkelys da drapsetterforskningen mot sjubarnsmoren var i gang. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
DØDEN NÆR: Den 59-årige ekskjæresten av den tiltalte kvinnen fattet ikke mistanke om neddoping da han ble innlagt på sykehus i 2013, men kom i politiets søkelys da drapsetterforskningen mot sjubarnsmoren var i gang. Foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer

KRISTIANSAND (Dagbladet): - Han ville ha dødd hvis han ikke hadde kommet seg på sykehus og fått livreddende behandling, sier advokat Anne Rita Meberg til Dagbladet.

Meberg er bistandsadvokat for en 59-årig tidligere kjæreste av sjubarnsmoren som er tiltalt for to drap samt å ha dopet ham ned gjentatte ganger.

TILBAKE I RETTEN: Den tiltalte sjubarnsmoren (43) kjemper for å bevise sin uskyld i Agder lagmannsrett. Her med forsvarerne, Olav Sylte og Katja Hakvaag. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
TILBAKE I RETTEN: Den tiltalte sjubarnsmoren (43) kjemper for å bevise sin uskyld i Agder lagmannsrett. Her med forsvarerne, Olav Sylte og Katja Hakvaag. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

Hun forteller at klienten ikke hadde noen mistanke til at kjæresten kunne ha dopet ham ned den kvelden - før han ble trukket inn i etterforskningen mot 43-åringen, som i 2017 ble siktet for å ha tatt livet av en annen ekssamboer og faren.

- Det kom som et sjokk på ham. Det var flaks at sykehuset tok vare på blodprøven, sier advokaten.

Støttet ut til taxi

4. januar 2013 ble en taxi tilkalt til den tiltalte kvinnens adresse i Kristiansand. Sjåføren reagerte på at den mannlige passasjeren måtte støttes av henne fram til bilen, og virket forvirret.

59-åringen ble kjørt til Sørlandet sykehus, hvor han kom under behandling, og ble etter hvert skrevet ut. Legene fant imidlertid ikke ut hvorfor kollapsen hadde skjedd - inntil lenge etterpå.

Da drapsetterforskningen mot sjubarnsmoren var kommet i gang, kom den gamle episoden igjen i søkelyset.

- Det viste seg at sykehuset hadde frosset ned en liten dose blod, som nå ble sendt til et spesiallaboratorium i Trondheim til analyse, forteller aktor, statsadvokat Leif Aleksandersen, i sitt innledningsforedrag.

Samme stoff

Analysen viste at mannen hadde fått i seg en ekstremt stor dose zolpidem - virkestoffet i innsovningsmedisinen Stilnoct - tilsvarende mellom 5 og 30 tabletter à 10 mg.

«Dosen skal ikke overstige 10 mg», står det i Felleskatalogen - 59-åringen kan dermed ha fått i seg opptil 30 ganger så høy dose som hva som anses som forsvarlig.

Øystein Hagel Pedersen (67), som ble funnet død på First Hotel i Kristiansand 6. april 2014, viste seg å ha inntatt zolpidem tilsvarende mellom 15 og 40 Stilnoct-tabletter. Politiet tror sjubarnsmoren dopet ned de to mennene på samme måte, og episoden da 59-åringen havnet på sykehus, er dermed sentral i bevisførselen.

«Dødslek»

Dagen etter at kjæresten var lagt inn på sykehus, sendte kvinnen en melding på Facebook Messenger til en nå avdød kamerat. «Ja, hvor er du nå?» spør vennen. «Dødslek», svarer kvinnen.

59-åringen har forklart at han fikk et glass cola av den daværende kjæresten, og deretter ikke husker noe som helst før han kom til seg selv på sykehuset.

Politiet og påtalemakten mener mannen ble dopet ned av den tiltalte kvinnen til sammen tre ganger. Hun er også tiltalt for å ha misbrukt Diners-kortet hans for til sammen over 150 000 kroner fra desember 2011 til mars 2012 - fordelt på 9 minibankuttak og 164 varekjøp.

- Dette er eksempel på fragmenter som passer inn i en fortelling. Vi vil vise at det fins alternative forklaringer, sier kvinnens forsvarer Olav Sylte om «Dødslek»-meldingen til Dagbladet.

Han legger til:

- Vi får se når hun forklarer seg, og kommer med den riktige versjonen.

Maksstraff

I tingretten ble kvinnen funnet skyldig på alle tiltalepunkter og dømt til lovens strengeste straff, 21 års forvaring med 10 års minstetid. Hun anket straks.

Da ankesaken startet i Agder lagmannsrett i dag, nektet sjubarnsmoren straffskyld på samtlige punkter.

Hun ankom retten iført en lang grønn strikkegenser og en svart høyhalset genser. Hun har klippet det brune håret kort siden tingrettssaken, og virker ved godt mot mens aktor Aleksandersen redegjør for de alvorlige anklagene mot henne.

Bevisførselen er den samme som i tingretten, med unntak av tre dager som er satt av til 43-åringens forklaring. I tillegg til henne er over hundre vitner innkalt.