<strong>VARIG HUKOMMELSESTAP:</strong> Etter elektrosjokkbehandling mot depresjon, kunne ikke Steinar hestad (53) en gang huske noe fra dagen han giftet seg med Monica Ørbakk Hestad (40). Foto: Mia Ørbakk Hestad
VARIG HUKOMMELSESTAP: Etter elektrosjokkbehandling mot depresjon, kunne ikke Steinar hestad (53) en gang huske noe fra dagen han giftet seg med Monica Ørbakk Hestad (40). Foto: Mia Ørbakk Hestad Vis mer

Fikk elektrosjokk: Steinar (53) husker ikke barnas oppvekst eller at han giftet seg med Monica (40)

Saksøker staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Steinar Hestad (53) kan ikke huske at han giftet seg med kona Monica Ørbakk Hestad (40). Oppveksten til barna er også slettet fra minnet.

Til tross for at Pasientskadenemnda mener sykehuset ikke skulle ha gitt Steinar Hestad elektrosjokkbehandling (ECT) for hans depresjonslidelse, nekter nemnda likevel for at han har krav på erstatning.

Nå går 53-åringen og hans familie til søksmål mot staten, skriver Fredrikstad Blad.

Alt som er skjedd de siste 25 åra er som visket ut av hukommelsen hans. Han husker derfor bare oppveksten til sin eldste sønn.

- Tungt - Det er fryktelig tungt å forholde seg til at jeg ikke husker oppveksten til barna eller at jeg giftet meg med Monica. I tillegg henger hodepinen der hele tida og gnager. Det tar krefter, det også, sier Steinar Hestad til Dagbladet.

Etter en depressiv periode våren 2011 havnet han på sykehus. Der var de kjappe til å tilby elektrosjokkbehandling.

- Vi ble ikke fortalt at ECT kan føre til varig hukommelsestap. Da hadde vi jo aldri gått med på det, sier kona Monica Ørbakk Hestad.

Hun er kritisk til bruken av elektrosjokkbehandling, mener myndighetene mangler oversikt og er overbevist om at langtidsvirkningene av behandlingsformen burde forskes mer på.

- ECT er russisk rulett, sier hun.

Avviser Og mannens minner kom ikke tilbake etter at behandlingen var avsluttet.

- Han kjente ikke igjen vennene våre. Alle personlige minner er borte. Det er ganske alvorlig. Mora hans lagde etter hvert bildealbum til ham. Omsider har vi kommet til en slags hverdag nå, men han har hodepine konstant. Han er på jobb og kjører lastebil. Det er omtrent det han orker i løpet av en dag, sier Monica.

I slutten av mai møter de Pasientskadenemnda i tingretten. På fredrikstadfamiliens side står et sakkyndig vitne som mener hukommelsestapet skyldes elektrosjokkbehandlingen.

Pasientskadenemnda avviser at det er årsakssammenheng mellom behandlingen og Steinars plager.

- Saken gjelder et vanskelig medisinske område, men på bakgrunn av to uavhengige sakkyndige erklæringer har Pasientskadenemnda i denne konkrete saken vurdert det som lite trolig at det er sammenheng mellom ECT-behandlingen og pasientens plager, sier seksjonssjef Kari Løchen i Pasientskadenemnda.

Første gang i retten Løchen understreker at hun kommenterer det som allerede er godt kjent i saken, da nemnda vanligvis ikke kommenterer konkrete saker av personvernhensyn. Nemnda ønsker heller ikke å prosedere saker som skal opp for domstolen i media.

Pasientskadenemnda opplyser at de har behandlet rundt 30 saker hvor folk har mistet hukommelsen etter ECT.

Denne saken er den aller første ECT-saken som havner i retten.

Elektrosjokkbehandling (ECT)

•Elektrosjokkbehandling er en serie av elektriske støt som hjernen utsettes for via elektroder som festes på hodeskallen under narkose.

•Gis personer med alvorlig depresjon som ikke har tilstrekkelig effekt av vanlig psykologisk behandling og medikamentell behandling.

•Elektrosjokkbehandling krever samtykke av pasient eller pårørende. Behandllingen gis bare i narkose.

•Det er kjent at elektrosjokkbehandling kan innvirke på hukommelse.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer