Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fredrikstad:

Fikk elg i stua

Martine Hansen (27) skulle bare feire sin egen bursdag. Så våknet hun til en løpsk elgkalv i stua.

Martine Hansen fikk stua ommøblert av en desperat elgkalv. Foto: Privat
Martine Hansen fikk stua ommøblert av en desperat elgkalv. Foto: Privat Vis mer

– Jeg skulle egentlig bare ha bursdagsselskap i går, så jeg bare duppa av på sofaen før gjestene kom, og våkna av at elgen kom dundrende inn i stua, sier Martine Hansen (27).

Hansen har nettopp hatt bursdag, og ville derfor ha en liten feiring med nærmeste familie. Det var da den ubudne gjesten, en elgkalv, entret stua til Hansen og samboeren i Gressvik.

– Hva fader er det jeg drømmer jeg nå? Jeg fikk helt sjokk, og sto i sofaen og visste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg. Jeg vurderte om jeg skulle hoie, men jeg tror det hadde gjort vondt verre, sier hun til Dagbladet.

Det var Fredriksstad Blad som omtalte saken først.

BESØK: Erik Skar og de andre som var i bakken ved skianlegget i Åre fikk seg en opplevelse de seint vil glemme. Video: Erik Skar. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Ansikt til ansikt

Hansen er ikke sikker på hvor lenge elgen herjet i stua hennes i Gressvik.

– Det føltes veldig lenge der og da, når vi sto ansikt til ansikt, sier hun, og anslår at elgkalven kan ha løpt rundt i stua i «et par minutter».

ØDELAGT: Slik så TV-benken ut etter møtet med elgen. Foto: Privat
ØDELAGT: Slik så TV-benken ut etter møtet med elgen. Foto: Privat Vis mer

Når Dagbladet ringer har Hansen akkurat snakket med forsikringsselskapet. Parketten, TV, lydanlegg, verandadør, inventar og vegger. Elgen sparte ikke på noe. Den hadde også tisset over hele stuegulvet.

Hansen er ikke sikker på hvor store verdier som er ødelagt, men forteller at en takstmann fra forsikringsselskapet nå skal vurdere kalvens herjinger.

Selv om det ble mye arbeid etter kalven, priser Hansen seg lykkelig over at det var bare materielle skader etter elgen.

– Det er bare flaks at han ikke fløy på noen unger, sier hun.

DRAMATISK: Alexandra Henell skulle bare på butikken for å kjøpe røyk, men turen ble litt mer dramatisk enn forventet. Reporter: Christian Wehus. Video: Alexandra Henell. Vis mer

Ble nesten ikke trodd

Elgen kom seg etter hvert ut av stua Hansen og samboeren har bodd det siste året. Hansen forteller at forsikringsselskapet aldri hadde vært borte i noe liknende, og at viltnemnda nesten ikke trodde på henne når hun fortalte om dyret.

Ifølge viltnemnda kunne elgkalven være fra fjorårets kull, og ha forsvunnet fra moren sin, ble Hansen fortalt. Elgen fikk muligens plass inn verandadøra, men:

REDD KALV: Martine Hansen fikk tatt dette bildet av elgen før den forsvant. Foto: Privat
REDD KALV: Martine Hansen fikk tatt dette bildet av elgen før den forsvant. Foto: Privat Vis mer

– Den var svær når jeg fikk den inn i stua, sier Hansen.

– Jeg vet ikke om han ensa meg, men det føltes sånn ut når vi sto ansikt til ansikt. Jeg tenkte at nå må jeg bare stå helt rolig så han ikke tar meg.

Det ble med andre ord en litt annerledes bursdagsfeiring for Hansen og familien, som måtte hjelpe til med å rydde den raserte stua.

– De syntes det var utrolig rart, for det skal ikke skje slikt. Men de var roligere enn meg, sier Hansen, som selv var ganske oppskaket etter visitten.

– Jeg fikk et lite glass prosecco av mamma for å roe nervene.

Bursdagsbarnet er ikke nevneverdig bekymret for at elgen skal returnere til åstedet. Ifølge Hansen var hun på feil sted, til feil tid, og beskriver det som en tilfeldighet at det var akkurat henne som fikk besøk av skogens konge.

– Jeg kommer ikke til å glemme dette for å si det sånn. Heldigvis ble ingen skada, det er det viktigste.

Og verandadøra, den vil fortsatt stå oppe i sommer, forsikrer hun.

Ikke vanlig

– Det er på tiden av året hvor mødrene jager dem fordi at de får nye kalver, og da kan de opptre på steder de ellers ikke er, sier Morten Heim, overingeniør ved Norsk institutt for naturforskning.

Han sier det ikke er spesielt vanlig at kalvene trekker inn til urbane strøk, men påpeker at det kan skje dersom elgen vanligvis oppholder seg i nærheten.

Heim mener elgkalvene normalt ikke er farlige for folk flest, men at de unge dyra kan utgjøre en fare for seg selv.

– De kan være til skade for seg selv. De kan komme bort i gjerder, trafikk og det som er. Det er selvsagt store dyr som, uten å ha dette til hensikt, kan komme til å skade folk om dyret får panikk uten å ha fluktmuligheter.

Blir forlatt

Heim forklarer at mora jager bort de ett år gamle kalvene når hun skal få nye, som oftest rundt mai til juni. De lite menneskevante kalvene må dermed plutselig klare seg selv, uten mora som de har gått sammen med i et helt år.

– Normalen er at de stikker av når de kommer i kontakt med mennesker. Men kan være noe forvirra etter å ha blitt jagd bort av mora. Møter de tilfeldigvis folk så kan de være nysgjerrig, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!