Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FIDEL CASTRO ER DØD

Fikk en kasse sigarer av Castro

Kjell Magne Bondevik fikk 100 Cohiba-sigarer i gave.

MØTTE CASTRO: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik møtte Fidel Castro i 1998. Bondevik fortalte om norsk bistandspolitikk. Castro ble så begeistret at han neste dag kom med en kasse sigarer til Bondevik. Foto: Scott Applewhite / AP / NTB Scanpix
MØTTE CASTRO: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik møtte Fidel Castro i 1998. Bondevik fortalte om norsk bistandspolitikk. Castro ble så begeistret at han neste dag kom med en kasse sigarer til Bondevik. Foto: Scott Applewhite / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kjell Magne Bondevik er en av få norske politikere som har møtt Cubas tidligere leder gjennom 47 år, Fidel Castro, som døde i går kveld lokal tid.

Møtet skjedde da Verdens Handelsorganisasjon, den gang GATT, feiret 50 års jubileum høsten 1998. Som fersk statsminister i sentrumsregjeringen deltok Bondevik på markeringen i Génève. Bondevik var en av 10-12 statsministre og presidenter på møtet. For øvrig deltok utenriks- og handelsministre.

Kom i prat

- Tilfeldigvis ble jeg og Fidel Castro sittende ved siden av hverandre på første rad. Vi ventet på Bill Clinton, som, som vanlig var forsinket, og snakket litt sammen via tolk. Jeg fortalte om norsk bistand, og Castro ble veldig begeistret over at vi brukte omlag en prosent av bruttonasjonproduktet til bistand. Hvis alle land hadde gjort som oss, ville all fattigdom i verden vært utryddet, sa han.

- Neste dag, ved lunsjen, hørte jeg Castro spørre etter sin norske venn. Jeg fikk da en stor kasse med sigarer, i alt 100 av de største Cohiba-sigarene. Siden har jeg hatt kassen stående på SMK og deretter på på Oslo-sentret. Jeg har fortsatt et par igjen, sier Bondevik til Dagbladet.

Sigarkassen ble tatt gjennom tollen av daværende statssekretær Gunnar Husan, forteller Bondevik, som forsikrer at sigarene er kjempegode.

Brudd på menneskerettigheter

- Som leder av den cubanske revolusjonen og som statsminister i 1959 og deretter som president har han betydd mye, både positivt og negativt. Cuba er langt fremme når det gjelder helse blant annet. Men det er klart at Cuba ikke er et demokratisk land i vår forstand, med mange brudd på menneskrettighetene. Han ledet det første kommunistlandet på den vestlige halvkule. Når han nå er død, er det jo en epoke som er over, sier Bondevik.

Han har selv besøkt Cuba en gang, som leder av en delegasjon fra Kirkenes Verdensråd.

- Det har jo blitt noe friere for kirkene de senere årene, sier Bondevik. Han håper at det historiske skrittet Barack Obama og Raúl Castro tok gir impuls til demokratisering på Cuba.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!