Fikk en million for mye i pensjon

En tidligere politimann får beholde millionen han har fått for mye i pensjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere politimannen benyttet i 1989 seg av retten til å gå av med pensjon etter fylte 57 år, og motta pensjon fra Statens Pensjonskasse (SPK). Etter endt karriere i politiet gikk han over i full jobb i kommunen, noe som skulle ha medført redusert pensjon. Men staten ante ikke hva mannen drev med, og feilen ble først oppdaget da han i 1997 søkte om pensjon fra Kommunal landspensjonskasse (KLP), ifølge Aftenposten.

Da hadde den tidligere politimannen mottatt 945 802 kroner som han etter regelverket ikke hadde krav på.

Staten vil likevel la mannen beholde pengene. SPK mener den tidligere politimannen handlet i god tro. Hvis han hadde gått over i det private næringslivet ville han fått beholde pensjonen. Det er kun når politimenn går over til jobb i det offentlige at pensjonen blir redusert.

- Den informasjonen han fikk i 1989 var for dårlig. Når politifolk går av er det vanlig at de går over i ny jobb. De fleste begynner i det private og får da beholde pensjonen. Derfor regnet han sikkert med at han også kunne beholde pensjonen når han gikk over i ny jobb i det offentlige, sier SPKs informasjonssjef Ove Skara.

Nå mener Skara at SPK de siste fem-seks åra har forbedret informasjonen. Reglene forklares nøye i brosjyrer og på utbetalingskortene. Men staten har ingen form for kontroll. SPK og KLP vil derfor se på muligheten for å utveksle opplysninger.

- Vi må stole på at folk gir oss de rette opplysningene. Situasjonen ville bli mye bedre hvis de offentlige pensjonskassene kunne sjekke hverandres dataregistre.