Fikk falske visa til Norge

En utro tjener ved den norske ambassaden i Teheran har i flere år skrevet ut falske visa for innreise til Norge. Foreløpig har Utlendingsdirektoratet (UDI) funnet fram til åtte-ti personer som har kommet til Norge på slike visa i løpet av en periode på fire-fem år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UDI oppdaget i fjor at det kom flere iranere til Norge enn dem som var registrert i visumprotokollen ved den norske ambassaden i Teheran.

- Undersøkelser som vi og Utlendingsdirektoratet har gjennomført, viser at det i enkelte tilfeller har vært uregelmessigheter i sammenheng med utskrivning av slike visa, sier pressetalsmann Ingvard Havnen i Utenriksdepartementet til TV 2.

E-tjeneste-bånd?

- Vedkommende som var lokalt ansatt ved ambassaden har sluttet. I tillegg har vi nå hatt en omfattende gjennomgang og innstramming av rutinene, slik at vi skal være mest mulig sikre på at slike ting ikke skal kunne skje igjen, sier han.

Etter det TV 2 har fått vite, skal lokalt ansatte ved den norske ambassaden i Teheran ha visse bånd til etterretningstjenesten i Iran. Dette kan ikke Havnen kommentere.

Åtte-ti personer

- Det er snakk om et par visum per år i en fire-femårsperiode. Vi vet at én har søkt om asyl etter at vedkommende kom hit, og et par har returnert, sier avdelingsdirektør Henriette Munkebye i UDI til TV 2.

Hun sier det er en omfattende arbeid å spore opp eventuelt andre som kom til Norge på slike visa.

(NTB)