Fikk feil medisin: Barna utviklet «varulv-syndrom»

Laboratoriet feilmerket medisinen, og minst 17 barn ble rammet av unormal hårvekst.

VARULV-SYNDROM: De spanske helsemyndighetene omtaler tilstanden til de rammede barna som «varulv-syndrom». llustrasjonsfoto: Scanpix
VARULV-SYNDROM: De spanske helsemyndighetene omtaler tilstanden til de rammede barna som «varulv-syndrom». llustrasjonsfoto: ScanpixVis mer

Spanske myndigheter opplyser at de så langt er kjent med minst 17 tilfeller der barn har utviklet det de kaller «varulv-syndrom».

Barna lider nå av den sjeldne tilstanden hypertrikose, som forårsaker unormal hårvekst, skriver The Guardian.

Men denne tilstanden skulle ingen av barna hatt.

Hår over hele kroppen

De har utviklet den som følge av at de har fått feil medisin, opplyser den spanske Maria Luisa Carcedo.

De 17 barna skulle fått medisinen omeprazol, for mageproblemer. Men etter at de startet medisineringen begynte det å vokse hår over hele kroppen deres, og det ble iverksatt undersøkelser.

Det viste seg at medisinen de hadde fått slett ikke var for mageproblemer, men derimot for uønsket hårtap.

Feilmerket

Den medisinske behandlingen barna hadde fått inneholdt medikamentet minoksidil, som brukes for behandling av håravfall.

Helseministeren Maria Luisa Carcedo opplyste i går at de nå har avdekket at medisinen barna fikk kom fra et laboratorium som hadde lagt den i en beholder som var feilmerket, før den ble distribuert til apoteket.

Det er uklart hvordan laboratoriet FarmaQuimica Sur, gjorde denne feilen. Ifølge helseminister Carcedo har laboratoriet blitt midlertidig stengt.

- Vil reverseres

Det er ventet at den uønskede hårveksten vil avta, og reverseres, nå som helsepersonell er oppmerksomme på feilmedisineringen, og barna tas av medisinen, ifølge en uttalelse fra det spanske helsedepartementet.

Ifølge en talsperson for helsedepartementet i Andalusia skal det nå gå bra med fire av barna som er rammet av feilen i regionen.