Fikk fem mill i tusenlapper

Alt begynte med David Toska og en koffert full av tusenlapper. Plutselig var Thomas Øye drapstruet og mistenkt for NOKAS-ranet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Burde den erfarne finansmannen Thomas Øye ha skjønt at noe var galt da David Toska trillet en flykoffert med fem millioner kroner i tusenlapper inn på kontoret hans i februar 2001?

Ja, mener aktor Marit Formoe, som i retten i dag kommer til å kreve ett og et halvt års fengsel for Øye, hvorav seks måneder ubetinget.

I går møtte Thomas Øye på nytt David Toska, mannen som har dratt ham inn i både mistanke om NOKAS-ranet og en serie drapstrusler fra torpedomiljøet i Oslo. De to hadde ikke sett hverandre på fire og et halvt år da de møttes i retten.

-  Angrer du på at du møtte Toska?

-  Det er klart jeg angrer på det, sier Øye til Dagbladet.

-  Vil videre i livet

I 2001 ante ikke Øye hvem utlåneren hans var. I dag er Toska tiltalt for dødsranet i Stavanger, og Øye innser at det er sannsynlig at også de fem millionene han mottok kan stamme fra kriminelle handlinger.

Derfor tilstår han i dag den mildeste formen for heleri, og innrømmer han burde stilt flere spørsmål ved det store kontantbeløpet.

TILSTÅR:  Thomas Øye (i vitneboksen) har tilstått den mildeste formen for heleri, etter at han fikk en koffert med fem millioner kroner i tusenlapper av David Toska (til venstre). Foto: Frank Karlsen
TILSTÅR: Thomas Øye (i vitneboksen) har tilstått den mildeste formen for heleri, etter at han fikk en koffert med fem millioner kroner i tusenlapper av David Toska (til venstre). Foto: Frank Karlsen Vis mer

-  Jeg har tilstått fordi jeg ønsker å bli ferdig med saken, og komme videre med livet mitt, sier Øye til Dagbladet.

I fjor sommer satt Øye tre uker i varetekt, og ble også spurt ut av politiet om han var involvert i hvitvasking etter NOKAS-ranet. Den mistanken ble imidlertid raskt droppet.

I går var Øye oppgitt over at han fortsatt blir framstilt som Toskas hvitvasker.-  Dette handler ikke om hvitvasking i det hele tatt. At media framstiller det slik er utrolig lemfeldig, sier Øye, som mener at han ble lurt av «mesterhjernen» Toska.

Til politiet har Øye forklart at hensikten hans hele tida var å investere pengene, og at beløpet var ment som et lån.

Toska skal ha sagt til Øye at han investerte pengene på vegne av en entreprenør.

Skulle sage av armer

Problemene begynte for alvor da Øyes forretningspartner og Schibsted-arving Harald Undrum brukte store deler av beløpet på helt andre ting enn aksjekapital i Øyes selskap.

Da skal kretsen rundt Toska ha gått etter Øye for å kreve pengene tilbake.

Finansmannen skal ha følt seg truet, etter å ha hørt historier om hvordan torpedoene organiserer «høstjakt» på folk som skylder dem penger.

Trusler om å sage av armer og pistoler mot tinningen var blant virkemidlene som skulle få Øye til å betale.Harald Undrum er dømt til betinget fengslet i ett og et halvt år, mens en 34 år gammel kamerat av Toska er dømt til fengsel i seks måneder, begge i tilståelsessaker for Oslo tingrett. I august starter helerisaken mot Toska, byggetoppen Peter Aksel Nielsen og en annen Toska-kamerat.