FIKK BESØK: Anders Behring Breivik har fått besøk av sin mor i fengselet, ifølge VG. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FIKK BESØK: Anders Behring Breivik har fått besøk av sin mor i fengselet, ifølge VG. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Fikk fengselbesøk av sin mor

Anders Behring Breivik (33) har møtt sin mor for første gang etter terrorhandlingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Snaut halvannet år etter at han drepte 77 mennesker i Oslo og på Utøya, har massemorderen og terroristen Anders Behring Breivik (33) nå møtt sin mor igjen for første gang.

Breivik sa før rettssaken mot ham startet at han ikke ønsket fengselsbesøk. Nå har han tilsynelatende skiftet mening.

For ved minst én anledning har hans mor nå besøkt ham i fengselet, skriver VG.

Breivik soner forvaringsdommen på 21 år på en høysikkerhetsavdeling på Ila fengsel.

- Torturfengsel Det kan virke som at livet i fengselet ikke ble helt slik Breivik hadde forestilt seg. Han har blant annet skrevet et 27 sider langt brev der han klager på soningsforholdene. I dette brevet sammenligner han dessuten fengselet med det beryktede torturfengselet Abu Ghraib i Irak.

Abu Ghraib er kjent internasjonalt som et sted der Saddam Hussein torturerte og henrettet motstandere. Det er også kjent som åstedet for tortur og mishandling av fanger, utført av soldater og fangevoktere under USAs kommando.

Dagbladet er kjent med at alle Breiviks planer om iverksettelse av nye terrororganisasjoner stoppes i fengselet når han blir konkret på hvordan han ønsker å etablere disse.

- Holdes hemmelig At forholdene i fengselet ligner torturfengselet, er ifølge Breivik noe norske myndigheter legger lokk over.

- Det er sannsynlig at Norges eget «mini-Abu Ghraib» i kjelleren på ila fengsel holdes hemmelig, og at Norges menneskerettslige ambassadører sprer ordet om «verdens mest humane prinsipper» for å unngå å bli gjort narr av, hevder Breivik om stedet der han soner forvaringsstraffen på 21 år.

Som kjent var det denne straffen Breivik sjøl ønsket seg da rettssaken mot ham gikk i Oslo Tingrett på forsommeren i år.

- Merker regimet Fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel ønsker ikke å kommentere Breiviks sammenligning med torturfengselet i Irak.

- Det jeg generelt kan si om situasjonen omhandler tre forhold: for det første har han ikke PC lenger. For det andre blir en del av brevene han får tilsendt nå stoppet. Og for det tredje merker han nok nå full tyngde av det regimet han sitter under, med særlig høy sikkerhet, sier Bjarkeid til Dagbladet.

ILA FENGSEL: Breivik soner forvaringsdommen på Ila fengsel. Thomas Skaug/Dagbladet
ILA FENGSEL: Breivik soner forvaringsdommen på Ila fengsel. Thomas Skaug/Dagbladet Vis mer